Η Δραματική Μεγάλη Τρίτη του 1948! Φόρος τιμής στους πεσόντες! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
2

Τιμήθηκαν οι ηρωικοί υπερασπιστές της Βαμβακούς Λακωνίας

Η Δραματική Μεγάλη Τρίτη του 1948

Με την συμμετοχή πολλών πολιτών από πολλά μέρη της Πελοποννήσου κατόπιν πρωτοβουλίας συγγενών και φίλων των πεσόντων τελέστηκε το πρωί της  Μεγάλης Τρίτης, 26 Απριλίου 2016,  Μνημόσυνο στο Ηρώο της Μάχης της Βαμβακούς Λακωνίας. Το Μνημόσυνο έλαβε χώρα στο Ηρώο της Μάχης της Βαμβακούς Λακωνίας για τους υπερασπιστές της ομώνυμης μάχης που έλαβε χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα του 1948. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως και εφημέριος Βαμβακούς πατήρ Γεώργιος Μπλάθρας, που μίλησε στους παρευρισκομένους για την ιστορία του τόπου και των  γεγονότων της ταραγμένης μεταπολεμικής περιόδου. Ακολούθως αναγνώστηκαν τα ονόματα των 29 πεσόντων από τους άνδρες  της Χωροφυλακής που δέχθηκαν την επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών και άντεξαν μετά από πολύωρη μάχη της   Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου 1948.
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώο της Μάχης ο Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α. κ. Γεώργιος Κοτσώνης εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομίας Νομού Λακωνίας , ο κ. Χρήστος Κατράκης εκ  μέρους της Τοπικής Οργάνωσης Σπάρτης της Χρυσής Αυγής, ο Αξιωματικός Ελληνικής Αστυνομίας ε.α κ. Αναστάσιος Καντούτσης εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομίας Τριφυλίας –Μεσσηνίας, ο ιατρός κ. Γεώργιος Λουκάκος εκ μέρους του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας και ο Αξιωματικός Αστυνομίας ε.α. κ. Φώτιος Μπέλλος εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων και των Ενώσεων Συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων και Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Αττικής.

Για τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1946-1949 και την σημασία της Μάχης της Βαμβακούς μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που τόνισε την προσφορά στην Ελλάδα των μαχητών της Χωροφυλακής, μία προσφορά που σήμερα παραγνωρίζεται σκοπίμως, ενώ η Ελληνική Ιστορία διαστρέφεται συστηματικά.    Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Το παρών έδωσαν μεταξύ των άλλων ο καθηγητής και συντονιστής της «Αδούλωτης Μάνης» κ. Γεώργιος Δημακόγιαννης, ο καθηγητής κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Χασάπης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Ηλείας κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, οι Αξιωματικοί ε.α κ. Χρήστος Γριβοκωστόπουλος και Χρήστος Κυριακάκος κ.ά.

 

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ 1948 ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ
Το Μνημόσυνο τελέστηκε  από συγγενείς και φίλους των μαχητών Χωροφυλάκων, σε μία από τις πολλές μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του όρους Πάρνωνος στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, στα χρόνια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας(1946-1949).  Στην περιοχή Καρυών(Αράχωβας)και Βαμβακούς είχε αναπτυχθεί το 5ο Τάγμα Χωροφυλακής υπό τον Αριστείδη Κρανιά με στόχο την αποτροπή επιθέσεων Κομμουνιστών ανταρτών που δρούσαν στους ορεινούς όγκους Μαινάλου, Ταϋγέτου  και Πάρνωνος. Την νύκτα της Μεγάλης Δευτέρας του 1948 χίλιοι περίπου αντάρτες των συγκροτημάτων Ταϋγέτου  και Πάρνωνος υπό την ηγεσία των Κονταλώνη, Πέρδικα, Ατζακλή, Κωνστανταράκου και Βρεττάκου ξεκίνησαν από τον Πάρνωνα για να χτυπήσουν τους 3 Λόχους του 5ου Τάγματος που κρατούσαν τα πέριξ της Βαμβακούς υψώματα.

Η επίθεση άρχισε στις 4.45 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου 1948 κατά των εξωτερικών φυλακίων της Βαμβακούς. Η μάχη κράτησε με σφοδρότητα όλο το πρωί μέχρι το μεσημέρι με εκατέρωθεν απώλειες. Η επίθεση αποκρούεται και την άλλη ημέρα  το πρωί, Μεγάλη Τετάρτη,  φθάνουν ενισχύσεις για τους υπερασπιστές της Βαμβακούς. Η μάχη είχε κριθεί με τον ηρωισμό  των ανδρών της Χωροφυλακής. Θα περνούσαν λίγοι μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 1949, οπότε με τις μάχες του Λεωνιδίου και του Αγίου Βασιλείου θα κρινόταν η κατάσταση στην Πελοπόννησο. Κατά την μάχη της Βαμβακούς έπεσαν ηρωικά 29 άνδρες της Τριλοχίας της Χωροφυλακής και τραυματίσθηκαν 43,ενώ οι απώλειες των επιτιθέμενων θα ξεπεράσουν τους 100.

3 1 2

5 4

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ…ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ…ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ…
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ Η ΟΧΙ, ΟΥΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΣΟΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ….ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΞΕΧΝΑΜΕ…ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ…

  2. καμια 15ρια φασιστες και ενας παππας της συμφορας

Comments are closed.