Με τη μακροχρόνια ανεργία στην χώρα μας να ξεπερνά το 70%, εργατολόγοι και συνδικαλιστές διαπιστώνουν την άσκηση έντονης πίεσης στους μισθούς με συνέπεια το ποσοστό φτώχειας στους μισθωτούς εργαζομένους να αυξηθεί σημαντικά μετά το 2011 και πλέον να ξεπερνά το 18%.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετές παγίδες, τις οποίες κάθε εργαζόμενος πρέπει να αποφύγει.
- Όταν προσληφθώ, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψω κάποιο έγγραφο και να μου δοθεί αντίγραφο;
Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει αναλυτικά στον εργαζόμενο τους όρους εργασίας, δίνοντάς του έγγραφο που περιγράφει τη μορφή της εργασιακής σχέσης και τους όρους της, ανεξαρτήτως αν η σύμβαση εργασίας καταρτίστηκε προφορικώς ή γραπτώς.
- Υπάρχει “δοκιμαστική περίοδος” κατά την οποία ο εργαζόμενος παραμένει απλήρωτος;
Το δοκιμαστικό, τέλος. Μπορεί να υπάρξει σύμβαση ορισμένου χρόνου για έναν μήνα (με ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα τυπικά). Και φυσικά, ο εργοδότης δεν καλύπτεται από την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου ότι αποδέχεται να απασχοληθεί για “δοκιμαστική περίοδο”, χωρίς αμοιβή.
- Υπάρχει “προ-μισθολόγιο” με μειωμένες αποδοχές;
Οι όροι “οδοιπορικά” και “προ-μισθολόγιο” αντί μισθού ή ημερομισθίου, δεν υπάρχουν.
- Κάθε πότε καταβάλλεται ο μισθός;
Ο εργοδότης, οφείλει να καταβάλλει το μισθό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στη διάρκεια του μήνα, δηλαδή κάθε βδομάδα, ή κάθε μήνα κλπ., ανάλογα με τη συμφωνία ή την τοπική συνήθεια.
- Θα πρέπει να δεχθώ μισθό, ο οποίος αποτελείται από μετρητά σε συνδυασμό με κάποια άλλη παροχή;
Σε καμία περίπτωση ο μισθός δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί, ούτε εν μέρει, αλλά μόνο να συμπληρωθεί από άλλη παροχή.
- Ποιές είναι οι «ευέλικτες μορφές εργασίας»;
Οι πλέον διαδεδομένες μορφές “ελαστικής εργασίας” είναι:
α) Η μερική απασχόληση: Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική, δηλαδή την πλήρη απασχόληση.
β) Η εκ περιτροπής απασχόληση: Θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.