Σοβαρά κτηριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τρεις από τις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα τρία πολυώροφα κτήρια, που βρίσκονται πλάι -πλάι στις 40 Εκκλησιές και έχουν χτιστεί πολλά χρόνια πριν, παραμένουν ασυντήρητα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που παρουσιάζονται να αποτελούν πηγή κινδύνου για τους εκατοντάδες φοιτητές που στεγάζονται εκεί.
Στην Α’, Β’ και Γ’ Φοιτητική Εστία εντοπίζονται προβλήματα όπως μούχλα στις ντουζιέρες, σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια, σπασμένες ψευδοροφές με τις σωληνώσεις εκτεθειμένες και το διαχρονικό πρόβλημα των χαλασμένων ασανσέρ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων είναι κουβάδες αραδιασμένοι παντού, για να μαζεύουν τα νερά, δυσωδία στις κοινόχρηστες ντουζιέρες, ενώ η μη λειτουργικότητα των μπάνιων προκαλεί προβλήματα στους πάνω από 15 φοιτητές που τα μοιράζονται (στην περίπτωση της Α’ Εστίας, που τα μπάνια είναι κοινόχρηστα). Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, έχουν κλειστεί μέσα σε ασανσέρ, λόγω βλάβης τους.
Οι εικόνες που δημοσίευσε το voria.gr είναι ενδεικτικές της κατάστασης.
Έληξε η σύμβαση, διακόπηκε η σίτιση
Και σαν να μην έφταναν τα κτηριακά προβλήματα, οι τρεις προαναφερθείσες εστίες έχουν μείνει χωρίς σίτιση, καθώς η σύμβαση με τον αρμόδιο φορέα έληξε κι έτσι το εστιατόριο που εξυπηρετεί τους εκατοντάδες διαμένοντες στα τρία κτήρια, έκλεισε.
Για το λόγο αυτόν, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες, περίπου 50 φοιτητές έξω από το κτήριο της Γ’ Εστίας του ΑΠΘ.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η η αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου, προ ημερών άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), χωρίς η απελθούσα διοίκηση να έχει υπογράψει την εργολαβία για τη σίτιση, που έληξε χθες. Πρόσθεσε ακόμη, πως η Διοίκηση του ΑΠΘ δεν μπορεί -λόγω αναρμοδιότητας στο θέμα- να κάνει κάτι άλλο, παρά να ασκεί πίεση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ώστε να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε. Σημείωσε δε, πως οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες έχουν πάντα τη δυνατότητα να σιτίζονται στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ.
Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, αποδίδουν τη διακοπή της σίτισής τους στην κατάληψη του κτηρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην Αθήνα. «Η απάντηση που μας έδωσε ο υπάλληλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με τον οποίο μιλήσαμε, είναι πως πρόκειται για ζήτημα γραφειοκρατικό, που σχετίζεται με την κατάληψη του κτιρίου του ιδρύματος στην Αθήνα, εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να συνεδριάσει ο φορέας και να έλθει η χρηματοδότηση στην εργολαβία, ούτως ώστε η εργολαβία να ικανοποιήσει το αίτημά μας. Η γραφειοκρατία υπάρχει επιλεκτικά, καθώς όταν πρόκειται να περάσουν αντιλαϊκούς νόμους την ξεπερνάνε. Εμείς απαιτούμε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και στις φοιτητικές εστίες, με ευθύνη του κράτους» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο φοιτητής Γιώργος Καψάλης.