O μυστηριώδης Γέτι (ο «χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων») είναι ένας από τους πιο παλαιούς και πιο χαρακτηριστικούς θρύλος της κρυπτοζωολογίας- της αναζήτησης «περίεργων» ζώων η ύπαρξη των οποίων δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Το πλάσμα αυτό υποτίθεται ότι ζει στα βουνά της Ασίας, και έχει περίοπτη θέση στις παραδόσεις του Νεπάλ και του Θιβέτ, καθώς πολλές θεάσεις του έχουν αναφερθεί ανά τους αιώνες, ενώ ίχνη και πιθανά απομεινάριά του υποτίθεται πως έχουν εντοπιστεί πολλάκις.
Ωστόσο, ο θρύλος του Γέτι δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και άλλων πανεπιστημίων έδειξε πως υποτιθέμενα δείγματα του Γέτι τα οποία βρίσκονταν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές δεν προέρχονταν από κανέναν «χιονάνθρωπο», αλλά από υπαρκτά και μάλλον «συνηθισμένα» ζώα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη στο Proceedings of the Royal Society B, αναλύθηκαν εννιά δείγματα (από οστά και δόντια μέχρι τρίχες και δείγματα κοπράνων) από τα Ιμαλάια και το οροπέδιο του Θιβέτ, τα οποία υποτίθεται πως προέρχονταν από Γέτι.
Από αυτά, το ένα αποδείχτηκε πως προερχόταν από σκύλο, ενώ τα άλλα οκτώ ήταν από ασιατικές μαύρες αρκούδες, καφετιές αρκούδες των Ιμαλαΐων ή καφετιές αρκούδες του Θιβέτ.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι βιολογικές βάσεις του θρύλου του Γέτι μπορούν να βρεθούν σε ντόπιες αρκούδες, και η μελέτη μας δείχνει ότι η γενετική θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα, παρόμοια μυστήρια» είπε η Σάρλοτ Λίντκβιστ (PhD) καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης.
Η ομάδα της Λίντκβιστ δεν είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τη μελέτη του «DNA του Γέτι» αλλά προηγούμενες έρευνες είχαν χρησιμοποιήσει πιο απλές γενετικές αναλύσεις, που άφησαν αναπάντητα ερωτήματα, όπως λέει η ίδια.
«Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει την πιο επίπονη ανάλυση μέχρι τώρα πάνω σε δείγματα που θεωρείται πως προέρχονταν από ανωμαλίες/ μυθικά “ανθρωποειδή” πλάσματα» γράφουν στο paper η Λίντκβιστ και οι συνεργάτες της (ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, το SPYGEN στη Γαλλία, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής και το Πανεπιστήμιο Κουαΐντ ι Αζάμ στο Πακιστάν).
Πέρα από τις καταβολές του θρύλου του Γέτι, η έρευνα απέδωσε πολύτιμα στοιχεία για την εξελικτική ιστορία των ασιατικών αρκούδων: Όπως διαπιστώθηκε, αν και οι Θιβετιανές καφετιές αρκούδες έχουν καταγωγή κοινή με τα «ξαδέρφια» τους στην στη βόρεια Αμερική και την Ευρασία, έχουν διαφορετική εξελικτική πορεία, η οποία διαφοροποιήθηκε πολύ νωρίς από τις άλλες καφετιές αρκούδες (για την ακρίβεια πριν από 650.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγετώνων, εξαιτίας της οποίας θεωρείται πως απομονώθηκαν από άλλα είδη).