Αντιπαράθεση Κιέβου – Μόσχας προκαλεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, χθες το βράδυ στο Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από το θάνατό του, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από αγνώστους που τον πυροβόλησαν στην πλάτη. Ήταν πολέμιος του Ρώσου προέδρου και ζούσε στο Κίεβο ως εξόριστος. Έφυγε από τη Ρωσία μετά από απειλές που έλαβε, όταν είπε ότι δεν θρηνούσε τα θύματα ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που συνετρίβη το 2016.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντιμίρ Γκρόισμαν έγραψε σε ανάρτησή του στα social media το βράδυ της Τρίτης ότι έχει πειστεί ότι «η Ρωσική απολυταρχική μηχανή» δε έχει συγχωρέσει τον Μπαμπτσένκο για την «ειλικρίνειά του».
«Ανοησίες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο Λαβρόφ
Ο Λαβρός αποκάλεσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου ως τραγωδία, ωστόσο τόνισε ότι οι κατηγορίες είναι ανοησίες και συνέχεια της αντιρωσικής πορείας του Κιέβου.
«… Η έρευνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δολοφονία έγινε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» φέρεται να είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το TASS.
Το χρονικό της δολοφονίας
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπαμπτσένκο,ένας από τους πιο γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτής και πολέμιος του Πούτιν,πυροβολήθηκε πολλές φορές πισώπλατα έξω από το διαμέρισμά του στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Η σύζυγος του 41χρονου άνδρα τον βρήκε αιμόφυρτο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Ο Μπαμπτσένκο άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Εισαγγελέα, Αντόν Χερασένκο, ο Ρώσος δημοσιογράφος βγήκε να αγοράσει ψωμί κι ο δολοφόνος του τον περίμενε στη γωνία.
Τι έγραψε λίγες ώρες πριν στο Facebook
Λίγες ώρες προτού αφήσει την τελευταία του πνοή,είχε γράψει στο Facebook πόσο τυχερός ήταν επειδή ένας Ουκρανός στρατηγός του απαγόρευσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο κατά την έναρξη του πολέμου το 2014.
«Το ελικόπτερο αργότερα καταρρίφθηκε. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ήμουν τυχερός. Δεύτερα γενέθλια όπως αποδεικνύεται», έγραψε ο Μπαμπτσένκο λίγες ώρες προτού δολοφονηθεί.
Κι άλλοι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχασαν μυστηριωδώς τη ζωή τους
Εκτός από τον Μπαμπτσένκο υπάρχουν και άλλοι Ρώσοι δημοσιογράφοι,πολέμιοι του Πούτιν που έχασαν μυστηριωδώς τη ζωή τους.
-Μάιος του 2018- Αρκάντι Μπαμπτσένκο
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπαμπτσένκο, ένας από τους πιο γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτής και σκληρός επικριτής του καθεστώτος Πούτιν, πυροβολήθηκε πολλές φορές πισώπλατα έξω από το διαμέρισμά του στο Κίεβο της Ουκρανίας, εκεί όπου είχε βρει καταφύγιο.
-Μάρτιος του 2018- Μαξίμ Μποροντίν
Τον Μάρτιο του 2018,ο Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος Μαξίμ Μποροντίν έχασε τη ζωή του έπειτα από ύποπτη πτώση από τον πέμπτο όροφο, όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του. Ο Μποροντίν το τελευταίο διάστημα ερευνούσε τους θανάτους Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, που συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις. Η δολοφονία Νέμτσοφ δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press συγκέντρωσε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου την τελευταία δεκαετία, πολέμιοι του Πούτιν έχουν χάσει τη ζωή τους.
-Ιανουάριος του 2009-Αναστασία Μπαμπούροβα
Ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, 34χρονος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πυροβολήθηκε μετά από μια συνέντευξη Τύπου, λιγότερο από μισό μίλι από το Κρεμλίνο, τον Ιανουάριο του 2009. Ο Μερκέλοφ ζητούσε την πρόωρη αποφυλάκιση του Γιούρι Μπουντάνοφ, ενός Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας νεαρής Τσετσένας. Στην επίθεση κατά του Μαρκέλοφ σκοτώθηκε και η δημοσιογράφος Αναστασία Μπαμπούροβα που περπατούσε μαζί του. Για την επίθεση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Ρώσος εθνικιστής.
-Οκτώβριος του 2006 – Άννα Πολιτκόφσκαγια
Η διάσημη δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της Μόσχας της τον Οκτώβριο του 2006, σε ηλικία 48 ετών. Η δουλειά της στην εφημερίδα «Novaya Gazeta» ήταν έντονα επικριτική προς τις πολιτικές του Κρεμλίνου στην Τσετσενία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.