Η δολοφονία του Τζον Κένεντι και οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν μείνει αναπάντητες (BINTEO)

Κοινοποίηση:
jfk assassination

Στις 22 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 54 χρόνια από την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ.Κένεντι και ακόμα εξακολουθούν να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον θάνατο του. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας, ξεκίνησαν να εκφράζονται φόβοι για τη ύπαρξη σχεδίου συνωμοσίας.

Πολλοί Αμερικανοί αρνούνται να πιστέψουν το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ότι δηλαδή ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2003 -40η επέτειο της δολοφονίας- ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Αμερικανών πολιτών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν ήταν μόνο ένας.

Ο Ολιβερ Στόουν συγκέντρωσε πολλές από τις θεωρίες αυτές στην ταινία του 1991 “JFK”, της οποίας ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός. Οι πιό διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας είναι οι εξής:

Η θεωρία της CIA: Η ισχυρή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (η γνωστή CIA) εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, το ίδιο και οι μυστικές υπηρεσίες, το FBI και το Πεντάγωνο. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή ότι η CIA φοβόταν μήπως αποδυναμωθεί προς όφελος του Πενταγώνου.

Η θεωρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED): Λίγους μήνες πρίν από την δολοφονία του, ο Κένεντι υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει “silver certificates” -έναν τύπο χαρτονομίσματος που τυπωνόταν στις ΗΠΑ ώς το 1964. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η Αμερικανική κεντρική τράπεζα, δηλαδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, ελεγχόταν από μία ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών που φοβούνταν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών τον έλεγχο της FED.

Η θεωρία της Κούβας: Δεδομένης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και τις ΗΠΑ, οι υποψίες στρέφονταν είτε στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο -ο οποίος θα επιδίωκε να εκδικηθεί για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων- είτε σε εξόριστους πολέμιους του Κάστρο, οργισμένους επειδή ο Κένεντι επέτρεψε την αποτυχία της εισβολής.

Η θεωρία της μαφίας: Αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα ύπο την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η μαφία έστειλε τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον Όσβαλντ προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.

Η θεωρία Τζόνσον: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντα τους.

Η θεωρία του δεύτερου εκτελεστή: Ύποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Όσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από τον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι.

Η θεωρία των UFO: Δέν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα με θεωρίες συνωμοσίας χωρίς κάποιον..ιπτάμενο δίσκο. Η θεωρία των UFO υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε επειδή ενδιαφερόταν έντονα για την εξωγήινη ζωή και απειλούσε να αποκαλύψει μυστικά προγράμματα της CIA. Αυτοί που το υποστηρίζουν παραθέτουν ώς “απόδειξη”, μεταξύ άλλων, μιά επιστολή που υποτίθεται ότι απέστειλε ο Κένεντι στην CIA, με την οποία ζητούσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους δέκα ημέρες πρίν από τον θάνατο του.

Λέγεται ότι έλαβε απάντηση από τον επικεφαλής της CIA, στην οποία του γνωστοποιούσε ότι δέν είναι σε θέση να του παραδώσει τα απόρρητα εκείνα έγγραφα.

Η θεωρία της KGB: Οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες-η KGB-διέταξαν την δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Όσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.

Η θεωρία του ομοφυλόφιλου: Αυτή υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ζηλόφθονο ομοφυλόφιλο. Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Τζίμ Γκάρισον, ο πιλότος Ντέιβιντ Φέρι ήταν ο “εγκέφαλος” της δολοφονίας Κένεντι. Ο πρόεδρος ήταν ό,τι δέν ήταν ο Φέρι: επιτυχημένος, γοητευτικός, δημοφιλής, πλούσιος και αρρενωπός. Ο Γκάρισον είναι πεπεισμένος οτί εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την δολοφονία είναι ομοφυλόφιλοι που απλώς ήθελαν νεκρό τον πρόεδρο.

Οι εύστοχες βολές του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ποιό είναι όμως το προφίλ του δράστη που εκτός από την σκανδάλη πυροδότησε και την φαντασία σκηνοθετών και συγγραφέων;

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ που σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Γουόρεν που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για να ερευνήσει την υπόθεση, έδρασε μόνος του, είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία. Μέχρι τα 17 του χρόνια οπότε και κατετάγη στο Ναυτικό ο Όσβαλντ είχε αλλάξει περισσότερες από είκοσι διευθύνσεις και δεκάδες σχολεία.

Γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη στις 18 Οκτωβρίου του 1939, δύο μήνες αφότου ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια σε ορφανοτροφείο μέχρι την στιγμή που μετακόμισε με την υπόλοιπη οικογένεια του στο Ντάλας το 1944. Οκτώ χρόνια αργότερα, κατέληξε με τη μητέρα του στην Νέα Υόρκη, όπου υπεβλήθη σε ψυχιατρική παρακολούθηση. Η παραμονή του εκεί δέν κράτησε για πολύ καθώς επέστρεψε με τη μητέρα του στη Νέα Ορλεάνη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Γουόρεν, ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρείς φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν, στο Ντάλας. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί πολίτες αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό. Την άποψη ενισχύει άλλωστε και η αρμόδια Επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία, η οποία υποστήριξε το 1978 ότι ο Κένεντι υπήρξε θύμα συνωμοσίας.

Οι τίτλοι τέλους φαινομενικά έπεσαν με τη σύλληψη και τη δολοφονία του Όσβαλντ. Τη στιγμή που οι αστυνομικοί τον μετέφεραν από τα κρατητήρια στις φυλακές, ο Τζακ Ρούμπι, ένας άνδρας που δήλωνε οργισμένος με τη δολοφονία Κένεντι και ήθελε να απαλλάξει την Ζακλίν Κένεντι από το μαρτύριο μιας δίκης σε βάρος του Όσβαλντ, τον πυροβόλησε στο στήθος.

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως αποδείχτηκε ήταν γραφτό ο επίλογος να γραφτεί στο ίδιο μέρος όπου οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να σώσουν τη ζωή του Κένεντι.

Ωστόσο, 54 χρόνια μετά, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν ότι ο Όσβαλντ μπόρεσε να επιτύχει αυτές τις τρείς βολές σε κινούμενο στόχο μέσα σε έξι δευτερόλεπτα, και μάλιστα το έχουν θέσει και σε δοκιμασία από το 1967 όπου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το να καταφέρει κάποιος να ευστοχήσει τις συγκεκριμένες βολές είναι αρκετά δύσκολο.


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: