Η Ρωσία στηρίζει τους Ρώσους – Πετάνε από τις δουλειές τους αλλοδαπούς !!!

Κοινοποίηση:
kk

Οι λόγοι είναι οικονομικοί και γεωπολιτικοί Από το Νοέμβριο του 2014 η ροή των βιογραφικών σημειωμάτων αλλοδαπών επαγγελματιών mid level…

Οι λόγοι είναι οικονομικοί και γεωπολιτικοί

Από το Νοέμβριο του 2014 η ροή των βιογραφικών σημειωμάτων αλλοδαπών επαγγελματιών mid level αυξήθηκε κατά 10%-15%, όπως ανέφερε στην RBC ο συνεργάτης του γραφείου ευρέσεως εργασίας Cornerstone, Γιούρι Ντόρφμαν.

Το τελευταίο έτος, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των εργαζομένων expat σε ρωσικές εταιρίες μειώθηκε κατά ένα ποσοστό 30%–40%, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των βιογραφικών αυτής της κατηγορίας, κατά 20%, επιβεβαιώνει η γενική διευθύντρια της Manpower Group στη Ρωσία και στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, Γκαλίνα Μέλνικοβα.

Οικονομία διαμέσου των αλλοδαπών

Το πρώτο και κύριο, εξηγεί ο Ντόρφμαν, είναι ότι οι εταιρίες αναγκάζονται να μειώσουν τα έξοδά τους. Σύμφωνα με την έρευνα The Expat Explorer Survey, την οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο η τράπεζα HSBC, το 2014 η Ρωσία από απόψεως ελκυστικότητας για τους αλλοδαπούς που αναζητούν εργασία, βρέθηκε στη 17η θέση επί συνόλου 34 χωρών. Το 2009 βρισκόταν στην πρώτη θέση στην κατάταξη της HSBC όσον αφορά τις αμοιβές των ξένων ανώτερων διοικητικών στελεχών.

Το 30% των ερωτηθέντων λάμβαναν πάνω από 250 χιλ. δολάρια στο χρόνο.

Ο Ντόρφμαν εκτιμά ότι σε σύγκριση με τους Ρώσους, ο αλλοδαπός υπάλληλος στοιχίζει στην εταιρία περίπου 2-3 φορές πιο ακριβά. Εκτός από την αποζημίωση, χορηγείται σ’ αυτόν άνετη πολυτελής κατοικία για την εγκατάσταση μαζί με την οικογένειά του, διευρυμένη ασφάλιση, ενώ οργανώνονται και όλες οι άλλες νομικές διατυπώσεις.

Επίσης, όπως σημειώνει ο διευθυντής σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης του γραφείου ευρέσεως προσωπικού Kelly Services, Ρομάν Σίκιν, συνήθως οι αμοιβές των expat δίδονται σε ξένο νόμισμα και λόγω της σημερινής ισοτιμίας του δολαρίου, κοστίζουν στους εργοδότες πολύ πιο ακριβά απ’ ότι ας πούμε ένα χρόνο πριν.

Ο παράγοντας Κριμαία

Υπάρχει επίσης και η πολιτική παράμετρος, επισημαίνει η Μέλνικοβα. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποφασίζουν να μείνουν οι ίδιοι οι expat, σε άλλες οι ίδιες οι εταιρίες δεν αποφασίζουν να τους αναθέσουν πιο σοβαρά καθήκοντα. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη αδυναμία για τον προσληφθέντα αλλοδαπό, λόγω των κυρώσεων, να εργαστεί ειδικά με την Κριμαία.

Τα «διαζύγια» γίνονται μέσα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, βεβαιώνει ο Ντόρφμαν. Κατά κανόνα έχουν τη μορφή της άρνησης επέκτασης της σύμβασης και όχι της απόλυσης. Ο ειδικός διευκρινίζει ότι συνήθως μια σύμβαση διαρκεί 2-3 χρόνια.

Αν στον συνεργάτη απομένει να εργαστεί ακόμη έξι μήνες ή ένα χρόνο, την εταιρία συμφέρει περισσότερο να συνεχίσει τη συνεργασία παρά να πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις.

Αντικατάσταση των αλλοδαπών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής,όπως διαβάζουμε στη Σύγχρονη Ρωσία, το 2013 περίπου 46 χιλ. αλλοδαποί καταλάμβαναν διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και παραρτήματά τους. Ακόμα 20 χιλ. ήταν ειδικοί ανώτατης κατάρτισης, και 20 χιλ. εργαζόμενοι μέσης κατάρτισης.

Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης της Σχολής, Βλαντίμιρ Καρατσαρόβσκι και Γκορντέι Γιάστρεμποφ, γράφουν ότι «ενώ από το 2000 ως το 2008 ο αριθμός των ξένων ειδικών από χώρες της Δύσης αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας πάνω από το διπλάσιο όσον αφορά αμερικανούς πολίτες και πάνω από 50% αυτών από την ΕΕ, η κρίση οδήγησε στην έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας. Από το 2008 ως το 2011 έφυγαν από τη Ρωσία πάνω από το 66% του ειδικευμένου προσωπικού από τις ΗΠΑ και το 64% από τις χώρες της ΕΕ».

Ο Σεργκέι Σόλντσεβ, ένας από τους παλαιότερους επιστημονικούς συνεργάτες του γραφείου ερευνών της αγοράς εργασίας, της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, εκτιμά πως κατά μέσο όρο το διάστημα 2000-2009 οι expat σε ρωσικές εταιρίες ήταν ένα ποσοστό 11,9%-15,6%, ενώ των ξένων ανώτερων στελεχών 5%-10%. Στις ξένες εταιρίες οι expats ήταν αρχικά ένα 37%, αλλά κατά την κρίση του 2008-2009 μειώθηκε στο 25,7%-27,1%. Ο Σόλντσεφ συνδέει τη δυναμική αυτή με την υπερπλήρωση των εταιριών από ανώτερα διοικητικά στελέχη, είτε με την αύξηση της εμπιστοσύνης προς τους ρώσους ειδικούς.

Η Μαρίνα Ταρνοπόλσκαγια, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας εύρεσης προσωπικού «Agency Contact», επιβεβαιώνει ότι η τάση της αντικατάστασης των αλλοδαπών με ρωσικό προσωπικό παρατηρείται ακόμη και σε καθήκοντα, τα οποία καταλάμβαναν από τη δεκαετία του ΄90 αλλοδαποί. Παραθέτει το παράδειγμα, ότι «άλλοτε από τα 12 κορυφαία στελέχη της εταιρίας, Ρώσοι ήταν μόνο δύο, ενώ τώρα το ποσοστό των ξένων στη διοίκηση δεν υπερβαίνει το 20%-30%».

Όπως αναφέρει ο Γιούρι Ντόρφμαν, παρά την εμφανή μείωση του αριθμού των expat, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον θα συμβεί μια μαζική αντικατάσταση, απομάκρυνσή τους. Η Γκαλίνα Μέλνικοβα εκτιμά τον αριθμό των θέσεων τις οποίες θα καταλαμβάνουν οι αλλοδαποί στις ρωσικές επιχειρήσεις, στις 30 χιλιάδες.

pentapostagma.gr

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: