Η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.
«Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα», είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
«Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, προτού προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ημέρας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, φρόντισε να ζητήσει συγγνώμη που τον άφησε να περιμένει, παρατείνοντας την συζήτησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο μια ώρα πάνω από την προβλεπόμενη διάρκεια.
Από την αμερικανική πλευρά, το μόνο που έχει ανακοινωθεί προς το παρόν είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή κιόλας της συνάντησης τις ανησυχίες του σχετικά τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις περσινές αμερικανικές εκλογές, με τον Ρώσο πρόεδρο να αρνείται κατηγορηματικά ότι η χώρα του έπαιξε έναν τέτοιο ρόλο.
Δύο ώρες και είκοσι λεπτά κράτησε το κρίσιμο τετ-α-τετ
Η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκληρώθηκε δύο ώρες και είκοσι λεπτά μετά την έναρξή της στις 17.10 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
Παρότι είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μισή ώρα, η συνάντηση ξεπέρασε τελικά τις δύο ώρες, αφού φαίνεται πως οι δύο ηγέτες είχαν πολλά – και κρίσιμα – θέματα να συζητήσουν.
Πριν ακόμα το τετ-α-τετ ολοκληρωθεί, το Associated Press μετέδωσε ότι, σύμφωνα με πηγές του η ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία η οποία θα ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή το μεσημέρι (12.00 ώρα Δαμασκού).
Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος είπε στο δίκτυο ότι οι δύο ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την εκεχειρία με επίσημη δήλωση του στο Αμβούργο αργότερα την Παρασκευή.
Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση
Κατά την έναρξη της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Πούτιν: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι κοντά σας», με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά «Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά. Ελπίζω η συνάντησή μας να αποφέρει καρπούς».
Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που φώναξε ένας δημοσιογράφος για την ρωσική εμπλοκή στις περσινές αμερικανικές εκλογές, και γυρνώντας στον ομόλογό του, του είπε: «Ανυπομονούμε να δούμε τις θετικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Ρωσία και τις ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι με τον Ρώσο ηγέτη «έχουν ήδη κάνει πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις» και ο ίδιος πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Ο Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν.
Στην πολυαναμενόμενη πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο δυναμικών ηγετών παρευθρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και μεταφραστές από κάθε πλευρά.
Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ θα είναι επωφελής για τη ρωσική οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, θα έχει θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου αυτής ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι το θέμα του προστατευτισμού στην οικονομία θα αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, για τη σύνταξη του οποίου εργάζονται οι ηγέτες των χωρών. Τόνισε όμως ότι ο προστατευτισμός είναι επιβλαβής για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους με σκοπό να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.