Άν ρωτήσεις έναν Βατραχάνθρωπο για ποιο λόγο αποφάσισε να περάσει το Σχολείο, θα σου απαντήσει σε μέσες άκρες οτι οι βασικοί λόγοι είναι η αγάπη για την πατρίδα, η έννοια της μαχητικότητας, οι προοπτικές για δράση και οι οικονομικές απολαβές. Ίσως να μην είναι με αυτή την σειρά για όλους και σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι πάρα πολλά τα στελέχη που για να ικανοποιήσουν τους 3 πρώτους σκοπούς θα δώσουν λεφτά – πολλά λεφτά – από την τσέπη τους. Αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικών πόρων και επιχειρησιακής εμπειρίας είναι η οπτική παραφωνία.
Δεν είναι δυνατόν μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, ανήκουσα στην Δύναμη Δ και επιφορτισμένη με την πρώτη κρούση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίου να παρουσιάζει το παρακάτω φαινόμενο:
Το φαινόμενο δεν συνάδει με το επίπεδο που θέλουμε για τις Ειδικές Μονάδες για δύο λόγους:
- Έλλειψη κρατικών πόρων: Είναι σαφές πως η ανομοιογένεια στον εξοπλισμό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως ο κάθε άντρας παίρνει ατομικό οπλισμό με δικά του χρήματα. Το φαινόμενο αυτό στην συγκεκριμένη φωτογραφία παρατηρείται στις ζώνες, στις πιστολοθήκες, στα αντιβαλλιστικά κράνη, στα γιλέκα, στους ιμάντες, στις επικαλαμίδες κτλ. Το επιχείρημα πως στις Ειδικές Δυνάμεις αποτελεί προνόμιο του κάθε άντρα να επιλέξει τα υλικά του είναι αποδεκτό, αλλά αυτό αφορά κυρίως την διαρρύθμιση των υλικών και δεν σημαίνει πως πρέπει να τα πληρώνει ο καθένας από την τσέπη του.
- Επιχειρησιακή εμπειρία: Το αν μια Μονάδα επιχειρεί ή οχι δεν βαραίνει τους άντρες που την απαρτίζουν. Βαραίνει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Τις φωτογραφίες όμως τις βλέπουν και οι απέναντι και βγάζουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Μπορείς να καταλάβεις πολλά από την κατανομή των υλικών. Πόσων σημείων είναι ο ιμάντας και από που πιάνεται, τι μορφής είναι η πιστολοθήκη, που μπαίνουν οι γεμιστήρες, τι υλικά έχει το κράνος κτλ. Θέλει προσοχή.
Ενα τελευταίο θέμα αποτελεί η γενικότερη εικόνα. Οτι είναι cool, δεν σημαίνει πως είναι και επιχειρησιακά αποτελεσματικό.
πηγή: thinknews.gr