Τέσσερα ξενοδοχεία, τέσσερα αστέρια, τέσσερα εκατομμύρια. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντόπισαν φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη διάρκεια του Ιουνίου, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ανά τη χώρα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο: από μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης καταλυμάτων όπως η Booking και η Trivago έως τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων και τηλεφωνήματα διερεύνησης πληρότητας.
Αντίστοιχη μέθοδος, σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των τζίρων αντιπαραβάλλοντας τα δηλωθέντα στις περιοδικές του ΦΠΑ με τα ευρήματα της έρευνας είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φέτος τα στοιχεία δείχνουν μια κάποια συμμόρφωση, αλλά η φοροδιαφυγή όπως φαίνεται, ζει και βασιλεύει στην τουριστική βιομηχανία.
Καραμπινάτες περιπτώσεις
Σε τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και πάνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια το καθένα η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο το μήνα Ιούνιο. Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε Ρόδο (δύο ξενοδοχειακές μονάδες), Κέρκυρα και Ηλεία.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες προσποιήθηκαν τους πελάτες, διαμένοντας μάλιστα στα ξενοδοχεία προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα. Είχε προηγηθεί έρευνα στις διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, έλεγχος πληρότητας στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κλειστούν -άλλες φορές πραγματικά και άλλες εικονικά- δωμάτια.
Οι αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτά που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα αποδείχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια.
Σε επτά (τα δύο της Ρόδου, δύο στην Σαντορίνη, και από ένα σε Κέρκυρα, Ηλεία, Ανατολική Αττική) από τα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που ελέγχθηκαν τον Ιούνιο, η απόκρυψη είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στο μικροσκόπιο του προληπτικού ελέγχου έχει μπει και μια μονάδα στη Χαλκιδική η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου ενώ δεν έλειψαν και φαινόμενα δήλωσης μηδενικών εισπράξεων τον Ιούνιο, όπως αποτυπώθηκαν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο.
Και συμμόρφωση
Οι έλεγχοι πάντως φαίνεται να αποδίδουν. Μια σύγκριση των περυσινών αντίστοιχων ευρημάτων σε σχέση με τα φετινά δείχνει ότι στο δείγμα των 712 μονάδων, ο τζίρος ο οποίος δηλώθηκε φέτος είναι αυξημένος κατά 21% τον Ιούνιο. Ένα μέρος της αύξησης αυτής συνδέεται με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των τιμών ενώ αναμφίβολα και η παρουσία του ελεγκτικού δυναμικού και η προαναγγελία ελέγχων έχουν συμβάλλει. Κάποιοι παραμένουν, όμως, αμετανόητοι φοροφυγάδες.
ΠΗΓΗ: Euro2day