Η κρίση στη Μέση Ανατολή και το Κατάρ δεν προέκυψε μέσα σε μια νύχτα. Δείτε τι πραγματικά έχει συμβεί και γιατί αφορά την Ελλάδα
Ο επικοινωνιολόγος Χρήστος Ακρατόπουλος ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, εξηγεί με απλά λόγια τι έχει συμβεί και γιατί μας αφορά.
Όπως υποστηρίζει, οι ρίζες αυτής της κρίσεις βρίσκονται στην περίοδο της “Αραβικής Άνοιξης”. Η κρίση φαίνεται να επηρεάζει την Τουρκία λόγω των επιλογών της στον αραβικό κόσμο και συνεπώς εμμέσως την Ελλάδα, η οποία ως δυτική χώρα δεν έχει λόγο να εμπλακεί.
Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης:
Όλες αυτές οι χώρες που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ,- πλην Μαλβίδων – ανήκουν στην GSC (Gulf Cooperation Council).
Είναι οργανισμός συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και όλες είναι σουνιτικές χώρες και όλες έχουν Βασιλείς.
Το 2010 ξεκίνησε η περίφημη Αραβική Άνοιξη.
Το Κατάρ έχοντας πολύ στενές σχέσεις με την Μουλσουμανική Αδελφότητα (και η Κλίντον έχει κατηγορηθεί για παρόμοιες σχέσεις…) υποστήριξε την Αραβική Άνοιξη που ήταν υποκινούμενη από την Αδελφότητα.
Όμως οι Χώρες όπως Σαουδική Αραβία Μπαχρέιν ΗΑΕ κλπ ήταν αντίθετες από την αρχή στην Αραβική Άνοιξη γιατί προφανώς θα έπεφταν τα Βασίλειά τους.
Η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Κατάρ και υπολοίπων έγινε το 2014 και αφού το Μπαχρέιν μόλις την είχε γλυτώσει από μία εξέγερση.
Η Ντόχα από τότε διαφώνησε με την εξωτερική πολιτική του GSC λέγοντας ότι είναι υπέρ των επαναστάσεων.
Η μεγάλη διαφωνία υπήρξε για την Αίγυπτο όπου η Αδελφότητα πήρε την εξουσία για να επέμβει μετά ο στρατός και να ξαναγίνει η Αίγυπτος φιλοδυτικό κράτος.,
Το Κατάρ είχε διαφωνήσει και δεν στηρίζει την Στρατιωτική Κυβέρνηση της Αιγύπτου ενώ όλοι οι υπόλοιποι την στηρίζουν.
Το Κατάρ κατηγορείται ιδιαίτερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για σχέσεις με την Αδελφότητα και οργανώσεις όπως η Χαμάς εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια.
Άλλη μία διαφωνία του Κατάρ με την GSC είναι οι σχέσεις με το Ιράν.
Το Κατάρ πιστεύει ότι το ΙΡΑΝ παρότι είναι Σιίτες πρέπει να συνομιλεί με τις άλλες χώρες του κόλπου.
Αυτό βέβαια είναι και ευρύτερη λογική της Αδελφότητας, ότι δηλαδή όλοι οι Μουλσουμάνοι πρέπει να ενωθούν και να κυριαρχήσουν στον Πλανήτη.
Λόγω των σχέσεων Κατάρ – Αδελφότητας έχουμε και την συνεργασία Άγκυρας – Ντόχα τα τελευταία 3-4 χρόνια ειδικά από όταν ο Ερντογάν τα έσπασε με τον Γκιουλέν.
Το Κατάρ έχει επίσης δύο λόγους να μην εξωτερικεύει το μίσος του για το ΙΡΑΝ. Ο ένας είναι ότι μαζί κατέχουν το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στον Πλανήτη φυσικού αερίου.
Ο δεύτερος είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ είναι Σιίτες.
Τώρα η Δύση δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει κάτι με το Κατάρ τώρα.
Στο Κατάρ έχει και βάση άλλωστε.
Μετά την επίσκεψη Τραμπ η Σαουδική Αραβία συμφώνησε ώστε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να προστατεύουν τον Κόλπο (αν και πλέον δεν τους ενδιαφέρουν τα πετρέλαια εκεί, το τελευταίο φορτίο προς ΗΠΑ έγινε πριν 4 χρόνια) και να διατηρήσουν τους Βασιλείς των χωρών στην εξουσία με αντάλλαγμα ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Αυτή είναι η εξήγηση των γεγονότων από αρκετούς αναλυτές. Το βασικό είναι ότι στη Ντόχα δεν προβλέπεται καμία πολιτική αλλαγή αντίθετα στις άλλες χώρες όπου η Αδελφότητα αλλά και το ΙΡΑΝ είχαν στα σχέδιά τους στο μέλλον να ρίξουν τους Βασιλιάδες.
Άρα πλέον το Κατάρ είναι εχθρός για όλους τους Βασιλείς της περιοχής.
Σαφέστατο πρόβλημα θα έχει και η Τουρκία καθώς πλέον η δύναμή της στους Σουνίτες Μουσουλμάνους θα υποχωρήσει καθώς μάλλον αναγκαστικά θα βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με το Κατάρ.
armynow.net