Αυξημένα εμφανίζονται τα εργατικά ατυχήματα στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Βοριά. Όπως επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στο cretapost.gr, το 2017 και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Επιθεώρηση Εργασίας καταγράφηκαν 283 εργατικά ατυχήματα, έναντι 236 που είχαν δηλωθεί κατά τη διάρκεια του 2016.
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βοριάς «τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί μολονότι τα εργοτάξια έχουν μειωθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ασυδοσία ορισμένων που έχει φτάσει στο κατακόρυφο, καθώς παρατηρείται σημαντική απουσία μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Παράλληλα η αύξηση στα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα συσχετίζεται και με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αφού εργαζόμενοι πολλών επαγγελματικών κλάδων μπορούν να εμπλακούν σε τέτοιου είδους ατυχήματα. Παράδειγμα χαρακτηριστικό αποτελούν οι εργαζόμενοι ως delivery στον κλάδο των οποίων καταγράφεται ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων και μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 40%».
Πότε ένα ατύχημα θεωρείται εργατικό
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου διευκρίνισε ότι το εργατικό ατύχημα δεν συμβαίνει μόνο μέσα στον χώρο της δουλειάς: «Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος ξεκινάει από το σπίτι του μέχρι να φτάσει στην δουλειά του – ό,τι και να πάθει κατά την διαδρομή – αυτό θεωρείται εργατικό ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και κατά την επιστροφή του μέχρι να μπει στο σπίτι του. Αν συμβεί για παράδειγμα σε κάποιον ένα τροχαίο ενώ πηγαίνει στη δουλειά, τότε θεωρείται εργατικό ατύχημα. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε και να το κατανοήσει ο κόσμος, διότι το εργατικό ατύχημα έχει διαφορετική αντιμετώπιση, τόσο από νομικής άποψης όσο και από την πλευρά των ασφαλιστικών παροχών».
Μάστιγα τα αδήλωτα
Στο μεταξύ, πραγματική μάστιγα αποτελεί η πρακτική των λεγόμενων «αδήλωτων» εργατικών ατυχημάτων. «Όταν το ατύχημα συμβεί στον χώρο εργασίας» υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Βοριάς «τότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δηλώσεις. Η αύξηση των καταγεγραμμένων εργατικών ατυχημάτων από την Επιθεώρηση Εργασίας καταδεικνύει ότι το 2017 αυξήθηκε σημαντικά η ΄΄δηλωσιμότητα΄΄ σε σχέση με το 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εργοδότες έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται έχοντας πλέον κατανοήσει ότι οι συνέπειες που θα έχουν αν αποκρύψουν το εργατικό ατύχημα θα είναι πολύ μεγαλύτερες».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είναι στις περιπτώσεις εκείνες που το εργατικό ατύχημα συμβαίνει σε εργαζόμενο που είναι ανασφάλιστος. «Υπάρχουν καταγγελίες» τονίζει «για συγκεκριμένους κλάδους όπου δεν δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα. Ένας απ’ αυτούς είναι τα delivery, γιατί εκεί έχουμε περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι μολονότι εμφανίζονται ασφαλισμένοι για τετράωρη απασχόληση, εργάζονται 8 και 10 ώρες. Αν συμβεί κάτι σε αυτόν τον εργαζόμενο, εκτός του ωραρίου για το οποίο θεωρητικά ασφαλίζεται, τότε ο εργοδότης επειδή φοβάται ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση θα προσπαθήσει πράγματι να το αποκρύψει. Σε μας φτάνουν τα αδήλωτα εργατικά ατυχήματα, κατά κανόνα, υπό την μορφή καταγγελιών. Πολλοί όμως εργαζόμενοι συμβιβάζονται και δεν το δηλώνουν ούτε οι ίδιοι».
Επαγγελματικοί κλάδοι και ατυχήματα
Σύμφωνα με τον κ. Βοριά, τρεις είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που «δίνουν» συχνά εργατικά ατυχήματα και πιο συγκεκριμένα ο επισιτισμός – τουρισμός, ο κλάδος των κατασκευών και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι στα οποία είναι εκτεθειμένοι σε τροχαία ατυχήματα, όσοι δηλαδή εργάζονται στον δρόμο.
«Στα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τις καφετέριες και γενικότερα στον τομέα του επισιτισμού και τουρισμού» σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου «τα εργατικά ατυχήματα είναι τα λιγότερα σοβαρά, με θλαστικά τραύματα κυρίως. Ο κλάδος των κατασκευών είναι που έχει σε τοπικό επίπεδο τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα ή πολύ σοβαρά ατυχήματα. Επίσης αρκετά εκτεθειμένοι είναι και όλοι όσοι εργάζονται στον δρόμο».
cretapost.gr