Λίγα λόγια και καλά..
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δύο ευρωπαϊκών κρίσεων. Η μία αφορά το προσφυγικό και η άλλη τη διαφύλαξη της ενότητας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με άρθρο γνώμης στην Wall Street Journal.
Τον περασμένο μήνα διέσχισαν τη Μεσόγειο περισσότεροι πρόσφυγες απ’ ότι όλο το 2014. Η πλειοψηφίας τους έφθασε στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν και άλλα κράτη της Ε.Ε. που έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και σήμερα επανεξετάζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων.
Την ίδια ώρα, «η Αθήνα παλεύει με τους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης, ενός προγράμματος που κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πατρότητά του και το οποίο δεν αγαπούν ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι δανειστές που το επέβαλαν. Οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης – η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και το κοινό νόμισμα- βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Όπως τονίζει η εφημερίδα υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος την Ελλάδα και να δικαιολογήσει έτσι τους λόγους που η οικονομία της βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση: ανεξέλεγκτες δαπάνες, διαφθορά, χαλαρή στάση στη συλλογή φόρων, η απροθυμία αρκετών διαδοχικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν, πέραν της λιτότητας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τόσο ο δημόσιος τομές όσο και η οικονομία να λειτουργήσει.
Όμως τα λάθη της ελληνικής πολιτικής δεν μπορούν να διαγράψουν τα αντίστοιχα που έχει κάνει η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας και τη μυωπία που δείχνουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η απροθυμία της Ευρωζώνης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 έθεσε τις βάσεις ώστε το πρώτο μνημόνιο να αποτύχει.
Εξαιτίας της ύφεσης και των δυσκολιών που επέφερε η εφαρμογή του υπήρξε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά και περισσότερο «σκοτεινών δυνάμεων» όπως η Χρυσή Αυγή.
Ο ελληνικός λαός αντέδρασε και ψήφισε «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61%, αλλά τελικώς του επιβλήθηκε λιτότητα, καθώς οι πιστωτές δεν είχαν τη σοφία να επανεξετάσουν τη στάση τους. Το τρίτο μνημόνιο παραμένει πιστό σε κάποιες αρχές που υπήρχαν και στα δύο προηγούμενα και οι οποίες οδήγησαν σε εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών.
«Εάν η Ευρώπη επιμείνει σε αυτήν τη σκληρή γραμμή τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη από μία σειρά χωρών που θα εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση, καθώς αυτή (σ.σ.: η Ευρωζώνη) δεν μπορεί να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της. Μπορεί να ακολουθήσει σύντομα η Πορτογαλία και ίσως και η Ιταλία», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση η εφημερίδα εκτιμά ότι η Ευρώπη εφαρμόζει λάθος πολιτική και αφήνει το βάρος να πέσει σε «αδύναμους ώμους» όπως αυτούς της Ελλάδας, η οποία μειονεκτεί και εξαιτίας της μορφολογίας της, καθώς δεν μπορεί να σηκωθεί τείχος στο Αιγαίο.
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης από πολλές απόψεις. Αν η ΕΕ δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απειλούν τα δύο σημαντικότερα κατορθώματά της, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός πως δεν ήταν ικανή να προσφέρει πανευρωπαϊκές λύσεις στα πανευρωπαϊκά προβλήματά της.