Αποκαλύψεις και καταγγελίες για μια υπόθεση που προκαλεί πολλές συζητήσεις στο Ηράκλειο και όχι μόνο. Ο πατέρας δύο ανήλικων παιδιών συμφώνησε να κάνει την εγχείρηση αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά…
Το αστρονομικό ποσό των 1.395.000 ευρώ αξιώνει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ένας 30χρονος Ηρακλειώτης, πατέρας δύο παιδιών, η υγεία του οποίου υπέστη – όπως καταγγέλλει ο ίδιος – ανεπανόρθωτες βλάβες, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015: Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο άτυχος άνδρας είναι ανάπηρος – σύμφωνα με απόφαση του ΙΚΑ – σε ποσοστό 67%, με αποτέλεσμα η ζωή του ίδιου, αλλά και της οικογένειάς του να έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Ο πατέρας δύο ανήλικων παιδιών μπήκε τον Ιούλιο του 2015 στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ για την αφαίρεση μιας κύστης που εντοπίστηκε να έχει στο μεσοθωράκιο. Πρόκειται για μια διαδικασία σχετικά απλή – όπως του είπε ο ίδιος ο γιατρός που επρόκειτο να τον χειρουργήσει – και η οποία δε θα τον έκανε να μείνει στο νοσοκομείο περισσότερο από τέσσερις με πέντε ημέρες. Η επέμβαση μάλιστα, έγινε τρεις μόλις ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο τοκετό της συζύγου του 30χρονου, η οποία έφερε τελικά στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, την ώρα που ο αγαπημένος της άνδρας έδινε τη δική του μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τι πήγε όμως στραβά στο χειρουργείο την 3η Ιουλίου του 2015; Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε ο 30χρονος Ηρακλειώτης και η οποία θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, η επέμβαση έγινε, ωστόσο αφενός πραγματοποιήθηκε από άλλον γιατρό από αυτόν που είχε επιλεγεί από τον ασθενή και αφετέρου ο γιατρός που έκανε την εγχείρηση στον 30χρονο – χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου – χρησιμοποίησε άλλη μέθοδο από αυτήν που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού που ο ίδιος επέλεξε.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ας πιάσουμε το νήμα της απίστευτης αυτής ιστορίας από το ξεκίνημά. Ο 30χρονος Ηρακλειώτης ανακάλυψε τυχαία τον Ιούνιο του 2015 την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. Έπειτα από ακτινογραφία θώρακα την οποία έκανε σε διαγνωστικό κέντρο, για επαγγελματικούς λόγους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια σκιά στο μεσοθωράκιό του. Οι περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις στις οποίες προέβη τις επόμενες ημέρες έδειξαν ότι υπάρχει όντως κύστη, πιθανότατα καλοήθους φύσης, όπως αναφέρει ο ίδιος στο κείμενο της αγωγής που κατέθεσε κατά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Εντούτοις, η επίμαχη κύστη εμφάνιζε μια πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα: Βρισκόταν δίπλα σε μια αρτηρία της καρδιάς.
Τελικά, ο 30χρονος άνδρας, αφού συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες, απευθύνθηκε σε γιατρό του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να λάβει συμβουλές για το τι θα έπρεπε να γίνει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας του. Ο 30χρονος έκλεισε λοιπόν ραντεβού με το γιατρό του νοσοκομείου. Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι η επίμαχη κύστη έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα, καθώς υπήρχε ορατός κίνδυνος να αρχίσει να πιέζει τα γύρω όργανα, προκαλώντας άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Τελικά, ο 30χρονος και η οικογένειά του συμφώνησαν με το συγκεκριμένο γιατρό να πραγματοποιηθεί επέμβαση αφαίρεσης κύστης: Σύμφωνα πάντα με το κείμενο της αγωγής που κατέθεσε κατά του ΠΑΓΝΗ ο παθών, συμφωνήθηκε η επέμβαση να γίνει με τη «μόνη και πιο ενδεδειγμένη και ασφαλή μέθοδο» για την περίπτωσή του, που ήταν αυτή της ανοικτής θωρακοτομής από το στέρνο. Η λύση αυτή προκρίθηκε από το γιατρό λόγω της άμεσης επαφής της κύστης με ζωτικά όργανα και αρτηρίες του 30χρονου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι πρόκειται για μια σύντομη και σχετικά απλή επέμβαση, με την παραμονή του στο νοσοκομείο να διαρκεί το πολύ πέντε ημέρες. Τελικά, η εγχείρηση προγραμματίστηκε για τις 3 Ιουλίου, τρεις μόλις μέρες πριν η σύζυγος του 30χρονου φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι τους.
