«Θα ήθελα να θίξω το σημαντικότατο εκπαιδευτικό θέμα , που αφορά στην κατάργηση της πληροφορικής από τα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ λυκείου, σύμφωνα με το νέο Λύκειο , όπως το ονειρεύτηκε ο πρώην υπουργός Αρβανιτόπουλος , καθώς και οι σύμβουλοί του Γκλαβάς, Λάσκαρης.
Στην Ελλάδα του 2014, οι μαθητές οι οποίοι θα στοχεύουν σχολές Πληροφορικής, θετικών επιστημών καθώς και Πολυτεχνικές (95 στο σύνολο τα τμήματα που προανέφερα), ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, αλλά στην χημεία!!!!
Ο κύριος Αρβανιτόπουλος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τις ανακοινώσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων και επέστρεψε το εκπαιδευτικό σύστημα, στο απαρχαιομένο σύστημα δεσμών της δεκαετίας του 80.
Στην εποχή που παγκοσμίως η πληροφορική αναβαθμίζεται σε όλα τα σχολεία (HOUR OF CODE), η ελλάδα επιλέγει να παρουσιάσει αυτήν την αυτόνομη επίστημη, ως δεξιότητα !
Το επιχείρημα ότι το μάθημα δεν είναι εξεταζόμενο αλλά μπήκε ως γενικής παιδείας, μόνο τον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει. Τουλάχιστον σε αυτούς που γνωρίζουν τι σημαίνει γενικής παιδείας. Σημαίνει πλήρης απαξίωση. Σημαίνει η ώρα του παιδιού. Κανείς δεν το υπολογίζει ! άραγε ποιος από εσάς κατάφερε να πάρει ενα Lower ή ένα Proficiency από τα άγγλικα που έμαθε στο σχολείο ? ΚΑΝΕΙΣ ! Γενικής παιδείας ήταν και αυτά.
Ο κύριος Αρβανιτόπουλος αγνόησε επίσης τις επερωτήσεις βουλευτών για αυτό το θέμα όπως του κυρίου Κουράκη , της κυρίας Ξουλίδου, του κυρίου Κόλλια (βουλευτής ΝΔ !!!), της κυρίας Μπατσάρα (ΝΔ επίσης),καράογλου,βοζενμπεργκ,αυγενάκη κλπ.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην βρετανική GUARDIAN , το οποίο δυστυχώς δεν πήρε την έκταση που του αρμόζει από τα ΜΜΕ. Ίσως ο κλάδος μας δεν έχει τις κατάλληλες προσβάσεις απ’οτι φαίνεται.
Σας παραθέτω το link
http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/16/greece-coding-schools-programming-children
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να επιδείξετε την δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον για το παραπάνω θέμα.
Η πληροφορική δεν είναι δεξιότητα αλλά αυτόνομη επιστήμη !»
Λάμπρος Ζερβουδάκης
Καθηγητής Πληροφορικής
Απαντώντας στον κύριο Ζερβουδάκη ξεκινώντας από το τελευταίο «συμπέρασμα» της επιστολής του ότι δηλαδή «η πληροφορική δεν είναι δεξιότητα αλλά αυτόνομη επιστήμη» έχω να του πω τα εξής:
Ως γνωστόν η «επιστήμη» της πληροφορικής δε μετρά παρά κάποιες δεκαετίες ζωής μπροστά στους αιώνες ύπαρξης των υπολοίπων επιστημών. Για την ιστορία αναφέρω :
11ος μ.Χ. αιώνας Μαρκιανός κώδικας 299 το αρχαιότερο χειρόγραφο με χημικό περιεχόμενο γραμμένο στα ελληνικά (και όχι σε γλώσσα μηχανής)
1802 «Χημική Φιλοσοφία» του Θεοδόσιου Ηλιάδη το πρώτο τυπωμένο βιβλίο Χημείας στην Ελλάδα
1837 Διδασκαλία Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
1924 Ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Αλήθεια η πληροφορική υπήρχε τότε;
Κάποιοι κύριοι μάλιστα προσπάθησαν να υπερασπιστούν από τον εικονικό τους κόσμο την εικονική πραγματικότητα της πληροφορικής και να της αποδώσουν τα μέγιστα όσον αφορά την υποτιθέμενη καλλιέργεια δεξιοτήτων που αυτή προσφέρει στους μαθητές. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσουν την επιστήμη της Χημείας, την κατεξοχήν πειραματική (και όχι εικονική) επιστήμη πως δήθεν δε χρειάζεται στους επίδοξους πληροφορικάριους ή στους μελλοντικούς φοιτητές πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών. Η «αναγκαιότητα» της πληροφορικής στα σχολεία δεν συγκρίνεται με την αναγκαιότητα της Χημείας. Τι να πρωτοαριθμήσει κανείς στη σημασία της στην αλλαγή της κοινωνίας μας διαχρονικά : φωτιά , πυρίτιδα-εκρηκτικά , πλαστικά , καύσιμα , φάρμακα , τρόφιμα , χρώματα , λιπάσματα , μέταλλα , ημιαγωγοί ,απορρυπαντικά ,καλλυντικά ,ποτά, γεωργικά και κτηνιατρικά σκευάσματα , ρύπανση περιβάλλοντος , ανακύκλωση , βιοχημεία , βιοτεχνολογία , χημική ανάλυση , εγκληματολογία ….
Η Χημεία είναι παντού όμως κάποιοι κύριοι δεν την βλέπουν ή δεν θέλουν να τη δουν για προσωπικά μικροσυμφέροντα και σε βάρος της εκπαιδευόμενης νεολαίας.
Άραγε γνωρίζουν τη συμβολή της Χημείας στην ανάπτυξη των υλικών που αποτελούν πρώτη ύλη για την κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει όπως δεν ενδιαφέρει έναν αδαή η βαθύτερη γνώση για τη λειτουργία μιας συσκευής παρά μόνο ο χειρισμός της; Με λίγα λόγια χωρίς Χημεία δεν θα υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κατ’ επέκταση και η εφαρμοσμένη πληροφορική . Γνωρίζετε πως απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών όπως οι χημικοί μηχανικοί μπορούν να διδάξουν ως πρώτη και δεύτερη ανάθεση το μάθημα της Χημείας στα σχολεία; Επίσης πως έχουν την απαίτηση οι κύριοι των πολυτεχνικών σχολών να έχουν (πολύ κακώς για μένα) σαν πρώτη και δεύτερη ανάθεση μαθήματα Χημείας στο σχολείο χωρίς αυτά να είναι απαραίτητα κατά την εισαγωγή τους σε πολυτεχνικές σχολές όπου στα προγράμματα σπουδών τους περιλαμβάνονται μαθήματα Χημείας;
Υ.Γ. Όσον αφορά τώρα τις επερωτήσεις για το θέμα αυτό, βουλευτών του «κύρους» του «κυρίου» Κουράκη δεν έχω να σχολιάσω τίποτε περισσότερο.
Στέφανος
Καθηγητής Χημείας
Το ότι δεν υπήρχε τότε η Πληροφορική, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Μη ξεχνάμε ότι η επιστήμη της Πληροφορικής εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς όπως Ιατρική, Ηλεκτρονική, κ.ά. Επιπλέον, έχει αναδείξει τεράστιους επιστήμονες όπως οι Dennis Ritchie,Bjarne Stroustrup, Donald Knuth και πολλούς άλλους, δίχως τους οποίους θα είμασταν ακόμα πολύ πίσω. Όλα αυτά τα λέω δίχως να θέλω να υποβαθμίσω την επιστήμη της Χημείας. Στο θέμα τώρα, βεβαίως και θα πρέπει να εξετάζονται στον Προγραμματισμό. Το να περάσει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής και να θέλει να δώσει προγραμματισμό είναι λογικό. Καμία σχέση η Χημεία.
– Φοιτητής Πληροφορικής
Ας ξεκινήσω κι εγώ από την τελευταία πρόταση τού αρθρογράφου «η πληροφορική δεν είναι δεξιότητα αλλά αυτόνομη επιστήμη». Όντως, η πληροφορική είναι κανονική επιστήμη (και όχι «επιστήμη» σε εισαγωγικά όπως υποτιμητικά γράφετε). Ως επιστήμη, έχει και θεωρία (πολύ δύσκολα μαθηματικά και όχι μόνο) και εφαρμογή. Ό,τι ψηφιακό χρησιμοποιούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα τών μαθηματικών, τών φυσικών, τών χημικών, τών ηλεκτρολόγων μηχανικών και κυρίων τών επιστημόνων πληροφορικής που πήραν τα απαραίτητα στοιχεία από τις παραπάνω επιστήμες. Ο προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη είναι δεξιότητα. Με κάποιο επίπεδο εκπαίδευσης, όλοι μπορούμε να προγραμματίσουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα έξυπνο κινητό κτλ. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που η πληροφορική θεωρείται από πολλούς ψευδοεπιστήμη. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ο προγραμματισμός δεν είναι ταυτόσημος με την πληροφορική. Επί πλέον, δεν μπορεί ο καθένας να είναι πολύ καλός προγραμματιστής. Θέλει τέχνη και μυαλό.
Όσον για την κατάργηση τού μαθήματος, συμφωνώ με τον Paul. Όταν κάποιος θέλει να σπουδάσει πληροφορική, πρέπει να εξετάζεται στην πληροφορική και όχι στην χημεία.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Αντώνης – μαθηματικός