Στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας βρίσκεται 38χρονος αθλητής του μπέιζμπολ, ο οποίος αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Ο 38χρονος κατηγορείται ως τελικός αποδέκτης 27 κιλών κοκαΐνης! Την ίδια ώρα, παραμένει αγνοούμενος για δεκαέξι (!) μήνες ένας συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό…
Πρόκειται για τον Ρανσέλ Κρουζ, ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Δομήνικο και αγνοείται από το Σάββατο 3 Μαϊου του 2014. Ο 24χρονος, την ημέρα της εξαφάνισής του, αθλητής του Παναθηναϊκού, παραπλανήθηκε από μέλη κυκλώματος που είχαν αναλάβει αντί γερής αμοιβής, να του βγάλουν άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα μας.
Τα ξημερώματα εκείνου του Σαββάτου ο νεαρός άσος, θεωρείτο ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος, πήγε στο Μοναστηράκι για να συναντηθεί με έναν υποτιθέμενο δικηγόρο που θα έδινε λύση στο πρόβλημά του. Από τότε δεν έχουν υπάρξει σημεία ζωής από τον Ρανσέλ Κρουζ.
Οι έρευνες της Αστυνομίας
Τα όσα αποκάλυψαν οι έρευνες που έγιναν σε σπίτια υπόπτων παρουσία Εισαγγελέα, ήταν χαρακτηριστικά. Βρέθηκαν πλαστά έγγραφα που αφορούσαν σε άδειες παραμονής άλλων αλλοδαπών, σφραγίδες με εντυπώματα, κινητά τηλέφωνα κ.ά.
Από την άρση απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του Ρανσέλ η Αστυνομία εντόπισε τους ανθρώπους με τους οποίους ο αγνοούμενος μίλησε και συναντήθηκε εκείνη την ημέρα στο Μοναστηράκι. Συνελήφθησαν δύο γυναίκες αλλά διέφυγε ο βασικός ύποπτος. Η μία γυναίκα ήταν μια γοητευτική Ελληνίδα που το κύκλωμα είχε ρίξει δίπλα στον Ρανσέλ σαν δόλωμα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή κατά συναυτουργία, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, ψευδορκία κ.ά. Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.
Βρέθηκε ο βασικός ύποπτος αλλά αφέθηκε και αυτός ελεύθερος!
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Φως Στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, η οποία ερευνούσε επίσης την υπόθεση, έγιναν γνωστές τις διευθύνσεις μελών της σπείρας στο Βύρωνα.
Η έκπληξη ήρθε από τους γείτονες που ανέφεραν στον ρεπόρτερ της εκπομπής πως ο βασικός ύποπτος που αναζητούσαν οι Αρχές στο εξωτερικό ήταν στην περιοχή τους! Η κάμερα του «Τούνελ» οδηγήθηκε στο σημείο που υπέδειξαν και διαπίστωσε ότι ο 38χρονος άνδρας βρισκόταν εκεί.
Κινείται μάλιστα στο χώρο του Στρατού, παρά τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Από επίσημη πηγή έγινε γνωστό ότι απολογήθηκε στον Ανακριτή για τις κατηγορίες αυτές και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Στη Νέα Σμύρνη εμφανιζόταν να μένει η γυναίκα που η σπείρα είχε ρίξει δίπλα στον αγνοούμενο σαν δόλωμα. Από την έρευνα αποδείχτηκε ότι δεν έμενε ποτέ στην διεύθυνση που είχε δηλώσει.
Ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού ισχυρίστηκε με τηλεφώνημα του στην εκπομπή, ότι μαζί του ήταν ο Ρανσέλ Κρουζ! Η Αγγελική Νικολούλη ζήτησε να μιλήσει με τον αγνοούμενο ως ελάχιστη ένδειξη βασιμότητας της πληροφορίας. Τελικά ο φίλος του που βρισκόταν στο στούντιο του μίλησε και διαπίστωσε ότι δεν ήταν ο ίδιος ο Κρουζ.
Κάποιος εμφανίστηκε ως Ρανσέλ με προφανή σκοπό να παραπλανήσει και να σταματήσει τις έρευνες. Η προσεκτική αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων απέδειξε ότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω παρά κίνηση αποπροσανατολισμού. Ενέργεια που δείχνει ότι το κύκλωμα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη δράση.
Έφορος ΠΑΟ: Πρωτόγνωρο φαινόμενο για μας…
Ο Έφορος του τμήματος μπέιζμπολ του Ερασιτέχνη ΠΑΟ κ. Νίκος Δεμπούντης, μίλησε στην κάμερα του «Τούνελ».
Αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τον Ρανσέλ για να πλαισιώσει τη νεοσύστατη ομάδα μπέιζμπολ του Παναθηναϊκού. Όπως είπε, γνώριζε τον αγνοούμενο από την προηγούμενη αγωνιστική του δράση στην ομάδα του Αμαρουσίου και τον είχε ξεχωρίσει σαν ένα νέο με εξαιρετικές επιδόσεις στο άθλημα, καλή και φρόνιμη συμπεριφορά.
Ο προπονητής της ομάδας Τομ Μαζαράκης, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Ρανσέλ τον Μάρτιο του 2014. Η καταγωγή του αγνοούμενου από τον Άγιο Δομήνικο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιλογή του στο μπέιζμπολ καθώς η χώρα αυτή έχει μακρόχρονη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ κ. Παναγιώτης Μητσιόπουλος ενημερώθηκε για την αναπάντεχη εξαφάνιση του 24χρονου από τον προπονητή του. Όπως είπε δεν γνώριζε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα έγγραφα του.
Για τον κ. Δεμπούντη η εξαφάνιση του νεαρού παίκτη, ήταν ένα σοκ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος μπορεί να έπεσε θύμα κάποιων επιτήδειων που πιθανότατα του έβγαζαν πλαστά έγγραφα παραμονής στη χώρα έναντι αμοιβής, είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Σοκάρει η μαρτυρία του φίλου και συμπαίκτη του στον ΠΑΟ…
Ο Άνγκελο Βαγιέχο ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Ρανσέλ πριν εξαφανιστεί. Κατάγονται και οι δύο από τον Άγιο Δομήνικο. Γνωρίστηκαν στην Ελλάδα και ήταν πολύ δεμένοι. Περιγράφει στην κάμερα του «Τούνελ» τι συνέβη τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου του 2014, λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του φίλου του. Εκείνο το βράδυ ήταν μαζί στο διαμέρισμα του Ρανσέλ στο Παγκράτι. Ο αγνοούμενος ήταν ανήσυχος γιατί περίμενε ένα τηλεφώνημα για να συναντήσει κάποιον που τον βοηθούσε όπως έλεγε με τα επίσημα έγγραφα του. Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, ο άνθρωπος αυτός του τηλεφώνησε και του έδωσε ραντεβού στο Μοναστηράκι. Όπως του είπε θα πήγαιναν στη Λαμία για να συναντήσουν κάποιον σύνδεσμο του που θα έλυνε το πρόβλημα με τα χαρτιά του. Ο Ρανσέλ έφυγε με ένα αυτόματο μηχανάκι μάρκας Yamaha.
Οι δύο φίλοι έδωσαν ραντεβού για το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αργά το απόγευμα ο Άνγκελο άρχισε να τον καλεί στο τηλέφωνο αλλά ήταν κλειστό. Την επόμενη μέρα το τηλέφωνο του , που δεν το έκλεινε ποτέ, παρέμενε απενεργοποιημένο. Ο Άνγκελο ενημέρωσε αρχικά τον προπονητή της ομάδας του και στη συνέχεια τη μητέρα του Ρανσέλ που είχε τρελαθεί από την αγωνία της. Ο Άνγκελο δήλωσε την εξαφάνιση του Ρανσέλ στην Αστυνομία ενώ η μητέρα του ειδοποίησε τις επίσημες Αρχές της πατρίδας της. Η Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του αγνοούμενου και τα πάντα ήταν στη θέση τους. Από τότε έχουν περάσει δεκαέξι μήνες χωρίς κανένα σημάδι ζωής του Ρανσέλ.
«Τον πλήρωνε συνέχεια για τα έγγραφα του»
Σοκαριστική είναι η μαρτυρία του φίλου του στο «Τούνελ». Ο Ρανσέλ προκειμένου να εξασφαλίσει επίσημα έγγραφα παραμονής στη χώρα και να μπορεί να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες εκτός της πατρίδας του, είχε εμπιστευτεί κάποιους ανθρώπους που τον είχαν πείσει πως θα τον βοηθήσουν. Μέσα σε τρία χρόνια τους είχε δώσει για το σκοπό αυτό, περισσότερα από 12.000 ευρώ.
