Τα πλαστικά μπουκάλια νερού φτιάχνονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Όταν το υλικό θερμαίνεται απελευθερώνει την ουσία δισφαινόλη Α, που κοινώς ονομάζεται ΒΡΑ. Όταν, λοιπόν, τα πλαστικά μπουκάλια εκτίθενται στον ήλιο και την ζέστη απελευθερώνουν βλαβερές χημικές ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει διαβεβαιώσει ότι η BPA, όταν εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα, δεν θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, ωστόσο, συνεχίζονται οι μελέτες για τις επιπτώσεις της στον οργανισμό.
Ερευνητές της Mayo Clinic, ωστόσο, αναφέρουν ότι η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της BPΑ στα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα χαμηλά επίπεδα έχουν κριθεί ασφαλή, σε αυτήν τη μελέτη, παρακολούθησαν τα – θεωρητικά αβλαβή – επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C θερμοκρασία. Γι’ αυτό και συμβουλεύουν να μην καταναλώνουμε νερό το οποίο εκτίθεται σε υπερβολική ζέστη (π.χ. νερό που έχουμε ξεχάσει στο αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα), γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης του οργανισμού σε βλαβερές ουσίες.