Και … όμως: Νηστεία χωρίς να πάρουμε κιλά. Γίνεται;

Κοινοποίηση:
holyweekfoodromanou

Τα νηστίσιμα φαγητά είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται σωστά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη φυτικής προέλευσης, περιέχουν λιγότερα και καλύτερα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

* Αυτές τις μέρες καταναλώνονται περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα. Το όφελος αυτής της αλλαγής είναι σημαντικό αν προτιμάμε δημητριακά «ολικής άλεσης», γιατί έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό.

* Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται στη διάρκεια της Σαρακοστής, έχουν επίσης ευεργετική δράση για την υγεία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη). Τα φρούτα, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

* Τα όσπρια, άλλη βασική επιλογή την περίοδο της νηστείας, περιέχουν φυτικές ίνες και αρκετή πρωτεΐνη. Παρ’ ότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, η πρωτεΐνη αυτή, μπορεί, με σωστούς συνδυασμούς π.χ. τρώγοντας φακές με ρύζι, να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας.

* Η μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, τον χαλβά, βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

* Τα θαλασσινά καλύπτουν την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, συνιστούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.

Προσοχή
* Με μέτρο τα νηστίσιμα γλυκά (π.χ. κέικ, κουλουράκια, χαλβάς, μαύρη σοκολάτα). Μην θεωρείτε ότι επειδή είναι νηστίσιμα, έχουν και λίγες θερμίδες.

* Η νηστίσιμη διατροφή ενέχει όμως τον κίνδυνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή πρωτεΐνη. Ηλικιωμένοι, παιδιά, έφηβοι και έγκυοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί ως προς την επιλογή τους να νηστεύουνε. Για να συμπληρώσετε πρωτεΐνη συνδυάστε: φασόλια με πιτυρούχο ψωμί, φακές με ρύζι, μπιζέλια με πιτυρούχο ψωμί. Για να λάβετε ασβέστιο, καταναλώστε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα και φιστίκια. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

* Βάση της διατροφής στις νηστείες, είναι οι υδατάνθρακες. Τρώγοντας υδατάνθρακες όμως, το αίσθημα του κορεσμού δεν διαρκεί πολύ. Έτσι, τρώμε συχνότερα και το τέλος της νηστείας συχνά μας βρίσκει με περισσότερα κιλά.

stogiatro.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: