Το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής για την επόμενη εξαετία (2014 – 2020) υπέβαλε η Ρένα Δούρου ανακοινώνοντας ότι έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στις επενδυτικές προτεραιότητες της Περιφέρειας.
Η Ρένα Δούρου «καρφώνει» τον Γιάννη Σγουρό λέγοντας ότι για την εκπόνηση και αξιολόγηση του προγράμματος, «η προηγούμενη διοίκηση δαπάνησε 300 χιλιάδες ευρώ ενώ η ριζική του αναμόρφωση και επεξεργασία έγινε δυνατή από τη νέα διοίκηση χωρίς καμία δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών».
Ανακοινώνοντας τις αλλαγές στις οποίες προέβη η περιφερειάρχης τονίζει ότι «σε αντίθεση με την αρχική του εκδοχή, το νέο ΠΕΠ που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής περιέχει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου των νέων επενδυτικών προτεραιοτήτων, που προέκρινε η νέα Περιφερειακή Αρχή, καθώς και των δράσεων που αυτές περιλαμβάνουν».
Υποστήριξε έτσι ότι το νέο ΠΕΠ «μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη».
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της νέας διοίκησης σύμφωνα με την Ρένα Δούρου, «ονοματισμένα έργα αντικαταστάθηκαν από στοχευμένες δράσεις, αναδείχθηκαν και ενδυναμώθηκαν τα εργαλεία της έξυπνης εξειδίκευσης και της περιφερειακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Παράλληλα, δόθηκε προτεραιότητα σε δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σε δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών του δικτύου natura για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών και προστασίας της βιοποικιλότητας της Αττικής.
Σύμφωνα με την νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής το νέο ΠΕΠ είναι προϋπολογισμού 1.1 δις ευρώ και «φέρει τη σφραγίδα της νέας Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της αλλαγής της λογικής του, όπως είχε άλλωστε παρατηρήσει στη σχετική της επιστολή, στις 24 Ιουλίου, προς τον τότε Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου» όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της. Προαναγγέλλει επίσης ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα γίνει «μέσα από δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων φορέων».
Non paper 18-11-14
Κινδυνολογία και παραπληροφόρηση για να μην ανατραπεί το status quo διαχείρισης σύμμεικτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή
Με αφορμή διαρροές δημάρχων προς τον Τύπο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων :
• Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους στόχους και τη μέθοδο, που έθετε η επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το σίγουρο είναι ότι κινδυνολογούν στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
• Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η επιστολή έθετε μία αρχή και δύο ζητήματα ξεχωριστά; Η αρχή αφορούσε στην υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά τα δύο ζητήματα, το πρώτο έχει να κάνει με την επιβεβαίωση της πολιτικής δέσμευσης της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 ΜΕΑ σύμμεικτων απορριμμάτων. Το δε δεύτερο σχετιζόταν με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης .
• Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η κατάρτιση τοπικών σχεδίων αποτελεί το αυτονόητο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων υπέρ των πολιτών; Αγνοούν ότι άλλοι δήμαρχοι προγραμματίζουν ήδη τη χρηματοδότηση μεμονωμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ανακύκλωσης; Αλήθεια, δεν καταλαβαίνουν τι συνεπάγεται για τους πολίτες και το περιβάλλον, η χρηματοδότηση αποσπασματικών δράσεων που δεν εντάσσονται σε τοπικά σχέδια;
• Αγνοούν ότι η ανάγκη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ πηγάζει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας;
• Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι επιχειρούν με παραπληροφόρηση και εκφοβισμό να στηρίξουν το αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.
• Και υιοθετούν (κάτι που δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα) ακόμη και την παραπληροφόρηση που έχει διαψευστεί, σχετικά με τη δήθεν αποστολή των απορριμμάτων στο εξωτερικό. Υιοθετούν ακόμη και συνειδητά ψεύδη στην υπηρεσία της συντήρησης ενός καθόλα αποτυχημένου μοντέλου για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
• Εν κατακλείδι : η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Γιατί έτσι απαιτεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
• Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.