Κατ΄ εντολήν του Βερολίνου οι φοροελαφρύνσεις.

Κοινοποίηση:
13

Ανοικτό παράθυρο δείχνει να αφήνει το Βερολίνο για ελαφρύνσεις σε φορολογία και εισφορές στις χώρες με υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα…

Με άρθρο του στο «Κεφάλαιο» του Σαββάτου ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ αναφέρει, μεταξύ άλλων – και σαφώς – ότι η υψηλή ανεργία πρέπει να αντιμετωπισθεί «μειώνοντας το εργασιακό κόστος μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών». Θέση με ιδιαίτερη σημασία καθώς διατυπώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και της Αγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα άλλωστε το οικονομικό επιτελείο διέρρευσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στις πρώτες φοροελαφρύνσεις, ενώ επέλεξε την ημέρα της επίσκεψης για να καταθέσει στη Βουλή την ρύθμιση που αφορά στη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι φοροελαφρύνσεις

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου, «οι αριθμοί και τα χρονοδιαγράμματα» που σχεδιάζονται για τη μείωση των φόρων είναι:

* Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης οριζόντια 30% από 1/1/2015.

* Εως 100 δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.

* Περαιτέρω βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 1/1/2015.

* Σταδιακή και στοχευμένη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας (π. Οικοδομή) στα πρότυπα του μειωμένου συντελεστή στην εστίαση (από 23% σε 13%.

* Μείωση κατά δυο μονάδες των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων από 1/1/2016 (από 42% σε 40%, από 32% σε 30 , και από 22 σε 20%).

* Μείωση κατά τέσσερις μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (από το 26% στο 20%) από 1/1/2015.

* Αναδρομική μείωση του τεκμηρίου ΙΧ από 1/1/2014 και συνακόλουθη μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που θα καταβληθεί με τις δηλώσεις του 2015.

* Κατάργηση του φόρου πολυτελείας από 1/1/2015.

Οι εισφορο-ανάσες

To υπουργείο Εργασίας έχει μειώσει από την 1η Ιουλίου του 2014 τις εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5 %, ενώ από τη μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψουν 30.000 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση. Τα έσοδα του ΙΚΑ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μειώθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν τον Αύγουστο. Η τελική εικόνα θα υπάρξει, όμως, τον Οκτώβριο και αυτή θα κρίνει εάν θα μειωθούν παραπέρα οι εργοδοτικές εισφορές. Ο ίδιος ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δεσμευτεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης (1η Σεπτεμβρίου) ότι θα μειώσει κατά επιπλέον 1 ποσοστιαία μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές έως το τέλος του 2014.

Στην εισήγησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να κινηθούμε σε μία λογική διαρκούς και αυτοτροφοδοτούμενου περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλ. μείωσης των εργοδοτικών εισφορών) εάν τηρούνται δύο προϋποθέσεις: η συνεχώς αυξανόμενη συμμόρφωση των επιχειρήσεων λόγω περιορισμού της αδήλωτης εργασίας και ο διακριτός μετασχηματισμός της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας σε νέες προσλήψεις, όπως όλα αυτά αντανακλώνται στο ρυθμό αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.” Παράλληλα ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως θα υπάρξει ενδεχομένως παραπέρα μείωση εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς απέναντι στο ΙΚΑ και έχουν ενταχθεί στο “Λευκό Μητρώο των Επιχειρήσεων” του ΙΚΑ .

13b

Το άρθρο του Στέφεν Κάμπετερ

Για τις προσπάθειες της Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες τρέφουμε μεγάλο σεβασμό. Πολλά ήταν τα δύσκολα και τα επώδυνα που πέρασε ο κόσμος στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, ήταν απαραίτητες και αποδίδουν τώρα τους πρώτους καρπούς. «Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: προς τα εμπρός», έγραφαν πρόσφατα οι «New York Times». Οι οικονομικοί αναλυτές είναι εξίσου πεπεισμένοι γι΄ αυτό. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Το εντυπωσιακότερο πρόγραμμα που έχω δει ποτέ». Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα βγουν από την κρίση πιο δυνατές.

Τι μάθαμε, όμως, από αυτήν την κρίση; Πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή την Ευρώπη: Πολιτικά και οικονομικά. Ορισμένα τα έχουμε ήδη επιτύχει. Η αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει βελτιωθεί. Τα κράτη-μέλη έχουν δρομολογήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι πρώτες επιτυχίες είναι ήδη ορατές. Όπως φάνηκε από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη βελτιώνεται σταδιακά. Συνολικά στην Ευρωζώνη έχουμε αφήσει πίσω μας την ύφεση. Το ερχόμενο έτος, το 2015, η οικονομική ανάπτυξη θα εδραιωθεί περαιτέρω. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα για την Ευρώπη είναι να συνεχίσει την πορεία της. Δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην άστοχη πολιτική της δημιουργίας μεγαλύτερων χρεών και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας. Αυτή η πολιτική οδήγησε την Ευρώπη στην κρίση. Δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε τα επιτεύγματά μας. Τα επόμενα χρόνια η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και όλοι εμείς θα έρθουμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Η σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη είναι ακόμη εύθραυστη, η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη και το επίπεδο του χρέους είναι πολύ ανησυχητικό.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ωθήσουμε περισσότερο την Ευρώπη προς την ανάπτυξη. Η εσωτερική αγορά της Ε.Ε. ενέχει μεγάλο δυναμικό. Αυτό το δυναμικό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε μόνο εάν δούμε τον ανταγωνισμό ως ευκαιρία και υπερβούμε τα διαρθρωτικά εμπόδια. Το άνοιγμα της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών αυξάνει την πίεση του ανταγωνισμού, προωθεί τις καινοτομίες και μειώνει τις τιμές. Γι΄ αυτό και ένα από τα βασικά καθήκοντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προωθηθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων.

13a

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη της απασχόλησης στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 85% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2008 και 2010 ήταν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η πρόσβασή τους στη δυνατότητα χρηματοδότησης πρέπει να βελτιωθεί. Γι΄ αυτόν τον λόγο η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα, θέτοντας στη διάθεση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του «Institution for Growth» (σ.σ.: Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο).

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό για την ανάπτυξη περιβάλλον στην Ευρώπη, απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και στην αγορά εργασίας. Η υψηλή ανεργία που μαστίζει πολλές χώρες, και ειδικά τη νεολαία, είναι απαράδεκτη. Αυτή οφείλεται μόνο εν μέρει στις βαθιές οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς σε ορισμένες χώρες η ανεργία ήταν υψηλή και πριν από την κρίση και οφειλόταν σε διαρθρωτικές αιτίες. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μειώνοντας το εργασιακό κόστος μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στις υποδομές, γιατί αυτές μειώνουν το κόστος και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Αυτά τα μέτρα δεν έρχονται σε σύγκρουση με την περαιτέρω εξυγίανση των δημοσιονομικών, εφόσον επιτύχουμε να καταστήσουμε τις επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα των υποδομών πιο ελκυστικές απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Μπροστά μας βρίσκονται τεράστιες προκλήσεις. Ας τις αντιμετωπίσουμε από κοινού!

* Ο Στέφεν Κάμπετερ είναι κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: