Καταγγελία:”Απάτη των “αιολικών πάρκων” στη Μάνη-Κρατική επιχορήγηση 10,5 εκ. ευρώ χωρίς να δημιουργείται καμία νέα θέση εργασίας!”

Κοινοποίηση:
aioliko-parko

Καταγγέλλουν κρατική επιχορήγηση 10,5 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση ΑΠΕ, χωρίς να δημιουργείται καμία νέα θέση εργασίας!

Αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο δεν δημιουργεί καμία θέση εργασίας είναι, σύμφωνα με την Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, το αιολικό πάρκο «Προφήτης Ηλίας» που πρόκειται να εγκατασταθεί σε ορεινή περιοχή της Μάνης. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Κίνηση-επισυνάπτοντας σχετικά έγγραφα- το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιχορήγησε πρόσφατα την ανάδοχο εταιρεία με το ποσό των 10.478.430 ευρώ για την υλοποίηση του πάρκου, χωρίς να προβλέπει το «άνοιγμα» νέων θέσεων εργασίας. Η Οι.Πο.Κίνηση, μαζί με 30 τοπικούς συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν προσβάλει με προσφυγή την εγκατάσταση συνολικά τεσσάρων αιολικών πάρκων στην περιοχή και βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει αναβολή δύο φορές.

Αναλυτικά η Οι.Πο.Κίνηση Μ. Μάνης αναφέρει σύμφωνα με το notospress.gr:

«Δέκα εκατομμύρια ευρώ για μηδέν (0,00) θέσεις εργασίας, περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της περιουσίας των Μανιατών. Έτσι γι’ αρχή….

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 25705/ΥΠΕ/6/00080/Γ/Ν.3908/2011/27-5-2014 απόφαση του επιχορηγεί την «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.» με το ποσό των 10.478.430 ευρώ για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου «Προφήτης Ηλίας».

Στο σχετικό έγγραφο δηλώνεται ότι «ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχονται σε 0,00». Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο φτάνει τα 34.928.100,00 ευρώ.

Η Οι.Πο.Κίνηση Μέσα Μάνης μαζί με άλλους 30 τοπικούς συλλόγους και πανελλήνιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχει προσβάλει με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας – η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές – την εγκατάσταση του «πάρκου» αυτού, μαζί και άλλων τριών (48 ανεμογεννήτριες), όλων στο βουνά της Μάνης και σε περίοπτη θέση από τους παραδοσιακούς οικισμούς και τουριστικές περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμος Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης μπορεί να φθάσει στις 219 ανεμογεννήτριες 120 μέτρων η κάθε μια, σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης από την Αρεόπολη έως και τη Βάθεια. Παράλληλα η Ρυμθιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδόσει άδεια παραγωγής για 96 ανεμογεννήτριες, ενώ ήδη για 48 ανεμογεννήτριες έχει εκδοθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση (Παπακωνσταντίνου) για την εγκατάσταση τους. Πρόκειται για την υπουργική απόφαση που αφορά στα 4 «αιολικά πάρκα», για την οποία έχει γίνει η προσφυγή στο ΣτΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με τα αιολικά πάρκα διανοίγονται παράνομα και δεκάδες χιλιόμετρα δήθεν «δασικών δρόμων» στα πετρώδη βουνά της Μάνης, διαλύοντας την αισθητική και περιβαλλοντική συνέχεια του μοναδικού και ιστορικού μανιάτικου τοπίου. Και όλα αυτά με σοβαρότατες αμφιβολίες για την πραγματική απόδοση τέτοιων έργων παρόλα τα εκατομμύρια τα οποία χρεώνεται ο ελληνικός λαός.

Η συνολική επένδυση και για τα συγκεκριμένα τέσσερα πρώτα «αιολικά πάρκα» ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της απάτης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η «ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.» στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε για να εγκριθεί η επένδυσή της (στις σελίδες 176 και 177) αναφέρεται ρητά σε ενίσχυση της τοπικής αγοράς εργασίας αλλά και των εκ των τουριστών όφελος, αφού σίγουρα θα… συρρεύσουν για να περιεργαστούν τις ανεμογεννήτριες και να… παίξουν με τα πτερύγια και τα σκοτωμένα αρπακτικά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάποιος νὰ μᾶς πεῖ τί γίνεται μὲ αὐτὸ τὸ θέμα,θὰ τὶς βάλουν τὶς ἀνεμογεννήτριες τελικά;;;;

Comments are closed.