O ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών της 19ης Μαΐου να προασπίσουν την οικονομική αυτοδυναμία της χώρας, παίρνοντας μεγαλύτερες αποστάσεις από την πολιτική του προέδρου Χασάν Ροχανί, που προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση, επιδιώκοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Οι σύμμαχοι του Χαμενεΐ, οι οποίοι έχουν στόχο η σκληροπυρηνική παράταξη να ανακτήσει την προεδρία, ελπίζουν οι ψηφοφόροι να τιμωρήσουν τον μετριοπαθή Ροχανί για τους αργούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, παρά την άρση των διεθνών κυρώσεων που επέφερε η πυρηνική συμφωνία, σήμα κατατεθέν της πρώτης του προεδρικής θητείας.
«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποσχεθούν ότι θα επικεντρωθούν στις εθνικές ικανότητες και στις δυνατότητες που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας για την επίλυση των οικονομικών θεμάτων… παρά να κοιτούν προς το εξωτερικό», τόνισε χθες ο Ιρανός ανώτατος πνευματικός ηγέτης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ο βασικός αντίπαλος του Ροχανί στις εκλογές, ο συντηρητικός ιερωμένος Εμπραχίμ Ραϊσί που ανήκει στον στενό κύκλο του Χαμενεΐ, έχει υποσχεθεί την δημιουργία τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον χρόνο, σε περίπτωση που εκλεγεί.
Ένας άλλος υποψήφιος, ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ έχει υποσχεθεί την δημιουργία 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ανά έτος. «Τα προβλήματά μας δεν θα επιλυθούν από τους Αμερικάνους και τους Δυτικούς… τα προβλήματα του Ιράν μπορεί να επιλυθούν από ικανά χέρια ειδημόνων από το εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Ραϊσί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Έπειτα από περισσότερα από δώδεκα χρόνια κρίσης στις σχέσεις Ιράν και Δύσης, η συμφωνία με την Ομάδα Χωρών 5+1 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης οδήγησε στην εν μέρει άρση των διεθνών κυρώσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Εντούτοις, οι κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες διατηρούν επιφυλάξεις να προβούν σε επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν, εξαιτίας των φόβων επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που διατηρούν ορισμένες από τις κυρώσεις, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες επαναφοράς του εξωτερικού εμπορίου και της προσέλκυσης επενδύσεων στο Ιρά