Με τα θερμότερα λόγια μίλησε για την Κρήτη και τους Κρητικούς ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ με αφορμή τις επαφές στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία και του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη για το πρόγραμμα μαθητείας.
Με αφορμή και την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ο Γερμανός Πρέσβης παραδέχτηκε ότι “υπάρχουν ανοιχτές πληγές από τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη” και χαρακτήρισε “Θαύμα” τη συμφιλίωση των δύο λαών.
Σε ερώτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε ότι δυστυχώς μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (Ελληνικής και Γερμανικής) υπάρχει διαφορετική νομική αντίληψη. “Το συζητάμε, δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις μας” τόνισε για να συμπληρώσει ότι κι άλλες χώρες θα διεκδικήσουν. “Πρέπει να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να προχωρήσουμε” είπε κι εξέφρασε τους φόβους του για το μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό και άλλες δυνάμεις στο εξωτερικό που ποντάρουν στη διάλυσή της. “Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία”, σημείωσε.
Οι βελτιωμένες διμερείς σχέσεις
Ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις που δοκιμάστηκαν σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Επισήμανε πως δημιουργήθηκε μια στρεβλή εντύπωση , “για την οποία ευθύνεται και μερίδα του Τύπου”, ότι δηλαδή τις αποφάσεις στην Ευρώπη τις παίρνουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε. “Επειδή συμμετείχα σε πολλά Eurogroup, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στην ΕΕ έχουμε μια δυνατή φωνή που ακούγεται. Όμως εν τέλει ο Φινλανδός πρωθυπουργός ή ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν εκλέγονται από την κ. Μέρκελ. Εκλέγονται από τον δικό τους το λαό και πρέπει να ακούσουν τι θα πει ο δικός τους λαός”, διευκρίνισε και δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός ότι “η φάση που ο ένας κατηγορούσε τον άλλον κι ανταλλάσσαμε στερεότυπα έχει τελειώσει”.
“Προορισμός καρδιάς”
“Η Ελλάδα αποτελεί προορισμό καρδιάς για τους Γερμανούς” επεσήμανε ο κ. Πλέτνερ, αναφερόμενος στον τουρισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει “να μετατρέψουμε την μεγάλη ποσότητα των Γερμανών τουριστών σε καλύτερη ποιότητα. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα και τις 365 μέρες του χρόνου”.
Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει την αγάπη των συμπατριωτών του για το νησί επεσήμανε “Η Κρήτη είναι τόσο όμορφη που Γερμανοί επιλέγουν να έρθουν εδώ και να πεθάνουν” !
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο Γερμανοί τουρίστες έρχονται διακοπές στην Κρήτη και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί και μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. “365 μέρες εργασίας και συνεργασίας και μέσω του τουρισμού” προέτρεψε ο κ. Πλέτνερ.
O Γερμανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας: “Η κυβέρνηση έκανε πολλά για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή η ένταση της συνεργασίας έπρεπε να ισχύει εδώ και χρόνια. Μεγαλύτερη απήχηση στις αγορές θα είχε η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Απαιτούνται καλύτερες διοικητικές δραστηριότητες, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης”
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μ. Κουμαντάκης λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έγιναν με βίαιο τρόπο, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας.
“Ζητάμε πραγματική ελάφρυνση χρέους για να σταθούμε στα πόδια μας και για να το αποπληρώσουμε κάποια στιγμή. Θέλουμε τη βοήθεια σας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού”, υπογράμμισε ο κ. Κουμαντάκης.
Ελληνογερμανική συνέλευση στη Χερσόνησο
Στη συνάντηση στο Επιμελητήριο παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, που επεσήμανε, μεταξύ άλλων: “Επενδύουμε πάντα στις καλές σχέσεις με τη Γερμανια. Υπάρχουν συζητήσεις για τη διοργάνωση της επόμενης ελληνογερμανικης συνέλευσης στη Χερσόνησο, τον επόμενο Νοέμβριο”.
Ο Γερμανός Πρέσβης τόνισε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς που προάγουν την συνεργασία των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη μαθητεία / επαγγελματική κατάρτιση καθώς ο κ. Πλέτνερ ανέφερε το διττό σχήμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη Γερμανία, στο οποίο ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια. Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος όταν πληροφορήθηκε τόσο τις πρωτοβουλίες του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στον τομέα της μαθητείας καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει αναλάβει να υλοποιήσει πρόγραμμα μαθητείας το οποίο περιλαμβάνει παράλληλα μαθήματα θεωρίας και εξάσκηση – εργασία των ενδιαφερομένων σε επιχειρήσεις.
Σχετικά με την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου, ο κ. Πλέτνερ, ανέφερε ότι παρά τη δυναμική παρουσία των εξαγωγέων στα σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα στη Γερμανία, τα Ελληνικά ελαιόλαδα θα πρέπει να παρουσιάζονται πιο οργανωμένα και συλλογικά.
ΠΗΓΗ: Cretalive.gr