Μια νέα πραγματικότητα θα καθιερώσει η αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη, του οποίου η ομπρέλα προστασίας τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 χωρίς να υπάρχει περίπτωση παράτασής του. Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν επτά αρνητικές εξελίξεις και τρεις σε θετικότερη κατεύθυνση.
Οι 7 «δύσκολες» αλλαγές
■ Ένταξη στο νέο νόμο προστασίας της στέγης σημαίνει αυτόματη άρση τραπεζικού απορρήτου. Ακόμα όμως και αν κάποιος που κατέθεσε αίτηση υπαναχωρήσει ως προς το αίτημά του, θα ελέγχεται ως ύποπτος. Για τον παραπάνω λόγο και όπου υπάρξει αναντιστοιχία πραγματικών περιουσιακών στοιχείων και δανείων θα προχωρούν καταδιωκτικά μέτρα.
■ Αν δεν πληρώσει κάποιος επί 2 ή 3 συνεχόμενους μήνες τις ρυθμίσεις, η τράπεζα θα μπορεί να προωθεί εις βάρος του την υπόθεση δικαστικά με σκοπό την αποβολή από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου χωρίς άλλη χρονοτριβή.
■ Με μια απλή επιστολή της τράπεζας, που θα τεκμηριώνει αυτόματα τη μη καταβολή των συμφωνηθέντων, ο ασυνεπής δανειολήπτης αυτόματα θα χάνει την προστασία του νέου νόμου.
■ Οι πλειστηριασμοί στις παραπάνω περιπτώσεις θα είναι αυτόματοι, ενώ σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας οι οφειλέτες θα κάνουν αιτήσεις ανατροπής των παραπάνω αποφάσεων, με σκληρούς όμως όρους ως προς την απόδειξη της αδυναμίας τους.
■ Θα γίνεται έλεγχος των αιτήσεων ένταξης στον νέο νόμο στην πηγή με διαδικασίες γρήγορες και όχι σε βάθος τριετίας και με καθυστερήσεις.
■ Οποίος παρακωλύει νομικά τη δικάσιμο για την αίτησή του, θα χάνει τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νέου νόμου. Υστέρα από δύο αναβολές της δικασίμου με ευθύνη του οφειλέτη θα υπάρχει αυτόματος έλεγχος για το εάν όντως πληροί τα κριτήρια του νόμου και, εάν όχι, θα πετιέται εκτός με άμεσο τρόπο.
■ Θα προβλέπεται επίσης η έννοια του δόλου αν υπάρχει μεταβίβαση ακινήτου σε συγγενικά πρόσωπα, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρείας κ.λπ.
Τα τρία «τυράκια»
■ Μέχρι τώρα απαιτούνταν 47 συνολικά δικαιολογητικά δημιουργώντας τεράστια γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και έξοδα για τους οφειλέτες. Από δω και πέρα θα απαιτείται μόνο μία μονοσέλιδη αίτηση, ενώ τα αναγκαία στοιχεία και παραστατικά θα τα προσκομίζουν στα δικαστήρια όχι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες αλλά οι τράπεζες.
■ Θα προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εγγυητές, οι οποίοι σήμερα, ακόμα και σε περιπτώσεις κουρέματος οφειλών στους πρωτοφειλέτες, εξακολουθούν να βαρύνονται με το σύνολο του δανείου και όχι με το κουρεμένο ποσό.
■ Θα προκύψει σειρά διευκολύνσεων πληρωμής των δικαστικών εξόδων.