Σε συστηματική ποιοτική ανανέωση προχωράει η Ν.Δ. σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη που δίνει μεγάλη έμφαση στην αλλαγή της εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη σκιά των συζητήσεων και των επικρίσεων για τον πρόσφατο κομματικό ανασχηματισμό, το κεντρικό επιχείρημα της ηγετικής ομάδας είναι, ότι «αυτό το υλικό υπήρχε στην Κ.Ο. και με αυτό έγιναν οι αλλαγές», ενώ την ίδια στιγμή δίνει μεγάλη έμφαση στην Πολιτική Ακαδημία που ξεκίνησε την λειτουργία της και στο θεσμό του Μητρώου των πολιτικών στελεχών.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, καθώς όπως έχει πει σε συνομιλητές του «είναι μια προσπάθεια, η οποία εξελίσσεται δυναμικά, αναδεικνύει πολλούς ικανούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν υλοποιώντας το πρόγραμμά μας».
Παράλληλα, επειδή μετά από τον κομματικό ανασχηματισμό και τον ορισμό τομεαρχών και αναπληρωτών τομεαρχών, άρχισαν να γίνονται συζητήσεις και να διοχετεύονται παραπολιτικά για υποψήφιους υπουργούς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ουδείς έχει προβάδισμα σε αυριανή κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό.
Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, χρειάστηκε να τοποθετηθεί και στα μέσα της εβδομάδας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για να κλείσει το θέμα, όσο αυτό είναι εφικτό, λέγοντας: «Εδώ, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα, ας μην σπεύδουν κάποιοι να ράβουν κοστούμια υποψηφίων βουλευτών πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης». Παράλληλα, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδέχεται ο ίδιος τον όρο «σκιώδης κυβέρνηση» και επιμένει πως «κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το σχήμα των τομεαρχών δεν τον δεσμεύει ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης, που όπως λέει, δεν θα έχει 47 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς. «Δεν μας δεσμεύει, όμως, ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν» τονίζει σε συζητήσεις που έχει.
Εξάλλου μεγάλο βάρος δίνει ο ίδιος στην τοποθέτηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνησή του. Π.χ. προ ημερών παρέστη και μίλησε για το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, ενός κεντροαριστερού καθηγητή, για τον οποίο μιλά θετικά και δεν αποκλείεται να τον δει κανείς στην μελλοντική του κυβέρνηση. Επίσης, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Άγιον Όρος είχε μαζί του τον πρώην υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο (επίτιμο πρόεδρο ΣτΕ), που χαίρει εκτίμησης και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί.
Ο κύκλος των συνομιλητών του είναι μεγάλος και θα υπάρξουν εκπλήξεις όταν έρθει η ώρα του σχηματισμού της κυβέρνησης, εφόσον ο ελληνικός λαός το κρίνει, ενώ το ίδιο θα γίνει και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς τα πρόσωπα (αρκετοί από το χώρο της κεντροαριστεράς) που θα συμμετάσχουν θα περάσουν από αξιολόγηση σε βάθος από την Επιτροπή, την πολιτική εποπτεία της οποίας λέγεται ότι θα έχει η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ την τεχνοκρατική εποπτεία έχει το στέλεχος επιχειρήσεων με σημαντική διαδρομή, Ρεβέκκα Πιτσίκα.
Παράλληλα, προχωράει η διαδικασία επιμόρφωσης των στελεχών της Ν.Δ. με τη λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτικών Στελεχών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και ο πρώτος κύκλος διεξήχθη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο.
Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. για τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ίδρυση και η λειτουργία της Πολιτικής Ακαδημίας ήταν μια από τις προτεραιότητες του αφού υπήρχε η ανάγκη για ποιοτική ενίσχυση του δημόσιου λόγου των στελεχών του κόμματος.
Σκοπός του προγράμματος είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των στελεχών στις βασικές έννοιες της πολιτικής, της οικονομίας, της ηγεσίας και της επικοινωνίας, αλλά και να εμβαθύνει σε ζητήματα που σχετίζονται με το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η προετοιμασία – Ποιοι συμμετείχαν
Υπό την εποπτεία και το συντονισμό του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη και την βοήθεια του διευθυντή του διαγραμματειακού Μενέλαου Δασκαλάκη, το project ανέλαβε να «τρέξει» ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Γιάννης Οικονόμου, μαζί με τις αναπληρώτριες Μαίη Ζαννή και Βίκυ Λοΐζου.
Στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν 42 στελέχη. Επιλέχθηκαν μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, τους γραμματείς του κόμματος και αιρετοί από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι εισηγήσεις
Το πρώτο σαββατοκύριακο, τα στελέχη που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεματικές ενότητες για την Ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, για την οικονομία, την ανάπτυξη αλλά και για θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα άνοιξε το Σάββατο 12/11 με την θεματική ενότητα «Η Ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ» όπου ο εισηγητής Γιώργος Στείρης επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ , ανέπτυξε βασικές έννοιες, την ιστορική διαδρομή του φιλελευθερισμού και μια συγκριτική παρουσίαση σε σχέση με τα άλλα ιδεολογικά ρεύματα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επόμενη θεματική ενότητα «Οικονομία» και «Ανάπτυξη».
Στο πρώτο μέρος, ο εισηγητής Π. Παντελίδης, καθηγητής ΠΑ. ΠΕΙ. ανέπτυξε βασικές οικονομικές έννοιες και οικονομικές πολιτικές. Στο δεύτερο μέρος, ο Αν. Καθηγητής Οικονομικών του Cardiff University, Μιχάλης Αργυρού, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το πώς φτάσαμε στην ελληνική κρίση.
Στην τρίτη υποενότητα, για την Ανάπτυξη, ο Καθηγητής Άγγελος Κότιος, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ανέπτυξε «θεωρία και πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης –προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» μιλώντας για τα εμπόδια της οικονομικής ανάκαμψης και τα αναγκαία βασικά χαρακτηριστικά ενός νέου παραγωγικού προτύπου.
Στην τελευταία ενότητα, εκείνη του Σαββάτου, ο καθηγητής Γιώργος Γαλανός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για την «Ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα , τις επενδύσεις και για τη σημασία του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Την Κυριακή 13/11, δεύτερη μέρα του προγράμματος, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής παρουσίασε την θεματική ενότητα της «Εξωτερικής Πολιτικής» με εισηγήσεις σχετικά με την Εθνική Στρατηγική και Ασφάλεια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο και τέλος το ζήτημα με τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές.
Το πρόγραμμα της πρώτης Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Ν.Δ. συνεχίστηκε το δεύτερο Σαββατοκύριακο 19 – 20 Νοεμβρίου. Το Σάββατο 19/11 στην θεματική ενότητα «Ηγεσία και Λήψη Αποφάσεων», ο εισηγητής ήταν ο Χρήστος Ταραντίλης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εισηγήσεις σχετικά με «το μοντέλο των άριστων οργανισμών», τους «Ηγετικούς ρόλους & Ηγετική συμπεριφορά» αλλά και για τη βασικότερη ηγετική λειτουργία: Τη λήψη αποφάσεων.
Την Κυριακή 20/11, ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας έκλεισε με την θεματική ενότητα «Πολιτική Στρατηγική και Πολιτική Επικοινωνία». Την θεματική, άνοιξε ο Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος , ο οποίος στο πρώτο μέρος της παρουσίασης του ανέλυσε τον Πολιτικό Ανταγωνισμό ενώ στο δεύτερο μέρος ανέπτυξε τα βασικά πολιτικά μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης και Άκης Γεωργακέλλος μύησαν τους συμμετέχοντες στις Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Πολιτικής Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το νέο πεδίο πολιτικής μάχης, τα Social Media καθώς και για τις Τεχνικές Πολιτικής Επικοινωνίας με πρακτικές συμβουλές για δημόσιες εμφανίσεις.
Ήδη, η ομάδα προετοιμάζει τους επόμενους κύκλους της Πολιτικής Ακαδημίας σε Αθήνα και Περιφέρεια. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Πολιτική Ακαδημία θα «ταξιδέψει» στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην Πολιτική Ακαδημία όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της ΝΔ από κάθε μεριά της Ελλάδας.
antinews.gr