Η σύλληψη του «Μάρτιν» στην Βάρκιζα και τα καρτέλ της κοκαΐνης – Αποκρυπτογραφήθηκε η κωδικοποίηση των “βαρόνων”

Κοινοποίηση:
koka3

Σάλο προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η σύλληψη στις αρχές Δεκεμβρίου ενός Σέρβου με το όνομα «Μάρτιν» στην Βάρκιζα που φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στην διοχέτευση της «λευκής κυρίας» στην Ελλάδα.

 

Η μεγάλη ζωή που έκανε αλλά και μία ανώνυμη πληροφορία είχαν στρέψει τα βλέμματα των μάχιμων της υπηρεσίας πάνω του. Η παρακολούθηση κατέληξε σε έλεγχο του οχήματός του και στη σύλληψή του. Όταν τα μέλη της Δίωξης έλαβαν εντολή να τον ψάξουν και να ερευνήσουν το σπίτι του, εντόπισαν την τεράστια ποσότητα των 136 κιλών κοκαΐνης.

Πλέον αναζητούν τον σερβικής καταγωγής «Ιβάν» που φέρεται να ήταν πιο «ισχυρός» στα νταλαβέρια του καρτέλ της Βάρκιζας που είχε διακινήσει μέσα σε 20 μέρες 244 κιλά (!) κοκαΐνης σε χώρες της Ευρώπης και σε διάφορα σημεία της χώρας όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών είχε σφραγίδες, χώρα προέλευσης και φυσικά αρκετό παρασκήνιο, αναδεικνύοντας πως τα παγκόσμια κυκλώματα ναρκωτικών -που έχουν παρακλάδια και στην Ελλάδα- ανθούν μέρα με τη μέρα.

Η κοκαΐνη, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των χρηστών, που όταν «βουτήξουν» στη «λευκή κυρία», δύσκολα ξεκόβουν.

Συνήθως αποκτούν μαζί της μία σχέση «ερωτική». Το «χιόνι» -όπως αποκαλείται η κοκαΐνη από τους εθισμένους χρήστες και τους εμπόρους- έχει… πέσει εδώ και αρκετά χρόνια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και φυσικά έχει «στολίσει» τα μεγάλα «σαλόνια» της -κοσμικής και μη- Αθήνας.

Για να φτάσει, όμως, το εκάστοτε «φιξάκι» με τις «γραμμές» της κόκας στο -κατά κύριο λόγο- εύπορο πελατολόγιο της χώρας μας απαιτείται μία μεγάλη διαδικασία μεταφοράς, εισαγωγής, αποθήκευσης, νόθευσης και -εν τέλει- πώλησης.

Η προέλευση και οι διαδρομές της κοκαΐνης

Η κοκαΐνη από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι και σήμερα έχει ως πατρίδα την Κολομβία. Από τη συγκεκριμένη χώρα φαίνεται πως προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που διακινούνται σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν το Περού και η Βολιβία. Παραδοσιακά η κοκαΐνη καταλήγει από την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη.

Οι «εισαγωγές» στην Ευρώπη -και κατ’ επέκταση στη χώρα μας- γίνονται κατευθείαν από χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή ή μέσω της Κεντρικής Αμερικής, από την περιοχή της Καραϊβικής, καθώς και της Δυτικής Αφρικής.

Οι ποσότητες μεταφέρονται είτε αεροπορικά είτε μέσω πλοίου αλλά τα «βαποράκια» των εμπόρων φροντίζουν να κρύβουν τα ναρκωτικά σε μέρη όπου δεν μπορεί να… ταξιδέψει η φαντασία των αρχών.

Αρκετοί επιλέγουν ακόμη και να καταπιούν τα «φιξάκια» με την κόκα και να τα αφαιρέσουν εν συνεχεία μέσω χειρουργικής επέμβασης στον τελικό προορισμό ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη από τις τελωνειακές αρχές.

Οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη διακίνηση-εισαγωγή κοκαΐνης στην Ελλάδα ποικίλλουν. Γίνεται με φορτηγά μέσω διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, αεροπορικώς (αποσκευές, ταχυδρομικά δέματα, ενδοσωματικά), με λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Η Βραζιλία συνιστά το βασικό σημείο αναχώρησης των ταχυμεταφορών με τελικό προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως χώρες «transit» θεωρούνται επίσης η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τζαμάικα (Καραϊβική). Οι μεταφορείς αναχωρούν από τη Βραζιλία και από άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής ή ταξιδεύουν μέσω της Δυτικής Αφρικής ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να φτάσουν στην Ε.Ε. Ως πύλες εισόδου θεωρούνται κυρίως το Βέλγιο, η Ολλανδία και οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία). Ακολουθούν η χώρα μας και η Ιταλία.

Οι «βαρόνοι» της κόκας και η Ευρώπη

Βασικό ρόλο στη διακίνηση της κοκαΐνης διαδραματίζουν κυρίως εγκληματικές ομάδες που «δραστηριοποιούνται» στην Κολομβία και στη Βραζιλία. Οσον αφορά στην Ευρώπη, οι ιταλικές εγκληματικές ομάδες φαίνεται, σύμφωνα με τους γνώστες, να αποτελούν το «κλειδί» τόσο για τη διακίνηση του σκληρού ναρκωτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το μοίρασμα στην εκάστοτε χώρα.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν αναπτύξει πλέον και οι Αλβανοί εγκληματίες, οι οποίοι παραδοσιακά είχαν ως «αγαπημένα» ναρκωτικά την κάνναβη και την ηρωίνη.

Πλέον η Αλβανία συνιστά ένα κομβικό σημείο διακίνησης της κοκαΐνης στη βαλκανική αγορά, καθώς χαρακτηρίζεται από τους «βαρόνους» ως προσβάσιμη και ασφαλής αναφορικά με την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων, ενώ είναι αρκετά κοντά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι ναρκέμποροι που φέρνουν την κόκα στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δίκτυο συμμαχιών και συνεργασιών. Οι Ολλανδοί εγκληματίες συνεργάζονται κυρίως με τους Νοτιοαφρικανούς, ενώ οι Αλβανοί συνεργάζονται κυρίως με Ελληνες και Νιγηριανούς και επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι Σέρβοι φαίνεται πως λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο «αυτόνομα» και επιλέγουν προσεκτικά τις «συνεργασίες», ενώ διαλέγουν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτή την κατηγορία φέρονται να εντάσσονται ο «Ιβάν» και ο «Μάρτιν», που είχαν στην Ελλάδα, τον τελευταίο μήνα, 380 κιλά κοκαΐνης, αξίας άνω των 15.000.000 ευρώ.

Από τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, αλλά και από τις υπολογιζόμενες ήδη διακινηθείσες, εκτιμάται ότι τα κέρδη του πιο πρόσφατου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη χώρα μας ξεπερνούν το ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ η αξία των ναρκωτικών ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ.

Σύλληψη 19χρονης στο Χονγκ Κονγκ

Πριν από λίγες εβδομάδες μία 19χρονη Ελληνίδα από τη Μυτιλήνη συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καθώς μετέφερε από την Αιθιοπία 2,6 κιλά κοκαΐνης αξίας 300.000 ευρώ.

Οπως ανέφερε η ηλεκτρονική εφημερίδα «South China Morning Post», η νεαρή φέρεται να μετέφερε κοκαΐνη βάρους 2,6 κιλών. Σε ένα τυχαίο έλεγχο από τις Αρχές διαπιστώθηκε πως στις αποσκευές της μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τα ναρκωτικά. Η κόρη αστυνομικού ήταν η τέταρτη γυναίκα που συνελήφθη εκείνο το διάστημα στην Κίνα προσπαθώντας να εισαγάγει κοκαΐνη, Οι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν συλλάβει στις 14/11 και στις 17/11 τρεις ακόμα γυναίκες, στο ίδιο αεροδρόμιο.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η νεαρή από τη Μυτιλήνη, δεν είναι κάποια «βαριά» ονόματα των παγκόσμιων καρτέλ αλλά τα λεγόμενα «delivery» που επιλέγουν -συνήθως εν γνώσει τους- να κάνουν τη διακίνηση των ναρκωτικών από χώρα σε χώρα έναντι κάποιας παχυλής αμοιβής. Κάποιες, ωστόσο, φαίνεται πως δεν το γνωρίζουν, όπως ισχυρίζονται.

