Η δύσκολη περίοδος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκινά αύριο, με στόχο στις 18 Αυγούστου να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Πονοκέφαλος…
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα αρχίσει με καθυστέρηση αφού, ενώ η Τρόικα αναμενόταν την Παρασκευή, αύριο αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα κάνουν τις αναγνωριστικές συναντήσεις, και τις επόμενες ημέρες και οι επικεφαλής των κλιμακίων.
Το «κουαρτέτο» (αφού προστέθηκε και εκπρόσωπος του ESM στην αποστολή), θα ανοίξει και πάλι τα βιβλία της ελληνικής οικονομίας για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο οικονομικών επεχείρησαν να αποφευχθεί η διεξαγωγή των συναντήσεων μέσα στα υπουργεία, ωστόσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις.
Τα σενάρια είναι δύο
Το πρώτο, θέλει Αθήνα και τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο ως τις 15 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κυρίως στην ΕΚΤ με το ομόλογο-γίγας 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα συνοδευτεί μάλλον με την κύρωση του μνημονίου, με κύκλους της κυβέρνησης να θυμίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αρκεστούμε στα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής».
Το δεύτερο, αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα από το Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι περισσότερος, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα κληθεί να φέρει ένα ξεχωριστό πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο (το Σεπτέμβριο) τεστάροντας εκ νέου τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.