Την ώρα που χθες οδηγούνταν στον ανακριτή ανά ομάδες οι 26 συλληφθέντες για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που εξαρθρώθηκε στην Πάτρα, του οποίου τα πλοκάμια εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον 69χρονο που φέρεται να είναι ένας εκ των εγκεφάλων της οργάνωσης.
Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο 69χρονος κατηγορούμενος Κ.Χ., που από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι είχε εμπλακεί και καταδικαστεί σε παρόμοια υπόθεση το 1977, ενεπλάκη και το 1993 σε αντίστοιχη ιστορία για την οποία είχε κατηγορηθεί και ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Νηστικάκης.
Ας δούμε αυτές τις υποθέσεις αναλυτικά:
Ο… Γερμανός
Τέλη της δεκαετίας του ‘70 εξαρθρώνεται από την Αστυνομία κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γερμανός αρχαιολόγος -γεννημένος στην Ινδονησία- Στέφαν Γκέριγκε.
Το κύκλωμα αποτελείται από Γερμανούς και 20 Ελληνες, μεταξύ των οποίων και ο Κ.Χ. Οι Ελληνες συνεργάτες του Γκέριγκε είχαν σκάψει έως και στην περιοχή της Αμφίπολης, χρησιμοποιώντας δυναμίτη που είχαν κλέψει από λιγνιτωρυχείο των Σερρών.
Τέσσερις εξ αυτών συνελήφθησαν αργότερα απ’ την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Κάποιοι άλλοι απ’ τους συνεργάτες του είχαν συλληφθεί για λαθρανασκαφές στα Σπάτα, το Κορωπί και σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Γκέριγκε και Κ.Χ. είχαν συλληφθεί απ’ την Αστυνομία στην οδό Μπουμπουλίνας μέσα σε όχημα στο οποίο είχαν κρυμμένα αρχαία αντικείμενα. Ο Γερμανός λαθρέμπορος πέθανε τελικά στη φυλακή το 1997.
Ο Κ.Χ., που στο μεταξύ έχει εκτίσει την ποινή του για την υπόθεση Γκέριγκε, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο το 1993, όταν σε επιχείρηση της Αστυνομίας σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αθήνας συλλαμβάνεται ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Νηστικάκης (έμπιστος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και κατηγορείται -μαζί με άλλα 8 άτομα- για υπεξαίρεση και εμπορία αρχαίων αντικειμένων.
Αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στα χέρια των αρχαιοκαπήλων
Τα δημοσιεύματα της εποχής είναι λίγο μπερδεμένα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» (17 Φεβ.1996), ο Νηστικάκης είχε υποστηρίξει πως είχε μεταβεί στο Μόναχο εκείνη την περίοδο μαζί με τον Κ.Χ. προκειμένου ο τελευταίος να τον βοηθήσει με τις γνωριμίες του, ώστε να βρει στοιχεία για την υπόθεση κλοπής αρχαίων αντικειμένων απ’ τα Μουσεία Σικυώνας και Κορίνθου.
Αλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με ημερομηνία 31 Μαρτίου 1995, αναφέρει «το ταξίδι του στο Μόναχο τον Μάη του 1993, το οποίο έγινε, όπως είπε, “στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελληνικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για την τρομοκρατία”. Ο Μιχ. Νηστικάκης ισχυρίστηκε, συγκεκριμένα, ότι έφερε από την Ανατολική Γερμανία σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα (“ΕΛΑ”, “17Ν”)».
Το κατηγορητήριο βέβαια υποστήριζε πως ο Νηστικάκης βρέθηκε στο Μόναχο για να συναντηθεί με τον έμπορο Τέχνης Στέφανο Ζησόπουλο -την πρώτη επαφή φέρεται πως την είχε κάνει ο Κ.Χ.- ο οποίος φερόταν ως ο ηθικός αυτουργός της υπόθεσης και τελικός παραλήπτης των κλεμμένων αρχαίων.
Τελικά ο Νηστικάκης αθωώθηκε, ενώ ο Ζησόπουλος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη και πέθανε στον Κορυδαλλό.
Κατά τη διάρκεια της δίκης και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο Κ.Χ. είχε υποστηρίξει πως τον είχε φωνάξει στο γραφείο του ο Μιχάλης Νηστικάκης και είχε ζητήσει τη γνώμη του για την υπόθεση των κλεμμένων, ενώ του ζήτησε να τον συνοδεύσει στη Γερμανία προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με σπείρες αρχαιοκάπηλων.
Στον ανακριτή
Επιστρέφοντας στο σήμερα, έως αργά χθες το απόγευμα είχαν οδηγηθεί στον ανακριτή Πάτρας οι 9 απ’ τους 26 συλληφθέντες. Για έναν εξ αυτών αποφασίστηκε η προφυλάκισή του, 4 ζήτησαν επιπλέον προθεσμία και την πήραν και άλλοι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας απ’ τους συλληφθέντες, που είναι αγρότης απ’ την Κάτω Αχαγιά, υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα για κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και ότι απλώς κλήθηκε να δώσει κάποιες πληροφορίες σε γνωστό του πρόσωπο από την Πάτρα σχετικά με κάποια σημεία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ηλικιωμένος μίλησε δύο φορές με τα συγκεκριμένο άτομα, σε συνομιλίες οι οποίες διήρκεσαν περίπου μισό λεπτό.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και κατά 4 ιδιοκτητών οίκων δημοπρασιών σε Βιέννη, Ζυρίχη, Λονδίνο και Μόναχο, μιας και μέσω αυτών έγιναν πολλές απ’ τις αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων, και πως με αυτό το σκέλος ασχολείται η Interpol.
Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ) ΜΕΣΑ, Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΠΗΛΟΣ (ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ ΚΑΙ Κ.Χ.) ΕΞΩ!!! ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!