«Φρένο» στην διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων» στο Διαδίκτυο και την «παραπληροφόρηση» μέσω του Internet, επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τόσο πολύ αγαπά τους πολίτες της Ευρώπης και «ανησυχεί» για την άρτια ενημέρωσή τους.
Την ώρα που η εναλλακτική ενημέρωση έχει αφυπνίσει πολλούς ανθρώπους, η Ένωση αναζητά τα κατάλληλα εργαλεία για το «τσουβάλιασμα» ειδήσεων, οι οποίες προφανώς δεν συμφέρουν την προώθηση συγκεκριμένων σχεδίων της παγκοσμιοποίησης, μαζί με πραγματικά ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, «κατασκευάζονται».
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε την συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου (TASK FORCE), στην οποία θα μετέχουν πανεπιστήμια, διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της… κοινωνίας των πολιτών, και θα ελέγχει την ενημέρωση στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η Ένωση, μέσω της νεοσύστατης Task Force και της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά, θα καταλήξει σε μια ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων», που θα παρουσιάσει την Άνοιξη του 2018.
Με άλλα λόγια μία Επιτροπή θα αποφασίζει ποιες ειδήσεις είναι ψευδείς και ποιες όχι, σε συνεργασία με τα γνωστά-άγνωστα «έγκριτα» σάιτ και «εμπειρογνώμονες».
Η Επιτροπή καλεί μάλιστα τους «εμπειρογνώμονες» να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στην ομάδα υψηλού επιπέδου, η οποία «θα παρέχει συμβουλές για την εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου, τον καθορισμό των ρόλων και των ευθυνών των ενδιαφερόμενων μερών, την αποτύπωση της διεθνούς διάστασης, την εξέταση των θέσεων που διακυβεύονται και τη διατύπωση συστάσεων».
Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Παιδείας, στην επίσημη ιστοσελίδα του, δημιούργησε την κατηγορία Fake News στην οποία αναρτώνται όλες οι ειδήσεις που, κατά το υπουργείο Παιδείας, είναι ψευδείς. Μάλιστα, κάτω από κάθε είδηση υπάρχει και το σχετικό σχόλιο από πλευράς υπουργείου.