«Θα ταξιδεύεις δωρεάν από χώρα σε χώρα για να συγκεντρώσεις βίζες», φέρεται να είπαν μέλη του κυκλώματος στη 19χρονη.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται αυτά τα άτομα -καθώς αρκετές φορές είναι και άνδρες- είναι αρκετά απλός. Οι εκπρόσωποι των «βαρόνων» της «λευκής κυρίας» στρατολογούν βάσει ψυχολογίας, προφίλ και χαρακτήρα.

Η ψυχολογία των «delivery» είναι αρκετά βασική καθώς εκτιμάται αν είναι ευάλωτοι ή επιρρεπείς. Μετά από αυτό το πρώτο στάδιο εκτιμάται το προφίλ τους, το αν έχουν οικονομικές δυσκολίες και αν θα ήθελαν να ζήσουν το «όνειρο της μεγάλης ζωής». Βασισμένοι στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι «στρατολογητές» των καρτέλ ρίχνουν τα «δολώματα» στους μελλοντικούς «υπαλλήλους-βαποράκια» εξηγώντας με απλά λόγια τη δουλειά, την οποία παρουσιάζουν ως «αθώα» και «ακίνδυνη».

Οι περισσότεροι, μάλιστα, παρουσιάζουν ακόμη και τον τρόπο που θα γίνει η μεταφορά της κοκαΐνης από χώρα σε χώρα και οι περισσότεροι διακινητές ενδίδουν όταν τους προσφέρεται η υψηλή αμοιβή για την «αποστολή».

Τη στιγμή που η καθαρή ποσότητα της κοκαΐνης φτάνει από τη χώρα προέλευσης στον τελικό προορισμό της, ξεκινά -ως είθισται- η νόθευσή της που αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη των εγχώριων «ντίλερ».

Η νόθευση συνήθως γίνεται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργήσει οι εγκληματικές ομάδες και σκοπός είναι να αυξηθεί η ποσότητα του ναρκωτικού με στόχο την πώλησή του στην ίδια τιμή.

Αρκετοί έμποροι -τοπικού επιπέδου- σε κάθε χώρα συνηθίζουν να νοθεύουν την κοκαΐνη με ταλκ, σκόνη, αλεύρι, αλλά και επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως, λόγου χάρη, το λεβαμισόλ, ένα τοξικό κτηνιατρικό φάρμακο, ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, το οποίο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό εφιάλτη για τους χρήστες της κοκαΐνης.

Επικοινωνούν με κρυπτογράφηση

Η τελευταία επιτυχία των μάχιμων της Δίωξης Ναρκωτικών στην υπόθεση της Βάρκιζας συνοδεύτηκε από κάποια ερωτήματα: Ποιος κρύβεται πίσω από τη μεταφορά της κοκαΐνης στη χώρα μας και ποιο είναι το «πελατολόγιο» του εξωτερικού;

Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους 10 βαριά ονόματα των καρτέλ της κοκαΐνης ανά τον κόσμο, καθώς αποκάλυψαν τον κρυπτογραφημένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ. Ειδικότερα, εντόπισαν ειδικό κρυπτογραφημένο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στα κινητά τους για να «συνεννοούνται» σχετικά με τις «εισαγωγές-εξαγωγές» που πραγματοποιούσαν. Αυτός είναι ένας από τους νέους τρόπους επικοινωνίας των κυκλωμάτων ναρκωτικών, ούτως ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «συνεννόηση» σχετικά με τη διακίνηση της κοκαΐνης.

Κατά το παρελθόν οι «βαρόνοι» συνήθιζαν να χωρίζουν τις περιοχές και να κάνουν τις απαραίτητες συζητήσεις ή ακόμη και συμφωνίες κατ’ ιδίαν, ενώ τα τηλέφωνα φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν αρχικά, ωστόσο με το πέρασμα των ετών άρχισαν να τα αποφεύγουν καθώς παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες δίωξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: