Η λεγομένη «δίκη» των επί Κατοχής Κυβερνήσεων ήρχισε την 20-2-1945 ενώπιον εννεαμελούς ειδικού δικαστηρίου, τα 6 μέλη του οποίου, ανώτεροι δικαστικοί όντες, διωρίσθησαν, τα δε 3 λαϊκοί όντες, εκληρώθησαν.
Και διερωτάται τις διατί δεν εκληρώθησαν και οι τακτικοί δικασταί μεταξύ όλων των ανωτέρων δικαστικών, ως προβλέπει και ο ειδικός νόμος «περί ευθύνης Υπουργών ;»
Απλούστατα διότι δεν επρόκειτο περί δίκης προς απονομήν δικαιοσύνης, αλλ’ ομοιώματος τοιαύτης αναλόγου των εις τα αστυνομικά κομμουνιστικά κράτη λαμβανουσών χώραν, με προειλημμένην την απόφασιν και βάσει των αντισυνταγματικών και καθ’ αυτό μεσαιωνικών διατάξεων της περίφημου 6/45 συντακτικής πράξεως περί ης ήδη εγένετο λόγος (σελ. 23). δι’ ο και το δικαστήριον ευλόγως δημοσία προσωνομάσθη υπό των δικηγόρων κατά την υποστήριξιν των ενστάσεων «Παράνομον Συνέδριον» !
Επί της ενστάσεως περί αρμοδιότητος του δικαστηρίου, τούτο απεφάνθη κατά της αποδοχής ταύτης διά ψήφων 5 κατά 4 ήτοι το «παράνομον συνέδριον» ενομιμοποίησεν αυτό εαυτό, δια μιας και μόνης ψήφου! και ήτις μοναδική ψήφος του έδωσε την περαιτέρω ζωήν δια να εκτελέση τον σκοπόν της συστάσεως του.
Επίσης απερρίφθη η ένστασις, με σοβαράν ουχ ήττον υπέρ αυτής μειοψηψίαν, περί αναρμοδιότητος του δικαστηρίου όπως επιληφθή του καθαρώς ειδικού και στρατιωτικού ζητήματος της συνθηκολογήσεως. Και ούτω πάλιν το δικαστήριον εκήρυξεν εαυτό αρμόδιον και δια τεχνικο-στρατιωτικά ζητήματα, δι’ α από της υπάρξεως τακτικών στρατών είναι αρμόδια μόνον τα στρατοδικεία. Προς απόδειξιν της πλήρους αναρμοδιότητος του δικαστηρίου εν προκειμένω αναφέρομεν το κάτωθι περιστατικόν.
Κατά την δίκην εγένετο λόγος ό τι «ο Στρατηγός Τσολάκογλου ήτο εις «επαφήν» με τους Γερμανούς εις το Μέτσοβον». Ο επίτροπος του ειδικού δικαστηρίου αγνοών παντελώς την σημασίαν του στρατιωτικού όρου «επαφή»[1] και εκλαβών την μεταξύ των αντιπάλων εχθρικών τμημάτων «στρατιωτικήν επαφήν», ως «πολιτικήν επαφήν» του Τσολάκογλου προς τους Γερμανούς, ήντλησε το ακαταμάχητον κατ’ αυτόν επιχείρημα της ιδίας ομολογίας του κατηγορουμένου, ότι δήθεν ούτος συνεννοείτο με τους Γερμανούς προ της συνθηκολογήσεως!
Όταν ο επίτροπος ανέπτυξεν από της έδρας την πεπλανημένην του ταύτην άποψιν, ηχηραί ειρωνίαι και γέλωτες εκάλυψαν την αίθουσαν εκ μέρους του ακροατηρίου, εις βάρος του κ. επιτρόπου και του δικαστηρίου !
Η θεά της Δικαιοσύνης «Θέμις» δυστυχώς αντικατεστάθη εν προκειμένω υπό νέας θεάς της «Σκοπιμότητας», χάριν των εθνικών μας δικαίων δήθεν, τα οποία άλλως θα εκινδύνευον !
