Πέρασαν 94 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης , την οποία αμφισβητεί και επικρίνει ο σουλτάνος.
Ο πρώην πρέσβης Σουκρού Ελεγκτάγ, που ήταν ένας από τους σοφούς που μετείχε στην Επιτροπή ελληνοτουρκικού διαλόγου , σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sozcu, κ. Ουγούρ Ντουντάρ εξήρε τη σημασία της Συνθήκης.
Επιγραμματικά ο παλαίμαχος διπλωμάτης και πολιτικός ανέφερε τα εξής:
Πρώτα απ ‘όλα χαρακτήρισε ανησυχητικές και προβληματικές τις αντιφατικές δηλώσεις του Ερντογάν για το θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος στις 24 Ιουλίου του 2016 χαρακτήρισε τη Συνθήκη , νίκη που κέρδισε ο λαός με την πίστη, την γενναιότητα και την αυτοθυσία του. Τόνισε επίσης ότι αυτή αποτελεί το ταπού, δηλαδή τον τίτλο ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους. Λίγους μήνες μετά , σε ομιλία του προς τους κοινοτάρχες (29 Σεπτεμβρίου 2016) χαρακτήρισε την υπογραφή της Συνθήκης μεγάλη ήττα. “Δώσαμε τα Νησιά που όταν φωνάξεις θα ακουστεί η φωνή σου και ακόμα αγωνιζόμαστε για αυτά” τόνισε , επιρρίπτοντας ευθύνες στην τουρκική αντιπροσωπεία που μετείχε στις διαπραγματεύσεις .
Ο κ. Ελεγκτάγ λόγω μακρόχρονης ενασχόλησης του με την διπλωματία γνωρίζει καλά τα θέματα για αυτό και απάντησε στο σχόλιο του Προέδρου λέγοντας: “Είναι εντελώς άδικος. Τα Νησιά του Αιγαίου δεν τα χάσαμε με την Συνθήκη της Λωζάννης, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος! Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στους Ιταλούς με τη Συνθήκη Ουσί που υπέγραψαν οι Οθωμανοί το 1912. Επίσης, τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου τα κατέλαβαν οι Έλληνες με το θωρηκτό Αβέρωφ , κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, χωρίς να ρίξουν μια τουφεκιά, γιατί οι Οθωμανοί δεν είχαν δικό τους Στόλο να τους αντιμετωπίσουν”.
Κατά την άποψη του κ. Ελεκντάγ επικριτές της Συνθήκης είναι όλοι εκείνοι που θέλουν να σπιλώσουν τον Ατατούρκ, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει την Συνθήκη των Σεβρών και να επιβάλει στη Δύση την τουρκική παρουσία, την οποία ήθελαν να εξαφανίσουν.
Οι απόψεις του κ. Ελεγκτάγ καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παράνομης κατοχής νησιών στο Αιγαίο και την ύπαρξη γκρίζων ζωνών.
Οι ξεκάθαρες απόψεις ενός τόσο έμπειρου πολιτικού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη της Άγκυρας γιατί οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται σε απαράβατους νόμους και κανόνες. Όποιος δεν τους σέβεται και δεν τους τηρεί , απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα και παραμένει στο περιθώριο της Ιστορίας.
militaire.gr