Η εμφάνιση των Κινέζων στην Συρία είναι δεδομένη και θα αλλάξει το γεωπολιτικό καθεστώς ολόκληρης της Μέσης Ανατολής . Οι κινεζικές δυνάμεις δρουν εδώ και καιρό στην περιοχή του Χαλεπίου μαζί με τους Ιρανούς Φρουρούς εναντίον των Τζιχαντιστών.
Η ουσία είναι ότι πραγματικά οι ισλαμιστές μαχητές του ISIS είχαν βρεθεί αρχικά ανάμεσα σε «δύο πυρά» , την ρωσική πολεμική αεροπορία που τους βομβαρδίζει ανηλεώς από την μία πλευρά , και τους Ιρανούς επίλεκτους φρουρούς από την άλλη .
Τώρα όμως προστέθηκαν και οι επίλεκτοι Κινέζοι κομάντος οι οποίοι πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι. Πρόκειται για τους περίφημους κομάντος της δύναμης «Snow Leopard» οι οποίοι έχουν υλοποιήσει αποστολές εναντίον των Ταλιμπάν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Η παρουσία τους είναι τρομερή, ενώ η δράση τους αποτυπώνεται στους ίδιους τους Ισλαμιστές που τους τρέμουν στην κυριολεξία. Οι Τζιχαντιστές σύμφωνα με φήμες δεν παραδίδονται στους Κινέζους σε καμία περίπτωση. Οι λόγοι είναι προφανείς. !!
Σημασία έχει ότι ο κινεζικός στρατός έχει παρουσία σε αυτό το σημείο , περιπλέκοντας για κάποιους την γεωπολιτική κατάσταση , ενώ για κάποιους άλλους ξεδιαλύνοντας την .
Η διεθνής αντίδραση στα γεγονότα στη Συρία κατέληξαν σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας άλλος μεγάλος και ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επίλυση αυτής της σύγκρουσης είναι σίγουρα η Κίνα, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα .
Δεδομένου ότι η ισλαμική τρομοκρατική απειλή τώρα κερδίζει έδαφος πέρα από τα σύνορα των κρατών μελών του οργανισμού SCO, η Κίνα θα ακολουθήσει την στρατηγική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ μετά την 9/11, με στρατιωτική επέμβαση στην Συρία σε απόλυτη συνεργασία με τον ρωσικό στρατό.
Η εξωτερική πολιτική της Κίνας σε σχέση με τις τοπικές συγκρούσεις, ήταν πάντα χαμηλών τόνων μέχρι τώρα . Αλλά στην περίπτωση αυτή, η δραστηριότητα του κινεζικού στρατού καταδεικνύει ότι ο « Κινεζικός Δράκος» επεκτείνεται για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή διότι απλά διακυβεύονται τα τεράστια οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα του .
Κινέζοι στρατιωτικοί αναλυτές ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν επίσης ότι η τρομοκρατία έχει καταστεί μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κίνας και αποτελεί τρομερή απειλή για την κινεζική εθνική ασφάλεια. Όλα αυτά όμως έχουν συνάρτηση με τα εμπορικά συμφέροντα του Πεκίνου.
Από το 2012, το Πεκίνο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, και από κοινού με την Μόσχα μπλόκαρε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία επέτρεπαν στην Δύση να επέμβει στρατιωτικά στην χώρα αυτήν. Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την άφιξη του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, και την παρουσία ενός πάνοπλου αμερικανικού αεροπλανοφόρου κοντά στη συριακή ακτή, πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ρωσίας έκαναν την εμφάνιση τους. Επιπλέον, το 2014, το Πεκίνο είχε δηλώσει ετοιμότητα σε τυχόν αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις του ISIS στο Ιράκ.
Όλα αυτά δείχνουν την επιθυμία των Κινέζων να σταματήσουν τις δραστηριότητες των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή,αλλά και κάτι άλλο . Ο λόγος έχει να κάνει με την πρόληψη της εξάπλωσης του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Κεντρική Ασία και στην κινεζική αυτόνομη περιφέρεια επαρχία Xinjiang από τους Ουιγούρους. Οι πληροφορίες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι μεταξύ των ακραίων ισλαμιστών μαχητών στην Συρία , υπάρχουν και μουσουλμάνοι Ουιγούροι Τούρκοι η συμμετοχή των οποίων ανησυχεί το Πεκίνο.
Η Κίνα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής και τους ορυκτούς πόρους της Αφρικής, αλλά και από την μεγάλη αγορά της Ευρώπης. Επίσης η διώρυγα του Σουέζ και τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν περιοχές υψίστης σημασίας για τα κινεζικά συμφέροντα .
Η Συρία έχει κατορθώσει να «συγκεντρώσει» τα «βλέμματα» όλων των υπερδυνάμεων του Πλανήτη και πολλών άλλων χωρών. Θα αποτελέσει τον χώρο που θα ξεκινήσει πιθανόν ένας μεγάλος και τρομερός πόλεμος.
pentapostagma.gr