Ήτο δε τοιαύτη η δυσμένεια και η προκατάληψις των επιλεγέντων δια την συγκρότησιν του ειδικού δικαστηρίου τακτικών δικαστών, πλην μιας φωτεινής εξαιρέσεως» ώστε τινές εξ αυτών δεν ετήρουν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα ποιας τινος αντικειμενικής και αμερολήπτου κρίσεως ως δικαστών και εξεδήλουν ταύτας εις τοιούτον εμφανή και απροκάλυπτον μέχρι σκανδάλου βαθμόν, ώστε να αναγκασθή ο εκ των κατηγορουμένων πάντοτε σεμνός και ήρεμος στρατηγός Τσολάκογλου να παρατηρήση εντόνως εις ένα εξ αυτών : «δικαστής είσθε κ. σύνεδρε ή αντίδικος ;».
H τοιαύτη κατά τας πρώτας συνεδριάσεις εχθρική ατμόσφαιρα και η τόσον δυσμενής εκδήλωσις του δικαστηρίου κατά των κατηγορουμένων, εν μέσω σειράς επεισοδίων και οξειών αντεγκλήσεων και διαμαρτυριών, εκλόνισαν επί τοσούτον την πίστιν επί την δικαίαν και ευθείαν κρίσιν του, ώστε να χαρακτηρισθή τούτο μεταξύ του ακροατηρίου ως «εκτελεστικόν απόσπασμα» !
Οι κατηγορούμενοι ανήρχοντο εν συνόλω εις 27, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και Γεν. Διοικηταί και των τριών κατοχικών Κυβερνήσεων.
Κατά την πρώτην ημέραν της δίκης παρουσιάσθησαν «αυθορμήτως και οι μη συλληφθέντες κατά την 12 Οκτωβρίου Υπουργοί, οίτινες μετά των συλληφθέντων και προφυλακισθέντων έκτοτε τοιούτων εδικάσθησαν» εν συνόλω 22, κατ’ αντιμωλίαν και 5 ερήμην, ως απουσιάζοντες εις το εξωτερικόν, μεταξύ των οποίων και εγώ δια λόγους οι οποίοι εν αρχή του παρόντος εξετέθησαν.
Η απόφασις εξεδόθη μετά ΙΟΟθήμερον διαδικασίαν, καθ’ ην ενώ εξητάσθησαν υπέρ τους 25 μάρτυρες κατηγορίας, ουχ ήττον δεν επετράπη η εξέτασις υφ’ εκάστου κατηγορουμένου πλέον των 5 μαρτύρων (κατά νέον νόμον εκδοθέντα μεταξύ και άλλων 4 τοιούτων! ! διαρκούσης της δίκης!), εξεδόθη την 31-5-45 και απόσπασμα του διατακτικού ταύτης παρατίθεται κατωτέρω :
Α π ό φ α σ ι ς Ειδικού δικαστηρίου υπ’ αρ. 49 από 31-5-1945.
Δια τ α ύ τ α:
Δικάζον ερήμην τους κατηγορουμένους 1) Σ. Κοτζαμάνην 2) Κ. Λογοθετόπουλον 3) κτλ.
και κατ’ αντιμωλίαν των κατηγορουμένων 1) Γ. Τσολάκογλου 2) κτλ. . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . .
Κηρύσε ι ενόχους:
τους Γ. Τσολάκογλου, Κ. Λογοθετόπουλον και Ι. Ράλλην του ότι διακεκριμμένως απ’ αλλήλων έκαστος εξ αυτών εν Αθήναις, διαρκούσης της ξένης κατοχής της Ελλάδος υπό των Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων, ήτοι ο μεν πρώτος εξ αυτών την 30 Απριλίου 1941. ο δεύτερος την 2-12-42 και ο τρίτος την 7-4-43 ανέλαβον τον σχηματισμόν κυβερνήσεως και την Προεδρίαν αυτής συγκαταθέσει των εχθρών της Πατρίδος και διετέλεσαν ούτω Πρωθυπουργός ο μεν Γ. Τσολάκογλου από 30-4 41 μέχρι 1-12-42, ο Κ. Λογοθετόπουλος από 2-12-42 μέχρι 7-4-43 και I. Ράλλης από 7-4-43 μέχρι 12-10-44, εν τη ασκήσει δε του λειτουργήματος τούτου διηυκόλυναν τον εχθρόν α) ό Γ. Τσολάκογλου διότι κτλ. β) ο Κ. Λογοθετόπουλος διότι 1) κατά παράβασιν των άρθρων 48 και 49 της συμβάσεως της Χάγης εχορήγησεν εις τους Γερμανούς και Ιταλούς και δη από του Δεκεμβρίου 1942 — Απριλίου 1943 ποσόν δραχμών όπερ αναγόμενον εις λίρας χρυσάς Αγγλίας ανέρχεται τουλάχιστον εις 630.000 τοιαύτας, 2) διότι διηυκόλυνε τον εχθρόν δια της υπογραφής των νομοθετικών διαταγμάτων α) 33,136 και 373/1941, δι’ ων καθορίζονται ποιναί φυλακίσεως, εκτοπίσεως και εκπτώσεως κατά των επικρινόντων πολιτών τας πράξεις των στρατευμάτων κατοχής και εκδηλουμένων εν σχέσει προς τον διεξαγόμενον πόλεμον και β) 427 του 1941, δι’ ου καθορίζονται ποιναί αποστρατείας και απολύσεως στρατιωτικών, στερήσεως συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, δημεύσεως των περιουσιών τούτων και των ιδιωτών και εκτοπίσεως των μελών των οικογενειών απάντων, εφ’ όσον άνευ νομίμου αδείας ήθελον αναχωρήσει εις το εξωτερικόν και εις χώρας εμπολέμου καταστάσεως προς τον άξονα».
