Και σου λένε μετά νησιωτική χώρα. Αρνούνται οι νέοι μας να εργαστούν στον κλάδο της ναυτιλίας

Κοινοποίηση:
k3

Αρνητικά αντιμετωπίζουν οι νέοι την προοπτική της απασχόλησης στο κλάδο της ναυτιλίας, σε μία εποχή κατά την οποία η ανεργία παραμένει πολύ ψηλά, καθώς η αντίληψη τους για το επάγγελμα δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά που θεωρούν σημαντικά κατά την αναζήτηση εργασίας,  σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, μεταξύ 1.000 νέων ηλικίας 16-30 ετών.
Σύμφωνα με την έρευνα:

Μόλις το 6% του δείγματος ανέφερε αυθόρμητα ότι θα ήθελαν να εργασθούν στη ναυτιλία, ενώ, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας, μόλις το 23% δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αναζητήσουν εργασία σε ναυτιλιακές θέσεις στη θάλασσα. Πιο θετική είναι η εικόνα ως προς την απασχόληση σε ναυτιλιακές θέσεις στην ξηρά, όπου το 41% χαρακτήρισε την επιλογή αυτή ως πιθανή. Ωστόσο, και αυτή η επιλογή υστερεί έναντι της προοπτικής της απασχόλησης στον τουρισμό (49%), ενώ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το λιανικό εμπόριο (41%), πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της απασχόλησης στη ναυτιλία δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.

Πιο θετικοί εμφανίζονται οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούσαν τη δεξαμενή άντλησης στελεχών για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ελκυστικότητα της προοπτικής της απασχόλησης στον τουρισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Γενικα οι εταιριες θελουν ναυτικους με προυπηρεσια δεν μπαινουν στο κοπο να σε μαθουν

    Περα απο αυτο υπαρχουν πολυ πτοτομπαρκοι και λιγες θεσεις εργασιας πχ τσοβενο και λαδας ειναι ενας το πολυ δυο σε ενα καραβι και χρειαζεται ενας χρονος για να συμπληρωθει το ΚΕΠ γιαυτο δε γινεται να αποροφηθουν ολοι

    Το αγκαθι ομως ειναι οτι οι νεοι ναυτικοι δεν εχουν ζηλο για την δουλεια και ουτε θελουν να μαθουν τιποτα μονο να γινουν ναυτες,μηχανικοι και αξιοματικοι γεφυρας και να παιρνουν αυτα τα λεφτα ευκολα χωρις κοπο δεν ειναι ομως ετσι πρεπει να ιδρωσεις και να στρωσεις κωλο για να μαθεις αλλιως θα εισαι ενα τιποτα και η πορτα της εξοδου καθοδον

  2. Λοιπόν όπως ακριβώς πριν πολλά χρόνια έβγαιναν “έρευνες” που έλεγαν ότι οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες έτσι και τώρα βγαίνουν αντίστοιχες “έρευνες” που λένε ότι οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν στην ναυτιλία.Ο λόγος είναι να φανεί μονόδρομος η επιλογή των ξένων εργαζόμενων για να πέσουν οι μισθοί.Στην ναυτιλία αν και όλο το πλήρωμα είναι ξένοι οι αξιωματικοί παραμένουν Έλληνες.Οι πλοιοκτήτες θέλουν και οι αξιωματικοί να είναι ξένοι,δηλαδή 100% ξένο πλήρωμα,για να πληρώνουν ακόμη λιγότερο για μισθούς.Η “έρευνα” λέει ότι οι νέοι δεν έχουν πρόβλημα να δουλέψουν στα γραφεία τις ναυτιλιακής γιατί σε τέτοιες θέσεις οι μισθοί λόγω των μνημονιακών μέτρων έχουν πέσει στα επίπεδα Βουλγαρίας και όλοι γνωρίζουν ότι θα πέσουν κι άλλο φθάνοντας τα επίπεδα Κίνας.Οπότε δεν ενδιαφέρει του πλοιοκτήτες εάν οι υπάλληλοι στα γραφεία θα είναι ξένοι ή Έλληνες αφού θα πληρώνουν τα ίδια χαμηλά μεροκάματα.Όλες αυτές οι “έρευνες” αποτελούν το καλύτερο και πιο “επιστημονικό” όπλο της προπαγάνδας και είναι λάθος τουλάχιστον το μακελειό να την αναπαράγει.

