Σε νέο ναυάγιο (πλην συνταρακτικού απροόπτου) οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στο Κράνς Μοντάνα της Ελβετίας και όλοι γνωρίζουν πώς ο βασικός υπεύθυνος είναι η Τουρκία που δεν έπαψε ποτέ να θέλει να ασκεί κυριαρχία στην Κύπρο μέσω των Κατοχικών στρατευμάτων. Και λέμε ο βασικός υπεύθυνος γιατί υπάρχει και ένας ακόμη υπεύθυνος για το φιάσκο έως τώρα των συνομιλιών και αυτός είναι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Ο κ. Άιντε φαίνεται πώς ξεχρεώνει κάποιο γραμμάτιο. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόσο φιλοτουρκική στάση του και μάλιστα σε σύγκρουση με τις θέσεις και τις απόψεις του προϊστάμενου του, του Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος ενώ έσπευσε στο Κράνς Μοντάνα για να θέσει το πλαίσιο των συζητήσεων, αφού ο κ. Άιντε τα είχε κάνει «θάλασσα», σκοπίμως προφανώς, με το κοινό έγγραφο πάνω στο οποίο θα γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, και όταν αποχώρησε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ συνέχισε τα παιχνίδια του σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά προκαλώντας και την ενόχληση της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπροστά σε ένα ναυάγιο, όπως όλα δείχνουν, καθώς οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί σημείο σύγκλισης λόγω των της τουρκικής αδιαλλαξίας, σπεύδει και πάλι αύριο στο Κράνς Μοντάνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκιουτιέρες μήπως και γεφυρώσει το χάσμα, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Σήμερα στη Διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τα πέντε κεφάλαια μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι εγγυήτριες δυνάμεις θα κάνουν και πάλι μία συζήτηση επί του κεφαλαίου ασφάλεια και εγγυήσεων. Η δήλωση ωστόσο που έκανε χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι ενδεικτική του τι αναμένεται.
«Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Γκουτιέρες, ενώ για τη Συνθήκη Εγγυήσεων είπε πώς «αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει», δήλωσε.
«Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να συνεχίσει λέγοντας πώς «κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Θέλουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί. Τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι πρόεδροι».
Επί της ουσίας τα όποια περιθώρια για λύση στο Κυπριακό έχουν λήξει από τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τη Δευτέρα το βράδυ με νέα «Αττίλα». Γιατί το ότι επιθυμώ να έχω παρεμβατικά δικαιώματα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσω αν χρειασθεί που είπε ο κ. Τσαβούσογλου ενώπιον όλων στο Κράνς Μοντάνα σημαίνει συνέχιση των εγγυήσεων και της διατήρησης των κατοχικών στρατευμάτων και χρήση τους αν οι Τουρκοκύπριοι αισθανθούν ότι… απειλούνται, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ή ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάνει εξόρυξη των υδρογονανθράκων προσθέτουμε εμείς.
Εν ολίγοις η ελληνοκυπριακή πλευρά σύρθηκε στην Ελβετία για ακόμη μία φορά ενώ όλοι γνώριζαν πώς η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο κ. Άιντε και οι Βρετανοί πίστευαν πώς θα υποχωρήσει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς αλλά αυτά που θέτουν και θέλουν οι Τούρκοι συνιστούν την παράδοση της Κύπρου.