…………………………………………………………………………….
Κηρύσσει ε ν ό χ ο υ ς
τους 1) Γ. Τσολάκογλου 2) Κ. Λογοθετόπουλον 3) κτλ. του ότι εν Αθήναις και κατά τας κατωτέρω αναφερομένας χρονολογίας καθ’ ας οι μεν πρώτοι ήσαν Πρωθυπουργοί οι δε λοιποί Υπουργοί και διακεκριμμένως έκαστος τούτων εγένετο συνειδητόν όργανον του εχθρού προς διάδοσιν της προπαγάνδας του, εξαίρων το έργον του κατακτητού και προκαλών την ηττοπάθειαν παρά τω Ελληνικώ λαώ και την περιφρόνησιν του Εθνικού και συμμαχικού αγώνος.
Ο Κ. Λογοθετόπουλος α) δι’ εκφωνηθέντος επικηδείου λόγου του προς τα εκ βομβαρδισμών θύματα του Πειραιώς, δημοσιευθέντος εις το από 16-6-42 φύλλον της εφημερίδος «Ελεύθερον Βήμα» β) δια λόγου του εκφωνηθέντος προς συγκέντρωσιν εργατών και δημοσιευθέντος εις το από 22-1-43 φύλλον της ιδίας εφημερίδος και γ) δια ραδιοφωνικού λόγου του, δημοσιευθέντος εις το από 25-2-43 φύλλον της αυτής εφημερίδος».
Διά ταύτα:
Καταδικάζει τους κηρυχθέντας ενόχους κατηγορουμέ νους : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2) τον Κ. Λογοθετόπουλον.
α) δια την πράξιν της αναλήψεως της Προεδρίας της Κυβερνήσεως εις ισόβια δεσμά και στέρησιν των εν τοις άρθροις 21 · 23 – 24 του ποιν. Νόμου δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων, β) δια την πράξιν της διευκολύνσεως του έργου της κατοχής, ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως εις πρόσκαιρα δεσμά 10 ετών και στέρησιν των εν τοις άρθροις 21-23-24 του Π. Ν. δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων, γ) δια την πράξιν της προπαγάνδας εις πρόσκαιρα δεσμά 10 ετών και στέρησιν των εν τοις αυτοίς άρθροις δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων.
Συγχωνεύει τας ποινάς των λοιπών πράξεων εις την της πρώτης των ισοβίων δεσμών και στερήσεως των εν τοις άρθροις 21-23-24 του Π. Ν. δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων».
τωρα ειναι η σειρα των πασοκοκλεφτων και των λοιπον προδοτων που συμετειχαν στα μνημονια και αυτοι που τωρα συμετεχουν
Ολιγα πράγματα περι Τσολάκογλου . Επειδή η λάσπη πάει σύννεφο , κάτι συνηθισμένο από τα ΜΜΕ έχουμε και λέμε.
Ο Τσολάκογλου υπηρέτησε κατά την μικρασιατική Εκστρατεία όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα.
Στο Αλβανικό μέτωπο ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της νίκης με τις στρατηγικής σημασίας κινήσεις που έκανε. Πράγμα που δεν αρνείται κανένας, ακόμα και οι εχθροί του. Απλά συνήθως το αποσιωπούν.
Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα ο Ελληνικός στρατός που ήταν στην βόρειο ήπειρο εγκλοβίστηκε εκεί και υπήρχε άμεσος κίνδυνος να αφανιστεί. Αν αυτό γινόταν θα χανόταν οι Έλληνες ηλικίας από 19 έως 40 ετών . Ουσιαστικά θα μετατρεπόμασταν σε μία χώρα 3, 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε αυτό το σημείο ο Τσολάκογλου επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Κοριζή και συμφώνησε και ο Κορζής να παραδοθούν. Αμέσως μετά από αυτό ο Κοριζής αυτοκτόνησε(;;;)( ή μήπως τον δολοφόνησαν και αυτόν οι Άγγλοι όπως και τον Μεταξα. Ένα μόνο πράγμα ο Κοριζής αυτοκτόνησε με ……2 σφαίρες στο στήθος. Σαν λίγο δύσκολο μου φαίνεται..). Με τον θάνατο (ή δολοφονία) του Κοριζή ο Βασιλιάς και ο ΠΑπάγος την κάνανε για Αίγυπτο αφού εδώσαν διαταγή να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων. Αν αυτό γινόταν Θα αφανιζόταν μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων . Οι αξιωματικοί στο Αλβανικό μέτωπο μαζεύτηκαν και ανέλαβε ο Τσολάκογλου την ευθύνη για την παράδοση, παρ’ όλο που ο Κανελόπουλος (κατόπιν με την ΕΡΕ) τον προειδωποίησε ότι θα πάει για εσχάτη προδοσία. Επιπλέον ο Τσολάκογλου ανέλαβε όλη την ευθύνη λέγοντα ότι έκανε …….πραξικόπημα για να την γλυτώσουν οι άλλοι αξιωματικοί. Όταν ΄ηρθε ο Γερμανός για να συνομιλήσουν ο Τσολάκογλου έδωσε εντολές έτσι ώστε να βλέπει ότι δήθεν ο στρατός μας έχει εφεδρίες , και είναι ιδιαίτερα ετοιμοπόλεμος. Πράγμα που βοήθησε στο να δεχθούν οι Γερμανοί τους όρους μας και να γυρίσει πίσω όλος ο στρατός. Αν πολεμουσαμε αναμφισβήτητα θα προκαλούσαμε τεράστιες απώλεις στους Γερμανούς αλλά στο τέλος σίγουρα θα χάναμε (χωρίς πολεμοφόδια, τροφή κλπ) και οι Γερμανοί θα μας αφάνιζαν . Το ότι την γλυτώσαμε το οφείλουμε στον Τσολάκογλου.
Είναι αυτό που έκανε προδοσία; δηλ η Ελλάδα θα κέρδιζε τίποτα αν αφανιζόταν τα νιάτα της ;
Στην συνέχεια όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος και σύμφωνος ο Γεωργιος Παπανδρέου και ο Βασιλειάς.Στην τριμερή συνάντηση για τον χωρισμό της Ελλάδας μεταξύ των Γερμανών , Ιταλών και Βουλγάρων ο Τσολάκογλου πήγε απρόσκλητος , για να διασφαλίσει όσο μπορούσε τα Ελληνικά συμφέροντα από τους Βούλγαρους . Καθ’ όλη την πρωθυπουργία του βοηθούσε να σωθούν Έλληνες πατριώτες π.χ μαζί με τον Εβερτ. κυνηγούσε τους μαυραγορίτες κλπ. Βέβαια όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της κατοχής , ήταν αναγκασμένος να δέχεται πολλά γιατί απλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Χαρακτηριστική η περίπτωση που οι Γερμανοί του ζήτησαν 80 ονόματα για εκτέλεση . Ο Τσολάκογλου έβαλε πρώτο το όνομα του και από κάτω των υπουργών , στο τέλος δε έγραψε επειδή δεν οι 80. Για τους υπόλοιπους πάρτε τα ονόματα από τον τηλεφωνικό κατάλογο! Αυτά και άλλα πολλά που δεν λέγονται.
ο Τσδολάκογλου χάρησε όλη του την περιουσία στην Ελλάδα. Με χρήματα του χτίστηκε το ΝΙΜΙΤΣ.
Τέλος όταν πέθενε (είχε λευχαιμία )νοσηλεύτηκε στο ΝΙΜΙΤΣ και του ζητούσαν τα χρήματα νοσηλείας στο ΝΙΜΙΤΣ που αυτός δώρησε στο κράτος.
Σχετικά με τον Ράλλη . Αυτός ανέλαβε όταν πλεόν οι Γερμανοί οπισθοχορούσαν και είχε κριθεί ο πόλεμος. Γιατί να πάει με τους χαμένους ο Ράλλης; Μαλακ… ήταν ; όχι βέβαια . Μαζί με άλλους πολιτικούς συνομιλούσε για την επόμενη μέρα. Οι άλλοι πολιτικοί παρ’ όλο που βλέπαν ότι αν δεν κάναν τίποτα το ΕΑΜ θα κυριαρχο΄θυσε και θα καταντούσαμε Αλβανία δεν τολμούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ξέραν ότι θα κατηγορηθούν για προδοσία. Ο Ράλλης έγινε πρωθυπουργός παρ ‘ όλο που ήξερε τι τον περίμενε. Σκοπός του ήταν να σχεδιάσει την επόμενη μέρα . Να τονιστεί ότι η εξόριστη κυβέρνηση ήταν ενήμερη και συμφωνούσε πλήρως . Στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας ο Ράλλης έκανε τα Τάγματα ασφαλείας. Ιδιαίτερα αυτά της Πελοπονήσσου αποτελούταν από πρώην μέλη του ΕΑΜ που έφυγαν όταν βλέπανε τις σφαγές του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ όμως κυνηγούσε αν τους σκοτώσει αυτούς και τις οικογένειες τους. Επιπλέον πήγαν πολοί από τα χωριλά που δεν άντεχαν τις σφαγές του ΕΑΜ και τέλος πολοί στρατιωτικοί που πολέμησαν τους ΓερμανοΙταλούς. ΑΥΤΟΊ ΜΆΛΙΣΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΎΡΩΤΑΝ και λέγαν εμείς πολεμήσαμε τους Γερμανούς και τώρα θα είμαστε σύμμαχοί τους; Απλά πήγανε για την επόμενη μέρα.
Υ.Γ Νο1 Μια και μιλάμε για κουκουλοφόρους καταδότες ας δούμε έναν τέτοιο. Την ΜΕλίνα Μερκούρη !! ΝΑι, ναι ναι ανηψιά του Μερκούρη ιδρυτή και αρχηγού του ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ κόμματος Ελλάδος. Το μόνο που επιτρεπόταν επι κατοχής. Έμενε επι κατοχής μαζί του και όχι με τον πατέρα της. Στα 17 παντρεύτηκε έναν πάμπλουτο γέρο και έμεναν στο ίδιο σπίτι αυτή , ο γέρος και ο μεγαλύτερος μαυραγορίτης της Αθήνας(δεν θυμάμαι όνομα) . Υψενικό τρίγωνο αλλά με κορυφή του τριγώνου τον Μαυραγωρ΄\ητη μια και ο γέρος ήταν και πισογλέντης. Κάτω από το σπίτι τους διέθεταν ένα μπαρ που σύχναζαν οι Γερμανοί αξιωματικοί. Εκει βρισκόταν συνέχεια η Μελίνα μας συντροφιά με τους Γερμανούς αξιωματικούς. Σε μία περίπτωση 2 Έλληνες άσχετοι με αντίσταση πήγαν για ένα ποτό εκεί. Όταν μπήκαν η Μελίνα μας σηκώθηκε τους έδειξε και «Πιάστε τους είναι κατάσκοποι!» Το βάλαν στα πόδια και σώθηκαν επειδή ήταν αθλητές (ο Ένας ζει και σήμερα). Καταδότης του κερατά.
Υ.Γ Νο2 Αφού ο Τσολάκογλού ήξερε ότι θα πεθάνει γιατί τα έκανε όλα αυτά; Δεν θα κέρδιζε τίποτα;.
Υ.Γ Αυτοί που συμφωνούσαν με Τσολάκογλου Ράλλη , μετά την απελευθέρωση τους κατηγορούσαν και τους στείλαν σε δίκη στημένη όπως φαίνεται και παραπάνω ότι οι δικαστές ήταν διορισμένοι .
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ….ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ …ΟΥΤΕ ΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ….