Η μισθωτική διαφορά αποτελεί μία από τις συχνότερες δικαστικές διενέξεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αρκετά συχνά ο εκμισθωτής- παρά τις τυχόν προσπάθειες του μισθωτή να καταβάλει το μίσθωμα- βρίσκεται αντιμέτωπος με την απώλεια μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να ζητήσει την καταβολή των μισθωμάτων και την απόδοση του μισθίου ακινήτου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ: (α) της έκδοσης διαταγής απόδοσης του μισθίου και πληρωμής μισθωμάτων, ή β) της άσκησης αγωγής για την απόδοση του μισθίου και την πληρωμή των μισθωμάτων.
Α. Διαταγή απόδοσης μισθίου και πληρωμής μισθωμάτων:
Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:
- Καθυστέρηση καταβολής μισθωμάτων λόγω δυστροπίας
- Συμφωνητικό μίσθωσης
- Να έχει πραγματοποιηθεί η επίδοση έγγραφης εξώδικης όχλησης από τον εκμισθωτή προς τον μισθωτή τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την υποβολή αίτησης για την έκδοση της ως άνω διαταγής. Με την εξώδικη όχληση ο μισθωτής καλείται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα ή/και τυχόν οφειλές από κοινόχρηστες δαπάνες.
- Δεν απαιτείται ούτε η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για την έκδοση διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου.
Ποια είναι τα δικαιώματα του μισθωτή;
Σε περίπτωση που επιδοθεί διαταγή πληρωμής μισθωμάτων και απόδοσης του μισθίου, ο μισθωτής έχει δικαίωμα εντός 15 εργασίμων ημερών να ασκήσει ανακοπή. Ωστόσο, η άσκηση ανακοπής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της διαταγής και θα πρέπει επίσης να υποβληθεί ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.
Β) Άσκηση αγωγής:
Ποια είναι τα δικαιώματα του εκμισθωτή;
Αρκετές φορές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής μισθωμάτων και απόδοσης μισθίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του μισθωτή με αίτημα την απόδοση του μισθίου. Η άσκηση της αγωγής είναι χρονοβόρα και δαπανηρή καθώς απαιτείται παράσταση ενώπιον του Δικαστηρίου και πολύμηνη αναμονή μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Ποια είναι τα δικαιώματα του μισθωτή;
Μέχρι να εκδοθεί απόφαση ο μισθωτής δεν υποχρεούται εκ του Νόμου να αποχωρήσει από το μίσθιο. Το δικαίωμα του μισθωτή να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που η ως άνω διαδικασία καθίσταται ιδιαιτέρως χρονοβόρα.
Για τους λόγους αυτούς, όταν ο ιδιοκτήτης βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις μη πληρωμής μισθωμάτων, θα πρέπει να ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε διαδικασίας προκειμένου να επιλέξει ποια είναι η καταλληλότερη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μπαστε σκυλοι αλεστε με λιγα λογια
Θα αναγκασουν τους ιδιοκτητες να ζητανε φορολογικη ενημεροτητα και ενοικια 6 μηνων προκαταβολικα. Καλυτερα αδεια τα σπιτια θα μας κοστιζουν λιγοτερο, και υπομονη.