Σε μάστιγα του καλοκαιριού εξελίχθηκαν οι μέδουσες που συνέχισαν αδιάκοπα τις περαντζάδες τους στα παραλιακά νερά του Κορινθιακού και του Πατραϊκού.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει απελπισία στους πολίτες και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Τουλάχιστον, λόγω της ζέστης, δεν έχει μειωθεί η επισκεψιμότητα στις ακτές, σε κάθε περίπτωση όμως οι μέδουσες έχουν κυριολεκτικά ναρκοθετήσει τις θάλασσες και έχουν κάνει αφόρητα δύσκολη τη ζωή του πληθυσμού.
Οπως ανέφεραν στην «Π» πολίτες που επισκέφθηκαν διάφορες ακτές τα προηγούμενα 24ωρα, οι μέδουσες «κυκλοφορούν» και ενεδρεύουν, ουσιαστικά σχεδόν παντού, με σύστημα «εκ περιτροπής», ανάλογα με τα ρεύματα και τις κινήσεις των υδάτων ή τα βιολογικά ρολόγια τους. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο δημοφιλών περιοχών, με τον κόσμο να έχει καταλάβει ολόκληρο το εμβαδόν μιας μεγάλης ακτής, αλλά στη θάλασσα να μην βουτάει άνθρωπος.
Υπάρχουν τυχερές μέρες και ώρες κατά τις οποίες μπορείς να βγεις αλώβητος, αλλά το ποσοστό των λουόμενων που βγαίνουν τραυματισμένοι από το νερό είναι εξαιρετικά υπολογίσιμο.
Με δεδομένο ότι το δηλητήριο της μέδουσας προκαλεί σε πολλές κατηγορίες δερμάτων οξεία αλλεργική αντίδραση, το αποτέλεσμα της επαφής πολλές φορές είναι ανυπόφορο, αισθητικά αποκρουστικό, και σε κάποιες περιπτώσεις οξείας ευαισθησίας επικίνδυνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές παρακολουθούν(;) το θέμα από απόσταση, είτε λόγω αμηχανίας είτε λόγω άγνοιας. Δεν έχουν προβεί σε μελέτη του φαινομένου, δεν έχουν εξετάσει μέτρα, δεν δείχνουν να κατανοούν τη βαρύτητα και την έκταση του ζητήματος και δεν έχουν δώσει οδηγίες στον πληθυσμό:
>Μήπως οι επιρρεπείς σε αλλεργικά σοκ πρέπει να αποφεύγουν τη θάλασσα απολύτως;
>Ενδείκνυται να επιτρέπουν οι γονείς στα παιδιά τους να εκτίθενται σε κίνδυνο; Αν πρόκειται για βρέφη;
>Ποιες φαρμακευτικές ουσίες συνιστώνται και ποιες όχι;
Με δεδομένο το κενό αυτό, ακούγεται ότι σε ορισμένες περιοχές συζητάται η λήψη αυτοσχέδιων μέτρων, φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, με πρωτοβουλία ιδιωτών, που Κύριος οίδε τι μπορούν να προκαλέσουν.
Είναι προφανές ότι το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει τις Αρχές και τους φορείς, για την πιθανότητα να μην αποτελεί παροδικό φαινόμενο, γιατί στην περίπτωση αυτή θα ερημοποιηθούμε τουριστικά.
Σημειωτέον ότι το πέρασμα της μέδουσας δημιουργεί ανισότητες. Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια των διακοπών σε παρθένες περιοχές, ούτε πρόσβαση σε πισίνα.
pelop.gr