Θα γίνει της ΓΡΑΒΑΤΑΣ!- Διπλό αναδρομικό «χαράτσι» από τον Σεπτέμβριο για 250.000 επιστήμονες

Κοινοποίηση:
ΧΑΡΑΤΣΙ

Νέα επιβάρυνση θα υποστούν τον ερχόμενο μήνα περίπου 250.000 μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι οι οποίοι εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ ,είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αναδρομικά και τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλονται από τις αρχές του χρόνου. Όμως η ΗΔΙΚΑ δεν είχε ολοκληρώσει το λογισμικό με αποτέλεσμα να υποστούν αναδρομική επιβάρυνση. Στο υπουργείο εργασίας συζητείται το ενδεχόμενο οι αναδρομικές εισφορές για επικούρηση (7%) και για εφάπαξ(4%) να καταβληθούν σε 4 ισόποσες δόσεις για να μην πνιγούν οι αυτοαπασχολούμενοι από τις οφειλές.

Το σύνολο των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν δικηγόροι και μηχανικοί αντιστοιχεί έως και στο 60% του εισοδήματός τους. Οι γιατροί που καταβάλλουν επιπλέον εισφορές μόνο για εφάπαξ, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά εισφορές που αντιστοιχούν έως και στο 38,95% του εισοδήματός τους.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με την εγκύκλιο του  υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε την Τρίτη, η εισφορά για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) υπέρ κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται στο 4%. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους μισθωτούς εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζεται από τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων.

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει:

Α. Για τους μισθωτούς

1. Παλαιοί ασφαλισμένοι

α. Για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις των ταμείων/τομέων/κλάδων /λογαριασμών προνοίας που εντάχθηκαν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. σε ότι αφορά στα ποσοστά (ή ποσά κατά περίπτωση) και στην βάση υπολογισμού τους.

β. Ειδικά για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» μισθωτούς των τομέων του Κλάδου Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ήτοι των Τομέων Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης), ισχύουν τα οριζόμενα από τις επιμέρους καταστατικές διατάξεις ποσοστά εισφορών και υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016.

Στο άρθρο 38 καθορίζεται γενικότερα η βάση υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για κύρια σύνταξη. Από τον συνδυασμό της παρ. 1 και της παρ. 9, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 27 του ν. 4445/2016, προκύπτει ότι, οι εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ τομέων πρόνοιας του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρακρατούνται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας, με τα προβλεπόμενα όρια των παρ. 2 α, β και γ.

γ. Συνεχίζουν να είναι σε ισχύ τυχόν εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ενταχθέντων στο Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων.

2. Νέοι ασφαλισμένοι

α. Για τους «νέους ασφαλισμένους» το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ορίζεται, σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38 του ν. 4387/2016.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους που είχαν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, ανεξάρτητα εάν πριν την δημοσίευση του νόμου 4387/2016 καταλαμβάνονταν ή όχι από το αρθ. 37 του ν. 2084/1992 που όριζε την εισφορά για εφάπαξ παροχή των ¨νέων ασφαλισμένων¨.

Επομένως η παρακράτηση υπέρ πρόνοιας ακολουθεί την βάση υπολογισμού των μισθωτών για κύρια σύνταξη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 38 και επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς του δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο) και μέχρι τις 31/12/2016 υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, γίνεται χρήση της βάσης υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, όπως η βάση αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: