Η προσφυγική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας, έχει φέρει κύματα πανικού σε όλες τις πρώην ανατολικές χώρες, που μία μία, λαμβάνουν μέτρα φύλαξης των συνόρων τους, αρνούμενες να σεβαστούν τις υπογεγραμμένες συνθήκες της ΕΕ, την ώρα που οι ηγεσίες των χωρών επικαλούνται την ασφάλεια των πολιτών τους. Νέο κρούσμα, μετά τις χώρες του Βίζενγκραντ που σήκωσαν φράχτες στα σύνορά τους φαίνεται πως είναι η Βουλγαρία η οποία αρχίζει και συζητά ανοιχτά τη σκέψη εφαρμογής παρόμοιου μέτρου.
Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα ώστε να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών, φοβούμενη πως θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη χώρα μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.
Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο μήνα την υποστήριξη της αστυνομίας από τον βουλγαρικό στρατό στη φύλαξη των συνόρων της χώρας, ώστε να αποτραπεί η εισροή προσφύγων από την οποία πιέζονται κάποιες από τις γειτονικές της χώρες.
“Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τα ελληνικά σύνορα”, είπε ο κ. Μπορίσοφ σήμερα στο Κοινοβούλιο.
“Είναι πολύ μεγάλα και δεν φυλάσσονται, και μας ανησυχεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα τους τελευταίους μήνες. Είμαστε έτοιμοι να υψώσουμε φράχτη, εάν χρειαστεί”, σημείωσε.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και γι’ αυτό, πριν από μερικούς μήνες, οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, έθεσαν θέμα ένταξής τους στη συνθήκη του Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανακατανομή των προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, είχε δηλώσει: «Οι ίδιες χώρες που απαιτούν τώρα να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην προσφυγική κρίση, συνέβαλλαν στον αποκλεισμό της Ρουμανίας από τη συνθήκη του Σένγκεν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία είχε δηλώσει ότι «η συνθήκη του Σένγκεν είναι εξίσου σημαντική για την Ευρώπη με τη νομισματική και οικονομική ένωση» και συνέχισε «για τον λόγο αυτόν θέλουμε να παραμείνει ενεργή και να επεκταθεί η συνθήκη του Σένγκεν, όχι μόνο για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αλλά για την ασφάλεια και το πολιτικό κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».