Ετοιμόλογος, «διαβασμένος», με επιχειρήματα… ο Μουχαρέμ Ιντζέ επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τον χαρακτηρισμό του καλού ρήτορα, το βράδυ της Τετάρτης (30.05.2018) στο HaberTurk. Απέναντί του η φιλοκυβερνητική δημοσιογράφος, Nagehan Alçı, η οποία βρέθηκε στα trends του Twitter, αντί του προσκεκλημένου της!
Κι αυτό, διότι όσο κι αν προσπαθούσε να πιέσει με τις ερωτήσεις της τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της γύριζε μπούμπερανγκ. Η ανετοιμότητα και η αμηχανία της ήταν εμφανείς σε πολλά σημεία της συνέντευξης, που ξεπέρασε τις δυόμιση ώρες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έχασε τα λόγια της.
«Κάνετε κριτική στον πρόεδρο γιατί έφτιαξε την τρίτη γέφυρα στην Κωνσταντινούπολη. Αντί να του κάνετε κριτική, γιατί δεν λέτε πότε ή πού θα φτιάξετε εσείς την τέταρτη γέφυρα;», ήταν μια από τις ερωτήσεις της.
Με τον Ιντζέ να απαντά: «Αυτή δεν είναι η σωστή ερώτηση. Η σωστή ερώτηση θα ήταν «γιατί πληρώνω 114 λίρες για να περάσω τη γέφυρα που φτιάχτηκε από τον Ερντογάν, ενώ μπορώ να περάσω με 11 λίρες τη γέφυρα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ;».
Στη συνέχεια η δημοσιογράφος σχολίασε ότι χάρη σε αυτές τις γέφυρες υπήρξε σημαντική μείωση των θανάτων στα τροχαία.
«Όχι δεν μειώθηκαν, είναι τα ίδια. Άλλαξαν το σύστημα της στατιστικής. Ας πούμε ότι πέντε άνθρωποι επέβαιναν στο αυτοκίνητο και τρεις από αυτούς βρήκαν ακαριαίο θάνατο και οι άλλοι δύο πέθαναν στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο, σωστά; Αλλά η Τουρκική Στατιστική Αρχή άλλαξε το σύστημα και τώρα γράφουν μόνο τους τρεις στα «αίτια θανάτου» και τους άλλους δύο ότι πέθαναν από φυσικά αίτια. Έτσι έχουμε λιγότερους θανάτους στα τροχαία;
Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της αντίστοιχης Αρχής απολύθηκε για κάτι ανάλογο;».
Η ερώτηση που μετάνιωσε…
Η Nagehan Alçı ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον Ιντζέ πώς μπορεί να έχει κάνει συμμαχία με τον Τεμέλ Καραμολάογλου (Saadet Parti), από τη στιγμή που έχουν διαφορετικές ιδεολογίες. Και σίγουρα, λίγα λεπτά μετά, το μετάνιωσε…
«Ποτέ δεν ήμουν στο ίδιο κόμμα μαζί του. Αυτός και ο Ερντογάν άρχισαν μαζί την πολιτική τους καριέρα, δούλεψαν μαζί για χρόνια. Πείτε μου, μπορείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση, με το ίδιο ύφος στον Ερντογάν; Ως δημοσιογράφος, αισθάνεστε ελεύθερη να του κάνετε αυτή την ερώτηση;
Αν γίνω πρόεδρος, οι νέοι δεν θα φοβούνται να γράψουν στο twitter ή να κάνουν κριτική στον πρόεδρο. Κοιτάξτε την κατάστασή σας (σ.σ. τους δημοσιογράφους). Σας λυπάμαι!»
«Κατηγορηθήκατε ότι φοβάστε τον Ερντογάν», συνέχισε η δημοσιογράφος. «Ποιος το είπε αυτό;», είπε ο Ιντζέ για να πάρει την απάντηση «ο Ερντογάν».
«Είστε πολύ κοντά στον κύριο Ερντογάν. Μπορείτε να του πείτε να «συναντηθούμε» σε μια τηλεοπτική εκπομπή, όπου θα κάνετε εσείς τις ερωτήσεις», είπε ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο Ερντογάν είπε ότι έχει συναντήσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν 2-3 φορές. Για ποιο λόγο επαναφέρετε αυτό το θέμα συνέχεια;», ήταν η επόμενη ερώτηση.
«Ο Ερντογάν είχε κάνει μια δήλωση πριν χρόνια: Αφήστε τον (τον Γκιουλέν) να επιστρέψει στη χώρα του, μας λείπει. Κυρία Ναγκεχάν, σας λείπει κάποιος, τον θέλετε δίπλα σας αν τον έχετε συναντήσει μόνο τρεις φορές; Εσείς πείτε μου».
Nagehan Alçı'nın bu gece Muharrem İnce tarafından bin bir surat olmuş hali 🙂#MuharremİnceHaberTürkDe pic.twitter.com/zQg8i4HImP
— Aramayiz Tripcikyan (@Tripcikyan) 30 Μαΐου 2018
«Εντάξει, ίσως όχι τρεις φορες, αλλά…», ψέλλισε η δημοσιογράφος.
«3-4-5 ή περισσότερες, αυτό δεν έχει σημασία. Σου λείπει κάποιος που είναι κοντά σου».
«Είπατε ότι ο Ερντογάν πρέπει να δείξει το πτυχίο του. Γιατί να το κάνει; Έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Μπορώ, λοιπόν, να σας πω ότι δεν θεωρώ επιτυχημένο το πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοιτήσατε. Μπορώ να το πω αυτό; Έχει νόημα να ασχοληθούμε με αυτό; Θέλω να κλείσω αυτό το θέμα».
«Ένα λεπτό, ένα λεπτό! Δεν μπορείτε να «πετάτε» λέξεις και μετά να τις αποφεύγετε. Θα απαντήσω. Φοίτησα στο εκπαιδευτικό κέντρο δασκάλων στο Νταρεσί που ιδρύθηκε το 1910. Είναι το πιο επιτυχημένο κέντρο για δασκάλους, στην Τουρκία. Ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Νετζατί που ήταν υπουργός Παιδείας, μόλις 30 ετών. Τον γνωρίζετε; Αν σήμερα έχετε την δυνατότητα να μορφωθείτε μαζί με άνδρες μαθητές, σε μεικτά εκπαιδευτικά τμήματα, το οφείλετε σε αυτόν! Σε αυτόν χρωστάτε την μόρφωσή σας, το λατινικό αλφάβητο. Παρείχε μόρφωση σε πολλά αγόρια και κορίτσια που έχασαν τους γονείς τους στο πόλεμο, χωρίς να διαχωρίσει το φύλο. Δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος της χώρας. Ήταν μεταρρυθμιστής».