Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκρατικοποίηση οκτώ Δημοσιών φορέων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με 11 αποφάσεις της απέρριψε τις αιτήσεις Σωματείων και εργαζομένων στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των επίμαχων φορέων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Αντίθετα, εννέα μέλη του δικαστηρίου υποστήριξαν ότι τα Σωματεία δικαιούνται να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών των φορέων στους οποίους εργάζονται.
Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους «θα προσελάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Ακόμη, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά είναι και «αβέβαιο αν οι εργασιακές σχέσεις στους φορείς θα επηρεασθούν στο μέλλον καθ΄ οιονδήποτε τρόπο».