Βαριά λαβωμένη η «ισλαμιστική διπλωματία» της Άγκυρας στο Κυπριακό, από τη σθεναρή εθνική στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που στάθηκε προμαχώνας απέναντι στους σχεδιασμούς για τουρκοποίηση της Κύπρου και κατήγγειλε τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, του ΟΗΕ, ως «λομπίστα» του ημιπαράφρονα σουλτάνου, «επιστράτευσε» τον Γιουσούφ Κανλί να συντάξει έναν λίβελο στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.
Καμία εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλεί που οι Τούρκοι επιτίθενται στον Νίκο Κοτζιά.
Εντύπωση θα μας προκαλούσε εάν οι Τούρκοι, μετά τις τόσες διπλωματικές ήττες που έχουν υποστεί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, έγραφαν καλά λόγια για τον Κοτζιά.
Τι γράφει το τουρκικό παραλήρημα κατά Κοτζιά
«Οι Έλληνες δεν χρειάζονται εχθρούς», είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιουσούφ Κανλί, ο οποίος και συνεχίζει:
«Όταν εκνευριζόμαστε με τις απρεπείς συμπεριφορές των φίλων μας λέμε συχνά «όταν έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθούς;».
»Βλέποντας την άθλια συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά από όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον η φράση αυτή πρέπει να παραφραστεί ως εξής: «Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς;»»
Στη συνέχεια αναμασά την ξεφτισμένη τουρκική επιχειρηματολογία, ότι η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό συνέβη λόγω της παρέμβασης του Έλληνα ΥΠΕΞ.
Δώστε προσοχή στις λέξεις του, προφανώς ο Νίκος Κοτζιάς τους έχει πονέσει άσχημα. Μέσα σε αγκύλες ο σχολιασμός μας, διότι αυτά τα κείμενα δεν πρέπει να μένουν ασχολίαστα.
«Ο Κοτζιάς», γράφει ο Κανλί, «ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο και έχει άλλη αντίληψη της πραγματικότητας από τον υπόλοιπο κόσμο [η αλήθεια είναι ότι ο Κοτζιάς έχει διαφορετική αντίληψη από τους ραγιάδες και τους ισλαμιστές της Άγκυρας].
»Πρόσφατα έκανε δηλώσεις από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο και καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί [όλος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου και η Εκκλησία ευθυγραμμίστηκαν με τον Κοτζιά, πράγμα που στεναχώρησε όπως φαίνεται βαριά τους Τούρκους. Τώρα, εάν διαφώνησαν και μερικοί πράκτορες στο νησί, προφανώς και ο Κοτζιάς δεν μπορεί να έχει «ικανοποιημένους» και τους πράκτορες].
»Το αντίθετο, ήταν τόσο διαταραγμένες που είναι δύσκολο να τις κατανοήσει κανείς. Ωστόσο θα προσπαθήσω [ο αρθρογράφος που έχει για πρόεδρο έναν ημιπαράφρονα Ερντογάν τολμά και προσάπτει σε άλλους «διαταραγμένες» δηλώσεις. Ο Ερντογάν έχει βρίσει όλο τον πλανήτη, ο Κοτζιάς κάνει «διαταραγμένες» δηλώσεις σύμφωνα με τον Κανλί]».
Διαβάστε επίσης: Ελλάδα-Τουρκία: Η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις
Και συνεχίζει:
«Πρώτα ο Κοτζιάς είπε: «Η αίσθηση από τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη».
»Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου αναφέρουν ότι ο Κοτζιάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν έτοιμος. Όλοι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική [να μας πει και τις πηγές του ο Τούρκος, εάν δεν ντρέπεται να τις ονομάσει].
»Κατά δεύτερον, ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπό την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο [αναφέρεται στην τουρκική εισβολή, η οποία κατά τους Τούρκους είναι νόμιμη].
»Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό [μας τη «λέει» κι από πάνω που θεωρούμε την τουρκική εισβολή και κατοχή παράνομη, πράγμα που διατυπώνουν και μια σειρά από ψηφίσματα του ΟΗΕ].
»Τουλάχιστον ως Ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι οι πολιτικοί μπορούν να είναι πιο φειδωλοί με την αλήθεια [ο Τούρκος μιλάει για αλήθεια, εδώ γελάνε και οι μιναρέδες].
»Όπως και να έχει το διεθνές δίκαιο έχει πολλές πηγές και ερμηνείες και ευτυχώς ο Κοτζιάς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια…» [προφανώς γιατί υπάρχει μια μόνο αλήθεια, η τουρκική, που ο Κοτζιάς την έχει συνθλίψει].
«Τρίτον, είναι στ’ αλήθεια λυπηρό να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στους «τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρές μειονότητες στην Κύπρο ομαδοποιώντας τις στην ίδια φράση, σε αντίθεση με τους ελληνοκύπριους, λες και οι τουρκοκύπριοι είναι μια αμελητέα μειονότητα στο νησί και όχι η ισότιμη συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. [Ισότιμος είναι ο κάθε πολίτης της Κύπρου. Οι Τούρκοι όμως θέλουν η μειονότητα να είναι «ισότιμη» με την πλειονότητα, δηλαδή έχουν την απαίτηση κάθε τουρκοκυπριακή ψήφος να αντιστοιχεί σε τρεις ελληνοκυπριακές, κι αυτό το ονομάζουν «ισοτιμία».
Επίσης κάποια στιγμή θα είχε ενδιαφέρον η Ελλάδα να ανοίξει τη συζήτηση για το εάν όντως υπάρχει τουρκοκυπριακή μειονότητα στο νησί, αφού όπως είναι πασίγνωστο, οι Τουρκοκύπριοι είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι.
Επί οθωμανικής κατοχής όταν κάποιος γινόταν μουσουλμάνος δεν έλεγαν «εξισλαμίστηκε» αλλά «τούρκεψε».
Αυτοί οι Έλληνες εξισλαμισμένοι, οι «λινομπάμπακοι», ζήτησαν μετά την έλευση των Βρετανών στο νησί να γίνουν πάλι χριστιανοί αλλά η τότε Εκκλησία της Κύπρου το αρνήθηκε.
Στη συνέχεια οι Άγγλοι, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική με την Ιρλανδία, όπου έκαναν χωροφύλακες του στέμματος τους προτεστάντες Ιρλανδούς και τους έστρεψαν κατά των καθολικών του νησιού, που ήταν και η πλειονότητα, έτσι και στην Κύπρο πήραν τους μουσουλμάνους και τους έκαναν χωροφύλακές τους ενάντια στους χριστιανούς συμπατριώτες τους.
Ίσως λοιπόν θα ήταν μια καλή ιδέα να θέσει ο Κοτζιάς τα πράγματα στην ιστορική τους διάσταση, ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι είναι μουσουλμάνοι Έλληνες και κανονικά δεν υπάρχει κανένα «μειονοτικό» θέμα στην Κύπρο, μόνο η τουρκική κατοχή, που όταν ξεκουμπιστούν με το καλό οι κατακτητές τότε χριστιανοί και μουσουλμάνοι Κύπριοι θα ζήσουν μαζί σε ένα ενιαίο ελληνικό κράτος].