«Η δέσμη μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί είναι ουσιαστική, ισορροπημένη και λογικότατη από οικονομική άποψη» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννίκα Μπράιντχαρ, ενώ αρνήθηκε ότι η Κομισιόν ζήτησε περικοπές συντάξεων.
«Για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση, η θέση ότι οι θεσμοί ζητούν να γίνουν περικοπές στις συντάξεις αποτελεί βασική παρερμηνεία των γεγονότων» υποστήριξε και τόνισε ότι οι προτάσεις των δανειστώ να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης αλλά και των 18 κρατών μελών, «τα οποία επίσης λογοδοτούν στα κοινοβούλια τους».
Ωστόσο, όπως είπε, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τμήματα των δαπανών. «Είναι επίσης ένα από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί μέρος των απαιτήσεων» επεσήμανε, ζητώντας επί της ουσίας μείωση της εν λόγω δαπάνης!
Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «οι θεσμοί δεν ζητούν και δεν ζήτησαν περικοπή των συντάξεων», αλλά συμπλήρωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά στη «σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την άρση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση». «Η μεταρρύθμιση θα πρέπει επίσης έχει ως στόχο να καταστεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα οικονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό, με τη συγχώνευση των διαφορετικών υφιστάμενων καθεστώτων».
Περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό
Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, συμπέραναν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα έπρεπε να αποφέρει περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως» ανέφερε στη συνέχεια η κυρία Μπράιντχαρτ, πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές ζήτησαν περιστολή δαπανών από το συνταξιοδοτικό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ ανά έτος.
Όπως είπε, η πρόταση των ελληνικών αρχών αντιστοιχούσε σε 71 εκατ. ευρώ το 2016. Ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,04 % του ΑΕΠ. λέγοντας ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να προτείνει την καλύτερη λύση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί δεν αφήνουν κενά»