Άλλος γιατρός και άλλη μέθοδος
Το πρωί της 3ης Ιουλίου ο ασθενής μπήκε στο χειρουργείο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σύμφωνα πάντα με το κείμενο της αγωγής, ο γιατρός ο οποίος είχε συμφωνηθεί να χειρουργήσει τον ασθενή βγήκε ξαφνικά από το χειρουργείο ενημερώνοντας τους συγγενείς του 30χρονου ότι η επέμβαση γίνεται εκείνη την ώρα από άλλο συνάδελφό του. Σύμφωνα μάλιστα με την επίμαχη αγωγή, ο γιατρός που είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον 30χρονο ενημέρωσε τους οικείους του τελευταίου ότι ο συνάδελφός του κάνει την επέμβαση με άλλη μέθοδο από αυτή που είχε συμφωνηθεί, προσπαθώντας να αφαιρέσει την κύστη θωρακοσκοπικά.
Οι ώρες περνούσαν και η αγωνία των συγγενών του 30χρονου ολοένα και μεγάλωνε, καθώς ο άνθρωπός τους δεν έβγαινε από το χειρουργείο. Οι στιγμές αγωνίας της οικογένειάς του άτυχου άνδρα, οι οποίοι περίμεναν έξω από το χειρουργείο για να ακούσουν αν πήγαν όλα καλά, περιγράφονται από τον ίδιο τον ασθενή στο κείμενο της αγωγής: «Ενώ η ώρα περνούσε, οι δικοί μου είχαν πλέον καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού είχε περάσει προ πολλού η ώρα μιας συνήθους τέτοιας επέμβασης, βλέπανε δε να μεταφέρονται στο χειρουργείο φιάλες με αίμα και ζητούσαν ενημέρωση, χωρίς όμως να παίρνουν καμία απάντηση».
Τελικά, αρκετές ώρες μετά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με την αγωγή, η οικογένεια ενημερώθηκε για τα άσχημα μαντάτα από αναισθησιολόγο του νοσοκομείου. Η τελευταία φέρεται να τους είπε ότι ο γιατρός ο οποίος προέβη τελικά στην επέμβαση, προτού προβεί σε μέση στερνοτομή, τραυμάτισε την αρτηρία που βρισκόταν δίπλα στην κύστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποστεί αιμορραγικό σοκ. Ως αποτέλεσμα χρειάστηκε να γίνει μετάγγιση έντεκα μονάδων αίματος και δύο πλάσματος, ενώ ο 30χρονος υπέστη και ανακοπή καρδιάς για αρκετή ώρα, η οποία τελικά αντιμετωπίστηκε.
«Δυστυχώς το παιδί σας μπορεί να μην ξυπνήσει»
«Αυτό που είχε το παιδί σας δεν ήταν τελικά μια κύστη αλλά ένα μόρφωμα μέσα στο οποίο διεισδούσε η ανώνυμος φλέβα κι ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί χωρίς να γίνει η ρήξη. Δυστυχώς το παιδί σας μπορεί να μην ξυπνήσει και αν ξυπνήσει θα είναι φυτό». Με αυτά τα λόγια φέρεται να ανακοίνωσε τα άσχημα νέα στην οικογένεια του 30χρονου ο γιατρός που του έκανε τελικά την εγχείρηση.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, μάλιστα, στην αγωγή, ο συγκεκριμένος γιατρός ενημέρωσε τους οικείους του ασθενούς ότι, επειδή ήταν «πολύ κουρασμένος, θα τους συναντούσε την επόμενη μέρα ώστε να τους ενημερώσει συμπληρωματικά και αποχώρησε χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο». Ο άτυχος Ηρακλειώτης χρειάστηκε τελικά να παραμείνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ συνολικά 40 ημέρες. Εξάλλου, παρέμεινε στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου για άλλες 15 ημέρες, ενώ στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα για συνολικά έξι μήνες. Σύμφωνα με την αγωγή, λοιπόν, ο 30χρονος θα βρίσκεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να περιοριστούν οι σημαντικότατες βλάβες που υπέστη στο χειρουργείο.
Η κατάσταση σήμερα
Δύο χρόνια μετά, όπως αναφέρεται στην επίμαχη αγωγή, η εικόνα που παρουσιάζει ο 30χρονος, και η οποία βεβαιώνεται από φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές που τον κουράρουν, είναι εικόνα τετραπληγικού ασθενούς με μειωμένη κινητική ικανότητα. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, ο άτυχος πατέρας αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα στην άρθρωση, στην ταχύτητα ομιλίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φροντίσει τα μικρά παιδιά του.
Εξάλλου, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας από το ΙΚΑ, η πάθησή του ορίστηκε ως σπαστική τετραπάρεση εξαιτίας υποξίας-ισχαιμίας εγκεφάλου μετά από αιμορραγικό σοκ, ενώ το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται στο 67%, σύμφωνα με σχετική απόφαση του εν λόγω ασφαλιστικού οργανισμού, το 2016. Δύο χρόνια μετά την επίμαχη επέμβαση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τη ζωή του προς το χειρότερο, ο 30χρονος αξιώνει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, το ποσό των 1.395.000 ευρώ.
Πηγή: neakriti.gr