Ο Ρανσέλ δεν είχε ζητήσει την βοήθεια της διοίκησης της ομάδας του για το θέμα που τον απασχολούσε. «Δεν είχα αντιληφθεί τι αντιμετώπιζε» είπε χαρακτηριστικά ο έφορος του τμήματος μπέιζμπολ του Ερασιτέχνη ΠΑΟ κ. Νίκος Δεμπούντης. «Θα μπορούσε να έρθει σε μας και να ζητήσει βοήθεια για τα νόμιμα χαρτιά του , όπως έχουμε κάνει πολλές φορές με τους ομογενείς. Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην «αμαρτία» του ελληνικού κράτους. Ενώ έχουμε πολλούς ομογενείς που μπορούσαν να ενισχύσουν τις ομάδες μας, κολλάνε στη γραφειοκρατία».
Για τον προπονητή του Ρανσέλ κ. Τομ Μαζαράκη είναι περίεργο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι ζωής του παίχτη του. Ελπίζει αν κάποιος γνωρίζει το οτιδήποτε να το καταθέσει ώστε να φωτιστεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ κ. Μητσιόπουλος, εύχεται ο Ρανσέλ Κρουζ να είναι καλά και να μην έχει πάθει κάτι κακό, όπως όλοι φοβούνται.
«Βοηθήστε με στο όνομα του Χριστού να βρω το γιο μου…»
Η μητέρα του νεαρού αγνοούμενου ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά, στην άλλη άκρη του πλανήτη. Σε σύνδεση μέσω Σκάιπ μίλησε στο «Τούνελ». Συντετριμμένη και υποβασταζόμενη από τον δεύτερο γιο της, απηύθυνε δραματική έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι , να δείξει έλεος στον πόνο της και να τη βοηθήσει. Όπως είπε, μίλησε με το γιο της τελευταία φορά στις 2 Μαΐου. Ο Ρανσέλ της είχε πει πως βρισκόταν σε επαφή με κάποιον δικηγόρο με όνομα Χουάν- Ιωσήφ Αγιάλα ή Αλιάγα που τον βοηθούσε με τα έγγραφα του. Η ίδια του έστελνε συχνά χρήματα από το υστέρημα της για το σκοπό αυτό .
Με τον γιο της επικοινωνούσε σχεδόν κάθε μέρα. Δεν υπήρχε περίπτωση ο Ρανσέλ να πήγαινε κάπου αλλού χωρίς να την ενημερώσει. Με δάκρυα στα μάτια ευχήθηκε ο Θεός να φωτίζει τις μέρες των ανθρώπων και να δίνει σε όλους διαύγεια ώστε να μάθει τι συνέβη στον πρωτότοκο της.
Τι είπε ο Σύμβουλος του Προξενείου…
Ο πρώην επίτιμος Πρόξενος και νυν σύμβουλος του Προξενείου της Δομηνικανής Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ροΐδης, ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να ενημερώνει την μητέρα του Ρανσέλ Κρουζ για τις έρευνες γύρω από την εξαφάνιση του. Ο ίδιος γνώριζε προσωπικά τον νεαρό αγνοούμενο. Στις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στο Προξενείο φαινόταν αποφασισμένος να παλέψει για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, στο άθλημα που αγαπούσε.
Σύμφωνα με τη γνώμη του ένας νέος άνθρωπος που έχει όνειρα και διασχίζει το μισό πλανήτη δεν έχει λόγους από μόνος του να θέσει τέρμα στη ζωή του. Μόνο αν του είχε συμβεί κάτι βίαιο, θα χανόταν.
«Από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος»
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Ρανσέλ Κρουζ αναστάτωσε τον χώρο του ελληνικού μπέιζμπολ. Ο στενός φίλος και συμπαίχτης του Άνγκελο Βαγιέχο, τον περιέγραψε σαν έναν από τους καλύτερους παίχτες του πρωταθλήματος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε « ο Κρούζ ήταν αναντικατάστατος». Σύμφωνα με τον έφορο του τμήματος μπέιζμπολ του Ερασιτέχνη ΠΑΟ κ. Νίκο Δεμπούντη, το άθλημα στη χώρα μας υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από ομογενείς και παιδιά που κατάγονται από αυτέςτις χώρες. Ο Ρανσέλ είχε προσωρινή άδεια παραμονής με την οποία είχε εκδώσει δύο φορές δελτίο αθλητή στην ομάδα του Αμαρουσίου και στην ομάδα του ΠΑΟ. Ο προπονητής του Τομ Μαζαράκης, τον περιέγραψε σαν ένα άτομο που του έδειχνε ιδιαίτερο σεβασμό και δεν είχε προδιάθεση για μπλεξίματα. Ο συντοπίτης και φίλος του Άνγκελο Βαγιέχο, απηύθυνε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για τον Ρανσέλ, να το αποκαλύψει.