Την απέλαση εκατοντάδων οικογενειών… «παράτυπων» μεταναστών από την κεντρική Αμερική εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, πυροδοτώντας έντονες επικρίσεις από υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι γίνονται προετοιμασίες για τη σύλληψη και την απέλαση, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου, των οικογενειών που έχει ήδη αποφασιστεί να επαναπατριστούν.
Την είδηση ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post τηνΤετάρτη. Το σχέδιο αυτό θεωρείται «αμφιλεγόμενο» εντός της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και δεν έχει λάβει οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ.
Ωστόσο πηγές στην αμερικάνικη κυβέρνηση επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) θα σηματοδοτήσει μια μετατόπιση από τη στοχοθέτηση προσώπων στη στοχοθέτηση οικογενειών.
Εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, που διατηρεί το προβάδισμα μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, είπε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε έντονες «ανησυχίες για τα δημοσιεύματα αυτά» και πρόσθεσε ότι έχει «ζωτική σημασία» να αντιμετωπιστούν «δίκαια» οι μετανάστες και «η χώρα μας να προσφέρει καταφύγιο σε όλους όσοι το χρειάζονται».
Εκπρόσωπος της ICE, που ερωτήθηκε γιατί η υπηρεσία βάζει πλέον στο στόχαστρο οικογένειες, απάντησε ότι θα δοθεί έμφαση σε πρόσωπα που απειλούν την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των συνόρων «αφ’ εαυτών ή μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους».
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πλησιέστερος αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η χώρα μας ήταν πάντα ένας φάρος ελπίδας, ένα καταφύγιο για τους καταπιεσμένους… πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες που ζητούν καταφύγιο εδώ, όχι να διώξουμε» τους ανθρώπους αυτούς. Ακόμη ένας αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο’ Μάλεϊ, χαρακτήρισε «λάθος» το σχέδιο κλιμάκωσης των συλλήψεων και των απελάσεων «προσφύγων από την Κεντρική Αμερική που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο».
Πολλοί υπήκοοι χωρών της Κεντρικής Αμερικής που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ λένε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσουν, ειδικά από τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, είχε προκαλέσει κατακραυγή όταν είχε κατηγορήσει τον Ιούνιο το Μεξικό ότι στέλνει «βιαστές κι εγκληματίες» στις ΗΠΑ και είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «μολυσματική ασθένεια». Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα περί μαζικών απελάσεων, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ουάου, χάρη στην πίεση που άσκησα, θα αρχίσουν απελάσεις μεγάλης κλίμακας. Καιρός είναι!».
Υπέρ των απελάσεων τάχθηκε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας και Κυβερνητικών Υποθέσεων. «Η πρωταρχική λύση για να αμβλυνθεί η συνεχιζόμενη κρίση είναι να εξαλειφθεί το κίνητρο που προκύπτει από το γεγονός ότι επιτρέπεται στο 95,6% των ανθρώπων να παραμένει στις ΗΠΑ», μέσω μιας «ταχείας» και «ανθρωπιστικής» διαδικασίας «επιστροφής τους στις πατρίδες τους», είπε ο Τζόνσον.
Το DHS φέρεται ότι έχει καταστήσει προτεραιότητά του την απέλαση προσώπων χωρίς άδεια παραμονής που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, αλλά θέλει επίσης να προχωρήσει στον επαναπατρισμό ανθρώπων από την κεντρική Αμερική που έφθασαν στη χώρα πρόσφατα.
Ο Φρανκ Σάρι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης America’s Voice, η οποία τάσσεται υπέρ της μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά μπορεί να αποδειχθούν «πολιτικός εφιάλτης για τους Δημοκρατικούς».
Πολλές από τις οικογένειες που έχουν φθάσει παράτυπα στο έδαφος των ΗΠΑ από κράτη στην κεντρική Αμερική μετά το 2014 έφυγαν για να σωθούν από το κύμα βίας που σαρώνει την περιοχή.
Τουλάχιστον 12.500 μετανάστες συνελήφθησαν «οικογενειακώς» στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 173% συγκρινόμενος με τους αντίστοιχους μήνες του 2014. Σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους η αύξηση ήταν 106% (10.588 συλλήψεις).
Πέρυσι η ICE επαναπροώθησε στα σύνορα 235.413 ανθρώπους, κατά επίσημα στοιχεία.
Ειναι 100% στημένος, να λέει αυτα που λεει και να κάνει αυτα που κάνει για να ψηφίσουνε τη Χίλαρι.