Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια στα συμβολαιογραφικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θέλοντας να προλάβουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών και τις επιβαρύνσεις που βλέπουν να έρχονται σπεύδουν να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων «σπάνε» την αξία των ακινήτων τους για να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων γίνονται από ιδιοκτήτες κυρίως μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος τους να βρεθούν κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
Μοιράζοντας την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειας το έχουν καταφέρει.
Το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο είναι ατομικό. Έτσι, για παράδειγμα ένας γονιός που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ, αν μεταβιβάσει ακίνητα 200.000 στο παιδί του, καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του.
Με τους φορολογούμενους λοιπόν να επιχειρούν να προλάβουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες φέρνουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά τις μεταβιβάσεις τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις.
Τα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μόνο στον Δήμο Αθηναίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έγιναν 1.064 μεταβιβάσεις ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 είχαν γίνει 2.960 μεταβιβάσεις. Κινητικότητα παρατηρείται και στους δήμους Κηφισιάς, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας.
Τα περισσότερα ακίνητα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας που άλλαξαν χέρια από την αρχή του έτους είναι διαμερίσματα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 835 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων. Τα μισά από τα διαμερίσματα που μεταβιβάστηκαν και συγκεκριμένα 488 είναι παλιά του 1950 έως 1970 με τιμές που κινούνται μεταξύ 5.000-30.000 ευρώ.