Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας.
Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 16:30 ώρα Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν αρχικά κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν και συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο Ζάεφ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν ξεκινήσουν τη συνομιλία τους, σχολιάζοντας: “Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ξεκίνησε. Ανοιχτά συζητούμε και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς όφελος των πολιτών”.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση με τη γνωστή γραμμή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα, όπως είναι η αλλαγή του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεών του.
Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά από το τετ α τετ είναι απτές αποδείξεις που να φανερώνουν διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικός, που διακηρύττει η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ.
Η απομάκρυνση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο της πόλης ή μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο σήμερα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο τέτοια βήματα.
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να έχει κι έναν απολογιστικό χαρακτήρα, ως προς τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς και διερευνητικό ως προς τη δυνατότητα συμφωνίας για μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση των προτάσεων Νίμιτς, σε αντίθεση όμως με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταστήσει σαφές στον Ζάεφ ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και να ζητήσει την απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.
Η συνάντηση, που λαμβάνει χώρα σε πρώιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης, φανερώνει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών για επίτευξη λύσης.
Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποφασίσει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για τη διαπραγμάτευση από τον πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι (που είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση από το προηγούμενο καθεστώς) και γι’ αυτό το λόγο δεν θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις των κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι.
Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και των ειδικών τους συμβούλων στο θέμα αυτό, της Σοφίας Γραμματά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Α3 για τις Βαλκανικές Υποθέσεις, και της Αλεξάντρας Μιόφσκα, που είναι το νούμερο 2 του γραφείου του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικολα Ντιμιτρόφ.
Αδιάκοπη συνεχίζεται εν τω μεταξύ η πολιτική αντιπαράθεση, ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων.
Μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά και στους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ελπίζει “οι τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου να μην μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση για το όνομα”.
Μέσω της ίδιας εκπομπής, αντέκρουσε τα πυρά του Υπουργού Εσωτερικών ο Δημήτρης Καμμένος, εκτιμώντας ωστόσο ότι “δεν είναι κοντά η λύση για το όνομα των Σκοπίων”.
Σε κατευναστική παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι “το ζήτημα της ονομασίας δεν θα επηρεάσει την κυβερνητική ευστάθεια”.
Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για μικροκομματική λογική, ωστόσο τόνισε ότι “δεν θα διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί”, τονίζοντας ότι “οι διχασμοί φέρνουν πάντα ήττες”
Την ίδια ώρα, αίσθηση, έχει προκαλέσει η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να ονομαστούν ακόμη και “Βόρεια Ελλάδα”.
Οι “βολές¨ Κουμουτσάκου και το Tweet του Κοτζιά
Σε συνέντευξη του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Εξωτετρικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει ότι “την ώρα που η Κυβέρνηση Καραμανλή έδινε τη μάχη του Βουκουρεστίου για να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο όνομα, δεκάδες στελέχη και σημερινοί Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευαν την προσπάθεια δηλώνοντας ότι συμφωνούν με το όνομα “Μακεδονία” σκέτο”, καθώς και ότι “ο Πρωθυπουργός αντί να είναι στο Νταβός φορέας μιας εθνικής στάσης, στέρεα δομημένης μέσα από διάλογο και συνεννόηση, βρίσκεται απομονωμένος από τις πολιτικές δυνάμεις και από το συναίσθημα του λαού. Είναι μια μοναχική πορεία που επέλεξε ο ίδιος”.
Απαντώντας στα αντολιτευτικά πυρά, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει “Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που εκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις. Γραπτά διαπραγματεύσεων τους υπάρχουν.Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος”.