Η Ελληνική Αστυνομία έπιασε τον «Νούμερο ένα κακοποιό του κόσμου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Lasa_lipos

Ο 57χρονος Γεωργιανός Λάσα Σουνανασβίλι, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «το Λίπος», συνελήφθη έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος του οι γαλλικές διωκτικές αρχές
Για τον Γεωργιανό αρχιμαφιόζο Λάσα Σουνανασβίλι ο οποίος συνελήφθη προχθές το απόγευμα σε τριώροφη μεζονέτα επί της οδού Ζαϊμη στη Θεσσαλονίκη έπειτα από κινηματογραφική επιχείρηση των ανδρών του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος, τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα που τον χαρακτήριζε ως «τον νούμερο ένα κακοποιό του κόσμου» ήταν η αιτία για να αποσταλεί από τον αρχιμαφιόζο εξώδικο διαμαρτυρίας προς την αμερικάνικη κυβέρνηση!

Βλέπετε δεν είναι δα και λίγο πράμα να ασχολείται μαζί σου ο ισχυρότερος άνδρας στον πλανήτη και οι ξένες διωκτικές αρχές να σε εμφανίζουν ως τον «αρχηγό της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως».

Όμως τίποτα απ’ αυτά τα δυο δεν φαίνεται να έχει ούτε την ελάχιστη δόση υπερβολής.

Αντίθετα, οι αρχές του καταλογίζουν πολλά περισσότερα γιγαντώνοντας τον μύθο του Λάσα Σουνανασβίλι στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη, κάνοντας τους αντιπάλους του να τρέμουν κάθε φορά που ακούν το όνομά του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της προχθεσινής επιχείρησης για την σύλληψη του οι αρχές κόντεψαν …να πνίξουν τους δημοσιογράφους και τις κάμερες που έτρεξαν για ένα πλάνο, απομονώνοντας τους, όπως και τους γείτονες άλλωστε σε ένα σημείο μακριά από την τριώροφη μεζονέτα στα μπαλκόνια των οποίων οι μαφιόζοι είχαν βάλει κάμερες ώστε να ελέγχουν κάθε κίνηση στο δρόμο.

Ο Σουνανασβίλι και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας του, κατάλαβαν ότι οι αστυνομικοί τους είχαν εντοπίσει και προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Μάλιστα κατά την συμπλοκή τραυματίστηκε ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων με τους περίοικους να κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυρών μεταξύ των διαβόητων κακοποιών και των αστυνομικών. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 57χρονος δεν συνελήφθη κατά την επέμβαση των αστυνομικών στην Πυλαία, αλλά λίγες ώρες αργότερα σε άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Ο 57χρονος Γεωργιανός ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «το Λίπος», συνελήφθη έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος του οι γαλλικές διωκτικές αρχές για διακεκριμένες κλοπές που έγιναν από το 2016 έως σήμερα. Αν και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 14χρονια κάθειρξη « για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση των πρόσφατων ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είχε συλληφθεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2012 στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν ζητηθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα πάντα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.α. σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υπόθεσή είχε επανέλθει τότε στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν» τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα. Ο Οσογιάν, μέχρι τη δολοφονία του έξω από πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας, εθεωρείτο το «απόλυτο αφεντικό» της ρωσικής μαφίας, τα ηγετικά μέλη της οποίας φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone», που μεταφράζεται ως «κλέφτες του νόμου».

Οι ελληνικές αρχές λίγους μήνες αργότερα είχαν αρνηθεί την έκδοση του 57χρονου σε Ισπανία και Γεωργία ενώ το 2010 Ισπανοί αστυνομικοί είχαν κατηγορήσει Έλληνες συναδέλφους τους ότι είχαν εισπράξει 800.000 ευρώ προκειμένου να αφήσουν τον 57χρονο να διαφύγει από το ξενοδχείο Μακεδονίας Παλλάς στη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν πει όχι στην έκδοση του κι αυτή η εξέλιξη προκάλεσε μικρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ισπανία προσέφυγε στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) καταγγέλλοντας την Ελλάδα πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση. Μάλιστα ο Ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε δηλώσει δημόσια ότι «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης».

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου απέδωσαν τη σύλληψη του 51χρονου, τον Ιανουάριο του 2012, σε ανάμειξη Αμερικανών αξιωματούχων του FBI. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω των συνηγόρων του, ο Σουσανασβίλι είχε εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τον 51χρονο «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ισπανοί κατηγορούν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά. Ο ίδιος δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Mikheil Saakashvili.

Είχε προσωπικό μάγειρα στις φυλακές

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονίας, ο Λάσα Σουσανασβίλι την περίοδο που βρισκόταν έγκλειστος στα Διαβατά και όντας ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (έχει υποστεί εγκεφαλικό), μεταγόταν συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις.

Στις φυλακές όμως θεωρούνταν «αρχηγός», όπως ακριβώς τον είχε αποκαλέσει οι ισπανικές αστυνομικες αρχές. Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι που είχαν μιλήσει στην εφημερίδα, είχαν αναφέρει ότι Σουσανασβίλι κρατούνταν μαζί με ακόμη ένα άτομο και πως όταν προαυλιζόταν συνοδευόταν πάντα από τουλάχιστον πέντε, για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή του στη φυλακή διέφερε από αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διέθετε air condition που είχε αγοράσει ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του.

Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διέθετε μέχρι και «προσωπικό μάγειρα». Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο 52χρονος δεν έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατούμενους, αλλά προβλεπόταν ειδικό μενού, το οποίο μαγειρευόταν από άνθρωπο του.

Το φαγητό, παρότι προερχόταν από δικό του πρόσωπο, δεν το άγγιζε εάν προηγουμένως δεν το είχε δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον είχε διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λάμβανε μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: