Ηθοποιοί που αγαπήσαμε και χάθηκαν πρόωρα και άδικα… Ας δούμε τις ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων που έφθασαν στην αυτοκτονία… και άλλων που η μοίρα τους έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι…
Λευτέρης Βουρνάς: έκοψε τις φλέβες του και βούτηξε στο κενό!
Ο Λευτέρης Βουρνάς, ο αγαπημένος ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ’70, γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Σταυράκου.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1962 με το έργο «Κόκκινα φανάρια». Έπαιξε σε 32 κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως αισθηματικές και κωμωδίες. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε λίγες ταινίες, με τελευταία «Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», που ήταν και η τελευταία παραγωγή της Φίνος Φιλμ το 1977. Από το 1979 ως το 1981, συμμετείχε και σε τρεις τηλεοπτικές σειρές. Τη δεκαετία του ’80 έπαιξε και σε κάποιες βιντεοταινίες. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1986 στο έργο «Ησαΐα Χόρευε».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Βουρνάς υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα. Τελικά, την 1η Ιουλίου του 1987 έκοψε τις φλέβες του με ξυράφι και βούτηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε στη Βούλα. Κηδεύτηκε με θρήνους στο Α΄ Νεκροταφείο με τραγικές φιγούρες την γυναίκα του, τον φίλο του Σταύρο Παράβα, ηθοποιούς και πολύ κόσμο.
Βάσος Ανδριανός: έπεσε από το μπαλκόνι μπροστά στα μάτια του παιδιού και της γυναίκας του!
Ο Βάσος Ανδριανός (εμφανίζεται και ως Αδριανός) ήταν ένας ηθοποιός που ταυτίστηκε τόσο με έναν από τους ρόλους που ερμήνευσε, που το κοινό τον ήξερε και τον αποκαλούσε με το όνομα του χαρακτήρα που υποδυόταν. Ήταν ο Αλέξης, ο γεωπόνος από τη σειρά «Μεθοριακός Σταθμός», που προβάλλονταν από την ΥΕΝΕΔ στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με μεγάλη επιτυχία. Το πραγματικό όνομα του ηθοποιού, που γεννήθηκε το 1941 στην Αίγυπτο, ήταν Βασίλης Παπαδόπουλος.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1968 στην παράσταση «Άνοιξη και φθινόπωρο» και την επόμενη χρονιά στον κινηματογράφο. Οι θαυμαστές του ηθοποιού Ο «Μεθοριακός Σταθμός» όμως, ήταν η σειρά που απογείωσε την καριέρα του. Από το 1974 έως το 1981, οπότε το σίριαλ ολοκλήρωσε τον κύκλο του, ο Ανδριανός ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός των γυναικών, που θαύμαζαν την ομορφιά του. Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς, ο ηθοποιός έγινε ένας αληθινός σταρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Η τηλεοπτική Γαρουφαλία, που υποδυόταν η ηθοποιός Ρένα Βουτσινά, αγαπούσε τον «Αλέξη» από το πρώτο επεισόδιο, ωστόσο εκείνος ήταν αρραβωνιασμένος με άλλη. Λίγο πριν από το τέλος της σειράς, ο γεωπόνος έχασε τη μνηστή του σε τροχαίο ατύχημα και έσμιξε με τη Γαρουφαλιά. Η εκπλήρωση του έρωτα των δύο ηρώων ήταν ταυτόχρονα και η εκπλήρωση της επιθυμίας του τηλεοπτικού κοινού, που ήθελε να δει τον Αλέξη και τη Γαρουφαλιά μαζί. Ο ίδιος ο ηθοποιός είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως όταν ο κόσμος τον συναντούσε στο δρόμο, του έλεγε να παντρευτεί τη Γαρουφαλιά. Εκείνος άκουσε τη συμβουλή και την παντρεύτηκε στα αλήθεια. Απέκτησαν μια κόρη και έμειναν μαζί μέχρι το πρόωρο τέλος του ηθοποιού.
Ο Βάσος Ανδριανός στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας που δεν του επέτρεπαν να εργαστεί, γεγονός που τον κατέβαλε ψυχολογικά. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1999, στις 21 Δεκεμβρίου, ο ηθοποιός έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Κηφισιά. Αρχικά αναφέρθηκε ότι ένιωσε ζαλάδα και έπεσε στο κενό, καθώς κατά την πτώση του είχε παρασύρει μια ξαπλώστρα. Άνθρωποι που τον γνώριζαν, ανέφεραν ότι έπασχε από κατάθλιψη και έπαιρνε ηρεμιστικά χάπια. Την ώρα της πτώσης, βρίσκονταν στο σπίτι η γυναίκα και η κόρη του….
Βίκυ Βανίτα: χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο
Η Βίκυ Βανίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1967) και την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, με τον θίασο του Μάνου Κατράκη. Το 1968, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία “Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων”.
Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες: “Θυμήσου Αγάπη μου” (1969), “Ο Τρελοπενηντάρης” (1971), “Ναι μεν αλλά…” (1972), “Παραγγελιά” (1980), “Ρεμπέτικο” (1983), “Εδώ Είναι Βαλκάνια” (1984) κ.ά.
Στη μικρή οθόνη, εμφανίστηκε στα σίριαλ: “Γιούγκερμαν”, “Καταδίωξη”, “Το Γυμνό Κορίτσι”, “Το Ρετιρέ”, “Εγκλήματα”, “Δυο Ξένοι”, “Επιθυμίες”, “Στο Παρά 5” (2 επεισόδια, 2006) κ.ά.
Πέθανε το 2007, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.
Γιούλη Γαβαλά: μάχη με τον καρκίνο
Η Γιούλη Γαβαλά γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1947.
Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Γ. Βαφιά, ενώ το ντεμπούτο της στο θέατρο έγινε ως μέλος του Χορού στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ίων”.
Από το 1970 ως το 1981, έζησε στον Καναδά και τις Η.Π.Α., όπου παρακολούθησε μαθήματα στο “Actors Studio” και συμμετείχε σε ξένες ταινίες και σειρές.
Με την επιστροφή της στη χώρα μας, εμφανίζεται και πάλι σε θεατρικά έργα, ενώ πρωταγωνιστεί στις τηλεοπτικές σειρές: “Η Κούρσα του Θανάτου”, “Μαντώ Μαυρογένους”, “Αστέρια από Χώμα” και “Το Τελευταίο Αντίο”, καθώς και στις ταινίες “Γλυκειά Πατρίδα” (1986), του Μ. Κακογιάννη και “Ηνίοχος” (1995), του Α. Δαμιανού.
Ίδρυσε τον οργανισμό “Καλλιτέχνες Δίχως Σύνορα”.
Πέθανε το 2004, νικημένη κι αυτή από τον καρκίνο.
Αλέξης Γκόλφης: στα αζήτητα του νεκροτομείου για 2 μήνες!
Ο Αλέξης Γκόλφης (πραγματικό επώνυμο Γκολφινόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου. Πρωτοεμφανίστηκε με το “Ανοιχτό Θέατρο” του Γ. Μιχαηλίδη (1974).
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1975 στην ελληνοαγγλική ταινία “Ομφαλός” (γνωστή και ως “Συνωμοσία στη Μεσόγειο”) του Β. Γεωργιάδη, που προβλήθηκε αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στη χώρα μας. Ωστόσο, ο ρόλος που τον σημάδεψε, ήρθε το 1975.
Ενσάρκωσε τον “Χριστό” στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Ν. Καζαντζάκη “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, με μεγάλη επιτυχία. Κυνηγημένος κι αυτός από μια κατάρα (;) που κατατρέχει ηθοποιούς που ερμήνευσαν τον ρόλο του Ιησού, σταμάτησε να ασχολείται με την ηθοποιία.
Στράφηκε στη μουσική, οργανώνοντας συναυλίες και φτιάχνοντας “κλαμπ” που έγιναν φυτώρια για νέους μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τον οποίο είχε στενή προσωπική σχέση.
Ωστόσο, η ζωή του είχε τραγική συνέχεια και κατάληξη. Πέθανε η μητέρα του και στη συνέχεια του έγινε έξωση από το σπίτι του. Καταφύγιο βρήκε σ’ ένα εγκατελειμμένο σπίτι στα Πατήσια και τροφή στο στα συσσίτια της Εκκλησίας. Δυστυχώς, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον οδήγησαν σε μοιραίες ατραπούς.
Στις 3 Αυγούστου 2007, βρέθηκε σ’ ένα ερειπωμένο σπίτι στην Πλατεία Κολιάτσου σε κακή κατάσταση. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στις 5 Αυγούστου 2007, άφησε την τελευταία του πνοή.
Η σορός του έμεινε στα “αζήτητα” του νεκροτομείου για δύο περίπου μήνες (!) ως τις 10/10/2007, οπότε αναγνωρίστηκε τυχαία από τον διακεκριμένο ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσαύτη, του οποίου η σύζυγος, ηθοποιός Μαρία Ιγγλέση, υπήρξε συμπρωταγωνίστρια του Αλέξη Γκόλφη στο σίριαλ “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”!
Για 65 ημέρες περίπου, δεν τον αναζήτησε κανείς… Άδοξο και τραγικό τέλος για έναν ακόμη χαρισματικό ηθοποιό. Λίγοι φίλοι και γείτονες συνόδευσαν τον Αλέξη Γκόλφη στην τελευταία του κατοικία, στις 11/10/2007.
Η κηδεία του έγινε με δαπάνη της Ε.Ρ.Τ.