Η οικονομία της Τουρκίας δεν έχει σταματήσει να αιμορραγεί!

Κοινοποίηση:
τουρκ κοκτειλ1

Σκληρά παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα..

Ενός κακού.. μύρια έπονται λέει ο λαός μας και στην περίπτωση της Τουρκίας ταιριάζει γάντι! Τα τελευταία γεγονότα με τη Ρωσία, όπως επίσης και ο ασταθής πια γεωπολιτικός της ρόλος, έχει κάνει την οικονομία της γειτονικής χώρας να βυθίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο σε τέλμα!

H πτώση των τιμών των πετρελαίων βοήθησε την Τουρκία αλλά η χώρα είναι μεταξύ των αναδυόμενων με αυξανόμενο ποσοστό χρέους του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, η Moody’s Investors Service αναφέρεται στις «μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης» της Τουρκίας και τα γεωπολιτικά ρίσκα που την κάνουν να έχει αρνητικό outlook όσον αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα.

Όλα αυτά κάνουν τους ξένους επενδυτές να «τραβούν» τα χρήματά τους από την Τουρκία και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι  επενδυτές απέσυραν στοιχεία αξίας 7,6 δισ. δολαρίων το 2015, συμπεριλαμβανόμενων 1,4 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα. Μετά από μία μικρή ανάκαμψη στο ενεργητικό της χώρας, υπήρξε περαιτέρω μείωση από την απαρχή των ρωσικών κυρώσεων και του γεωπολιτικού προβλήματος του πολέμου της Συρίας.

Περαιτέρω πωλήσεις είναι πολύ πιθανές, και θα συμπλεύσουν με μία κατάρρευση της τουρκικής λίρας η οποία βρίσκεται στον δρόμο για την μεγαλύτερη πρώτη της από το 2008, εικάζουν οι αναλυτές. Επιπροσθέτως, η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό της παραγωγής ανάμεσα στις χώρες του G20.

«Οι αγορές μπορεί να καλωσόρισαν τη νέα κυβέρνηση αλλά μπορεί να ευελπιστούν ανέλπιδα», ανέφερε ο William Jackson, οικονομολόγος στην Capital Economics του Λονδίνου. Τα υψηλά επίπεδα του εξωτερικού χρέους κάνουν την Τουρκία ευάλωτη όταν αρχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων οι ΗΠΑ, πιέζοντας την τουρκική λίρα και τα τουρκικά ομόλογα, ανέφερε.

Δεν είναι, όμως, όλοι πεσιμιστές. Η Credit Suisse Group συνιστά στους επενδυτές της να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε τουρκικές μετοχές μετά από το πρόσφατο selloff. Η Fitch και η Moody’s έχουν την Τουρκία στο χαμηλότερο επενδυτικό σκαλί, ενώ η Standard & Poor’s την έχει στο «junk».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: