“Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω !!” – Νέα δίωξη σε Λαυρεντιάδη για μόλις…200 εκ. ευρώ !!!

Κοινοποίηση:
Lavrentis-Lavrentiadis-570

Νέα ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αυτή τη φορά η δίωξη αφορά… τη διπλή αγοραπωλησία της εταιρείας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας και πέντε συνεργάτες του είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της “απάτης σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50” και “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” και θα κληθούν σε απολογία από την 10 ειδική ανακρίτρια.

Το οικονομικό αντικείμενο της δικογραφίας, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, φέρεται να ξεπερνά το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 όταν οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες. Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμενο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας , όμως λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω». Μάλιστα υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία υπάρχουν ιδιατέρως αποκαλυπτικά στοιχεία από τα έγγραφα που υποβλήθηκαν σε Αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο που κατέφυγαν οι αμερικανοί και πέτυχαν το συμβιβασμο με τον Λαυεντιάδη, ώστε να πάρουν πίσω τα δικά τους κεφάλαια, ενώ ο επιχειρηματίας πήρε με ελάχιστα χρήματα πίσω τη εταιρία του . Αντίθετα όμως τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες, τα οποία , σύμφωνα με τη μήνυση τους, δεν πήραν πίσω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: