Στρατιωτική βάση ελικοπτέρων επί ελληνικού εδάφους σχεδιάζει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την εξέλιξη σοβαρή και τονίζει το γεγονός ότι έτσι αναδεικνύεται τόσο ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα τίθεται υπό την αµυντική προστασία των ΗΠΑ. Επίσης αναφέρεται ότι η βάση θα δημιουργηθεί δίπλα στην υποδοχή αμερικανικού αερίου και στον αγωγό ΤΑΡ.
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η ίδια πηγή, ότι σε πρόσφατη παρέµβασή του ο Αµερικανός πρεσβευτής στη χώρα Τζ. Πάιατ, σε συνέδριο για την ενέργεια, έδειξε πολύ µεγάλο ενδιαφέρον για την Θράκη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εµείς θα αγκαλιάσουµε την περιοχή».
Η παρατήρηση αυτή έχει την οικονοµική αλλά και στρατιωτική σηµασία της καθώς οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν τους εξής δύο στόχους: Πρώτον να δηµιουργήσουν υποδοµή για την διοχέτευση προς την Ευρώπη, µέσω Θράκης, αµερικανικής προέλευσης ενεργειακών πηγών.
∆εύτερον να συγκροτήσουν µία ακόµη στρατιωτική βάση, αυτή την φορά στην Θράκη, η οποία θα απεξαρτήσει, ουσιαστικώς τις ΗΠΑ από τα Σκόπια, όπου διαθέτουν στρατιωτικές και υποδοµές «ηλεκτρονικού πολέµου»
Για τη βάση ελικοπτέρων, τα «Παραπολιτικά» αναφέρουν ότι εκεί θα στεγάζονται σύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα και εκτός από τις συντηρήσεις και τη στάθμευση, θα αποτελεί και επιχειρησιακή βάση.
Ακόμη επισημαίνεται ότι πέραν της στρατηγικής σημασίας της θέσης η συγκεκριμένη βάση δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το όλο ενεργειακό σχέδιο των ΗΠΑ που αφορά στη διοχέτευση του αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ωστόσο, η εφημερίδα στην ανάλυσή της τονίζει ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η συγκεκριμένη βάση, που μπορεί να εξελιχθεί σε ηλεκτρονική, συνιστά στην ουσία την μεταφορά μια συγκεκριμένης στρατιωτικής φύσεως δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ευρώπη από τα Σκόπια στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία για την πολύ σημαντική για τους Αμερικανούς βάση της Σούδας στην Κρήτη, δημιουργείται ακόμη μια στο βόρειο τμήμα της χώρας έτσι ώστε η αμερικανική ομπρέλα να καλύπτει τα δύο γεωγραφικά άκρα. Τονίζεται δε το γεγονός πως η μια βάση είναι ναυτική και η άλλη σχετίζεται με εναέριες αποστολές.
Ωστόσο άγνωστο είναι πως θα ερμηνεύσει και πως θα αντιδράσει η Τουρκία σε αυτή την εξέλιξη δεδομένου ότι η στάση των ΗΠΑ, για τους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ, «βρείτε τα».