  3. πίπες αναφέρει το άρθρο
    είμαι άνεργος για 2 χρόνια
    επιθυμώ να εργαστώ σε οποιαδήποτε εργασία όμως δεν υπάρχει τίποτα

  4. ΠΑΠΑΡΙΕΣ!!!! ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΙΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ????

  5. Ποιός γράφει αυτές τίς μαλακίες μωρέ;Δέν βγαίνουν δηλαδή από τίς ναυτικές σχολές Ελληνες ναυτικοί;Τί βγαίνουν παππατζήδες.Καί πού θά εργασθούν,στά απορριμματοφόρα τού δήμου Λιοσίων;

  6. Έχω τελειώσει την Εμποροπλοιάρχων Μηχανιώνας πριν κάποια χρόνια με βαθμό πτυχίου 8 ( με άριστα το 10) , προσπάθησα να δουλέψω (δοκιμος )στην ποντοπόρα ναυτιλία (κοινός γκαζάδικα, φορτηγά, κτλπ) όπου θεωρείται ποιο δύσκολη και απαιτητική σε σχέση με την ακτοπλοΐα. Η κατάσταση που αντιμετώπισα ήσαν η εξής:
    όποια πόρτα και να χτύπαγα για εργασία, αυτό που ρωτούσαν ήταν “ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ” , ή παιρνουσα συνεντευξης απο “βαρβατους” αρχικαπετανεους που σε ρωταγανε τι προυπηρεσια εχεις ξεροντας οτι εισαι νεος και δεν εχεις δει καν γκαζαδικο ή φορτηγο απο κοντα! !!!!ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩς ΝΑ ΕΧΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΒΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ?????? ………

    το συστημα δουλευει μονο με γνωριμιες για να μπορεσεις να κανεις κατι….στο δε κομματι τις ακτοπλοιας εκει και αν δεν εχεις μπαρμπα στην κορωνη μην περιμενεις και πολλα.

    Οι νεοι θελουν να εργασθουν στα καραβια και να μπαρκαρουν αλλά οι εταιριες βαζουν φρενο σε πολλους απο αυτους .Επισης να πω οτι πριν 3 χρονια ειχε βγει το προγραμμα με 5μηνο “ΝΕΑΡΧΟΣ” οπου ηταν καποια παιδια (μαζι και εγω) που προσπαθησαμε στην ακτοπλοια και δουλευαμε για 400 ευρω οταν ο ναυτης εκει παιρνει πανω απο 2500 ευρω ( με γκαραζιατικα αγγιζουν και 3000) . Εμεις μεναμε για 400 ευρω χωρις να παραπονεθουμε με την ΕΛΠΙΔΑ οτι θα εχουμε και εμεις επιτελους μετα το περας του 5μηνου εργασια……

    ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑς και φυγαμε…οι εταιριες εκμεταλλευτηκαν τα παιδια που για 400 ευρω ηταν μπαρκαρισμενοι….ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑΤΙ ειμασταν ναυτολογημενοι σαν “ΕΠΙΒΑΤΕΣ”…….

    καλα το ακουσατε….ναυτολογιση ναυτικου σε πλοιο σαν ΕΠΙΒΑΤΗΣ και οχι σαν ΝΑΥΤΙΚΟΣ ωστε να παρει την προυπηρεσια…….

    μην γραφεται αρθρα οτι οι νεοι δεν θελουν να δουλεψουν….θελουν και προσπαθουν αλλα τρωνε χοντρες “¨πορτες”……. εγω τωρα τα παρατησα, πως να μπορεσω να ασχοληθω? πειτε μου εσεις με ολα αυτα που τραβαγαμε και δεν βλεπαμε ασπρη μερα.

Comments are closed.